Închide

Primăria combate acuzele de discriminare. Viceprimar: „probabil atacăm decizia”

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - oct. 24, 2017 0 464

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat Primarul Clujului cu 3000 de lei deoarece a făcut criterii de atribuire a locuințelor sociale prin care tocmai categoriile vulnerabile sunt defavorizare. Consiliul a mai recomandat modificarea criteriilor în așa fel încât și persoanele fără studii sau cu studii primare, dar și cele cu dizabilități să aibă șanse egale cu cei cu studii universitare sau doctorale la obținerea unei locuințe de la Primărie.

După ce s-a documentat pe subiect, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că, „probabil atacăm decizia”, fără să motiveze de ce.

În fața Consiliului, administrația locală a argumentat că este vorba despre o interpretare subiectivă a criteriilor pentru locuințe sociale când se invocă faptul că persoanele fără studii sau care locuiesc în condiții precare sunt discriminate.

„Reclamata, prin adresa înregistrată la C.N.C.D. cu nr. 6871/15.11.2016, solicitâd respingerea cererii petentei pe considerente de natură constițulională și nu „chestiununi” cărora să le fie incidente dispoziliile OG137/2000 și să se constate legalitatea și temeinici atât a hotărârii de consiliu local atacate, cât și a procedurii aprobate cu anexe față de dispoziliile OG137/2000. Reclamata considera că aspectele sesizate de către petentă au o interpretare subiectivă a criteriilor de eligibilitate pentru soluționarea cererilor de locuințe sociale, iar argumentele folosite de petentă sunt nelegale și nu constituie în mod efectiv o discriminare în sensul art.2 din OG137/2000. Autoritatea publică locală, în temeiul atribuțiilor conferite de Legea 215/2001, poate dispune în limitele legii de aplicarea procedurii și criteriilor în ceea ce privește administrarea domeniului public”, a susínut Primăria.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a contrazis-o: „Acordarea unui punctaj de numai 5 puncte pentru obținerea de locuințe sociale de către persoanele fără studii sau studii primare, 10 puncte pentru persoanele cu dizabilități, până la 20 de puncte pentru condițiile de locuire precare în locuințe neconvenționale, în comparație cu acordarea de 40 puncte pentru persoanele care au studii universitare și 45 puncte pentru cei cu studii doctorale, reprezintă discriminare conform art.2 alin. 1 coroborat cu art. 10lit. a) 9i h) al O.G. nr. 137/2000”.

Detalii: Primăria îi discriminează pe săracii și needucații Clujului. A luat amendă și trebuie să schimbe criteriile pentru locuințe sociale

Amenda s-a dat după ce Fundația Desire a sesizat situația romilor care trăiesc la groapa de gunoi a Clujului -Pata Rât și n-au nicio șansă reală să fie integrați în oraș. Fundația pregătește pentru finalul săptămânii un eveniment prin care să atragă atenția asupra situației romilor în cadrul campaniei Căși sociale ACUM – un forum care va avea loc vineri, 27 octombrie, începând cu ora 17.00, la Casa Tranzit (strada G. Barițiu nr. 16). Cu prilejul lui se va lansa și un ziar al dreptății locative numit  Cărămida.

La groapa de gunoi există trei comunități de romi. Una pe strada Cantonului creată temporar de primărie în 2000, prin contracte pe 5 ani pentru containere de termopan care au rămas și în ziua de azi locuite, una mai aproape de goapa de gunoi și botezată Dallas ridicată pe un teren privat cumpărat de un olandez și una pe strada Platanilor (aproape de rampa noua temporară de gunoi), creată de primărie în 2010 când a construit aici locuințe modulare pentru a muta romii pe pe strada Coastei (care aveau contracte de închiriere cu primărie) pe un teren care s-a oferit bisericii și pe care s-a construit Campusul studențesc Nicolae Ivan.  Cei din Dallas au cerut să li se recunoască urbanistic casele contruite ilegal. Prima și a treia comunitate, prin reprezentanții lor au cerut în repetate rânduri Primăriei să fie relocați și să primească locuințe în oraș.

Fundația Desire susținea la finalul lui 2016 că “pe lista de priorități pentru locuințele sociale (listă aprobată de Consiliul Local la ședința din 28 noiembrie – n.red.) am observat că au fost 384 de cereri din care au primit punctaje 254 de persoane. Locatarii de pe Cantonului au depus 83 de cereri din care 60% au primit punctaje și sunt pe lista de priorități până la poziția 254. Sperăm să și primească locuințe în 2017”.

Detalii: Ce au cerut săracii și marginalizații orașului și cum au fost primiți la primărie

Pe Cantonului se produc frecvent incendii sau evenimente nefericite care pun în pericol locuitorii și duc la distrugerea locuințelor.

Unul care a avut loc acum câteva zile a lăsat fără case 8 familii, peste 30 de persoane din care jumătate copii. Despre ei, primarul Emil Boc a spus că nu au dorit să stea în centrele de zi ale Primăriei (fiind ofertați) și că au preferat să stea la rude. În schimb, Boc a spus că a acordat, potrivit prerogativelor sale, hrană pentru 7 zile și că e posibil să acorde și despăgubiri bănești prin dispoziție de primar. Despre romi, Boc a mai spus că printre familiile afectate de incendiu, câteva sunt beneficiare ale caselor (apartamente) cumpărate în Cluj-Napoca, Florești și Apahida prin intermediul unui proiect pe fonduri norvegiene derulat de Asociația Zona Metropolitană (prin acesta primesc locuințe 35 familii), dar că n-au apucat încă să se mute.

Boc a mai ținut să spună că și acest proiect pentru romi a avut mulți contestari printre oamenii din zonele unde s-au achiziționat locuințe pentru romi deoarece aceștia nu îi voiau vecini, dar că el și Primăria au susținut în continuare proiectul.

„Am dispus, de urgenţă, acordarea de hrană pe o perioadă de 7 zile, atribut pe care primarul îl are la dispoziţie şi de care poate dispune în asemenea situaţii. De asemenea, am dispus anchetă socială pentru inventarierea bunurilor dispuse. Primarul are, la fel, pe baza unui raport al unei comisii de specialitate, dreptul să acorde, în anumite limite de bani, despăgubiri pentru a acoperi o parte din bunurile dispuse. Aştept raportul comisie, să îl am miercuri pe masă. Apoi, în vederea cazării familiilor în cauză, am cerut să fie puse la dispoziţie toate locurile libere din centrele noastre. Avem 150 de locuri, sunt cam 75 ocupate. Foarte puţini au acceptat această variantă, au preferat să meargă la rude. Nu în ultimul rând, avem 5 locuinţe de necesitate. Primăria le ţine în caz de nevoie şi am dispus Direcţiei de Asistenţă Socială să facă anchete sociale şi, dacă există disponibilitate, acele locuinţe vor fi puse la dispoziţia familiilor care au cea mai grea situaţie. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu stă sub cerul liber, niciun copil nu e împiedicat să ajungă la şcoală sau adulţii la locul de muncă. Două sau trei familii fac deja parte din programul de incluziune prin care 35 de familii au primit locuinţe în Apahida, Floreşti, Cluj, prin Asociaţia de Dezvoltare Metropolitană, investiţie din fonduri locale şi norvegiene, însă nu au apucat să se mute până la momentul izbucnirii incendiului de săptămâna trecută”, a spus primarul Emil Boc la Realitatea FM Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.