Închide

Primăria, chemată să facă la Cluj un velodrom cel puțin de nivel european. Ce au mai cerut cluburile sportive de la Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 09, 2020 0 740

Cei de la Clubul Sportiv Municipal Universitatea au tatonat terenul pentru susținerea de către oraș a unei echipe de handbal competitivă, alți reprezentați din lumea sportului au cerut baze de pregătire pentru sportivi despre care s-a spus că sunt precare la Cluj și s-a propus Primăriei să gândească un proict de velodrom pentru oraș, unul de nivel cel puțin european. Acestea sunt doar câteva concluzii ale dezbaterii inițiate de municipalitatea din Cluj pentru a lua pulsul sportivilor din oraș după valul de restricții impus de pandemia de Coronavirus.

Mâna întinsă de primarul Emil Boc sportului din oraș (prin anunțarea susținerii financiare de la bugetul local, în limita unor sume disponibile) a fost bine primită de reprezentanții de cluburi sportive din oraș care i-au arătat că, deși încă nu se știe clar cum și când încep competițiile, este nevoie de sprijinul financiar pe care municipalitatea e pregătită să îl acorde pentru sport.

Ovidiu Vasu, șeful Clubului Sportiv Universitatea, a reiterat suma de 7 milioane lei, finanțare anuală de care clubul are nevoie pentru a supraviețui anual, bani din care doar 3 milioane lei sunt asigurați de către Minister. El a mai sugerat că și Clujul își dorește o echipă de handbal fete competitivă, în condițiile în care la nivel național acest sport a luat amploare și a crescut interesul pentru el, solicitând implicare financiară a municipalității.

Primarul Boc i-a arătat că doar descentralizarea promisă de Ministrul Tineretului și Sportului Ionuț Stroe, prin trecerea cu tot cu resurse a cluburilor sportive la primării poate aduce o strategie coerentă și o finanțare pe măsură pentru club, decisă la nivel local. Boc a ținut să spună că e un susținător atât al performanței cât și al sportului de masă, dar crede că sarcina autorităților publice este să creeze infrastructură, nu să plătească din bani publici salarii de mii de euro pentru sportivi.

Vasu a ținut să spună că performanța și modelele încurajează sportul de masă, dar s-a arătat rezervat în privința descentralizării, după ce Boc l-a întrebat dacă el are mai multe noutăți despre acest proces sau despre intențiile Ministerului Tineretului și Sportului.

Primarul și-a mai exprimat regretul că Ministerul n-a investit resurse și în Sala Sporturilor Horia Demian pentru ca aceasta să țină pasul cu standardele de performanță aduse în oraș de Sala Polivalentă.

Alin Ciobanu de la Clubul de Fotbal Olimpia Cluj a ținut să salute inițiativa Primăriei de a aloca fonduri, în condițiile în care Județul a oprit finanțările și a mai spus că acesta e un mesaj foarte bun și pentru mediul privat. El a mai semnalat faptul că există încă probleme legate de bazele de pregătire pentru sportivii care lipsesc încă din oraș.

Mirel Alexa, cel care manageriază festivalul dedicat sportului, Sports Festival, a promis activități mai mici la toamnă și a cerut sprijin de la Primărie și pentru cluburile sportive mai mici.

Răzvan Zăvăleanu, șeful clubului Viitorul Cluj, a cerut cadru legislativ pentru fotbal, în așa fel încât să se poată aplica pentru finanțări și a mai semnalat faptul că formularele din pachetul de finanațare pentru cluburile sportive nu sunt adaptate pentru situația de anul acesta când cluburile nu mai pot face  tot ce au zis, dar pot face mai puțin în a doua jumătate a anului.

Gheorghe Căprar, președintele Clubului Sportiv Voința Cluj, a cerut primarului ca pe teremen mediu  Primărias să se implice și să gândească un proiect de amenajare  la Cluj a unui velodrom, cel puțin de nivel european, în condițiile în care în țară există doar un singur obiectiv de acest fel, iar ciclismul românesc are deja performanțe.

„Să îmi trimiteți jumătate de pagină cu cerințele minimale pentru un astfel de velodrom. Nu vreau să fiu ipocrit și să spun că vă promit că facem. Trebuie mai întâi să vedem dacă găsim o soluție și putem sprijini o astfel de soluție. Dar trebuie să știm necesarul minimal, să știm de unde să începem”, a spus primarul Boc.

Căprar s-a mai arătat descumpănit de sistemul on-line de școală parcurs de sportivi de la club și de faptul că a fost nevoie să se pregătească individual în această perioadă. „S-au cam plictisit elevii și studenții și de unele și de altele, de școală on-line și de pregătire individuală, dacă nu ies un pic afară. Vom porni oricum de la zero pentru că nu știm cum s-au pregătit acasă sportivii noștri în această perioadă”, a sintetizat Căprar efectele pandemiei de coronavirus asupra sportului.

Pentru 2020, Primăria din Cluj a anunțat în martie, înainte de starea de urgență generată de pandemia de coronavirus, că pune la bătaie 11,2 milioane de lei pentru a finanța activitățile sportive. Suma fusese și repartizată pentru structurile sportive de către comisia Primăriei în 18 martie.

Lista era următoarea:

– CS Universitatea Cluj – 3 milioane lei
– FC Universitatea Cluj – 3 milioane lei
– U BT Cluj-Napoca       – 1,7 milioane lei
– CSM Cluj                       – 430.000 lei
– CS „Motorhome Napoca Rally Team”  – 410.000 lei
– FR Gimnastică Ritmică – 350.000 lei (organizare etapă Cupă Mondială)
– FR Baschet – 350.000 lei (organizare CM under 17 baschet feminin)
– FR Karate WUKF – 100.000 lei
– FR Culturism și Fitness – 100.000 lei
– Clubul Sportiv Sănătatea-Servicii Publice – 90.000 lei
– FR Darts – 5.000 lei

-CS CFR Cluj – 100.000 lei pentru promovarea sportului de performanță

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu