Închide

UPDATE Primăria anunță îmbunătățiri în proiectul Someșului odată cu începerea recepției lucrărilor de peste 25 de milioane de euro

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 12, 2023 0 231

Proiectul cu fonduri europene pentru reabilitarea malurilor Someșului intră în procedură de recepție în 15 noiembrie, a anunțat Primăria.
Instituția a informat că în anumite zone vor fi realizate și imbunătățiri, în urma observațiilor din teren și a analizei mesajelor primite de la cetățeni.
Chiar și așa, clujenii au arătat că lucrările sunt de proastă calitate și, mai mult, nu sunt încheiate, mai ales în zona pasarelei noi și a Parcului Rozelor, pe malul drept al Someșului dar și în alte zone.
„Investiție pe 14,7 km. Peste 950 arbori noi plantați și în pregătire pentru plantare. Culoar velo-pietonal, nou pod velo-pietonal, noi piste pentru bicicliști, zone de joacă, relaxare și sport. Am verificat, alături de dl viceprimar Dan Tarcea și echipa de implementare a proiectului stadiul lucrărilor la malurile Someșului, investiție care vizează o suprafață de 146.500 mp. În această perioadă se fac ultimele finisaje, lucrări precum instalare de cișmele, hidroînsămânțări, lucrări specifice pregătirii procedurii de recepție și continuă plantările. 957 copaci noi sunt prevăzuți în total pentru plantare prin proiect. De asemenea, vor fi realizate îmbunătățiri în anumite zone în urma observațiilor din teren și a analizei mesajelor primite de la cetățeni – spre exemplu, sistemul de iluminat public prevăzut va fi completat de sisteme localizate în zonele evaluate ca fiind insuficient iluminate la acest moment”, a anunțat primarul Emil Boc într-o postare pe Facebook din 9 noimebrie.

Un fel de pre-pre-pre recepție au semnalat pe rețelele de socializare oamenii care au văzut anunțul, având în vedere că este vorba despre o lucrare care a costat și a durat mult mai mult decât era planificat,  deși nu e gata nici acum. „Am fost zilele trecute. Arată rău. Mai bine nu s-ar grăbi cu recepția și ar remedia toate neajunsurile. Nu murim dacă mai suportăm încă un an de șantier. Altfel ne trezim la primăvară cu zone fără iarbă, cu o mulțime de pomi uscați,cu dale care se mișcă, cu denivelări, cu alei pline de aluviuni”, a fost o altă concluzie. ”

Frumoasa lucrare, dar există probleme de calitate. Acele balustrade care nu respecta standardele și pun în pericol siguranța oamenilor le-ati verificat? Lipsa iluminatului pe timpul nopții l-ați constatat? Ați verificat împreună cu constructorul prinderile scărilor din lemn care vor ceda d.p.m.d.v după iarna aceasta? Zonele în care aluneca terenul le-ati verificat? Zonele în care nu te poți plimba dupa ploaie din cauza noroiului le-ati verificat?Toate acestea se adaugă la lucrările nefinalizate din proiect”, a spus un alt clujean. „În poze, toate bune și frumoase, în teren… cam jale. Malurile pleacă la fiecare ploaie mai zdravănă, iluminatul funcționează când vrea, unde vrea. Zona Rozelor e jale. Amonte de baraj Grigorescu, malul stâng, in lucru etc… multe detalii de pus la punct.În ce condiții se face Recepția? Parțial?”, a arătat un alt riveran. „Frumoase lucrări, dar calitate, ba” este o altă părere. „De la Podul Garibaldi la Hotel Napoca este o oroare. Prost facut, urât, nepractic. Iar dalele pe bd. 1 Decembrie 1918 de ce le scoateți și remontați lunar? Cred ca e a 7-a tură când se întâmplă asta”, a mai arătat o clujeancă.
UPDATE: Mult nămol după ploaie, plăci sparte și alte deajunsuri

Placarea băncilor de granit cu lemn exotic sau fixarea malurilor Someșului cu plasă din fibră de cocos a umflat o dată contractul de lucrări al ACI Cluj la peste 25 de milioane de euro, fără TVA. Consilierii locali au mai făcut o ultimă ajustare a contractului la mijlocul lunii noiembrie. Aproape de finalizare, după situații de lucrări de peste 85 de milioane lei aprobate deja, contractul pentru modernizarea malurilor Someșului mai suportă o ultimă actualizare, potrivit clauzelor contactuale, raportate de Ordonanțele de Guvern 15/2021 și 64/2022, preluate și în contract, suma propusă fiind de peste 12,4 milioane lei fără TVA. Asta înseamnă că valoarea contractului cu ACI ajunge la peste 123,5 milioane lei fără TVA (peste 25 de milioane de euro) iar valoarea totală a proiectului Primăriei finanțat din fonduri europene (85% nerambursabili, 13% fonduri guvernamentale și 2% contribuție proprie) ajunge la valoarea de 133,9 milioane lei, fără TVA.
DETALII:
Ce prevede proiectul de modernizare de pe malurile Someșului
Proiectul are la bază rezultatul unui Concurs internațional de soluții alături de Ordinul Arhitecților din România și OAR Filiala Cluj, fiind implementat cu fonduri europene. Intervenția s-a realizat practic pe 14,7 km în lungul Someșului, în total – luând în considerare ambele maluri.
Potrivit Primăriei, echipele de proiectare și execuție au urmărit apropierea orașului de râul său, integrarea Someșului în viața de zi cu zi a clujenilor și creșterea calității vieții prin extinderea zonelor verzi, de loisir și mișcare. Acest proiect este completat de alte investiții în același scop, precum modernizarea platoului Sălii Sporturilor, reabilitarea Parcului Armătura, a Parcului Feroviarilor și zonelor adiacente.
Investiții realizate în cadrul proiectului:
– remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute
– zonele verzi se extind – suprafaţa totală din zona Grigorescu creşte cu 1,2 hectare
– creşte numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale – 957 noi arbori
– construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști, zone de parcări pentru biciclete
– construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, respectiv creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale
– realizarea unui nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu)
– investiții destinate transportului electric și nemotorizat
– investiții în zone de sport, terenuri, zone de fitness în aer liber, zone de relaxare
– amenajarea unei plaje urbane și zone de joacă pentru copii
– amplasarea de gradene și platforme, instalarea de mobilier urban, cișmele apă potabilă etc.
– modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public – sisteme cu aparate de iluminat LED și sistem de telegestiune.
Proiectant: Studio Pràctica (Spania)
Executant: Asocierea ACI Cluj (lider) – Socot S.A. – Simacek Facility Services.
sursă foto: Emil Boc/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu