Închide

Primăria a semnat contractul pentru modernizarea Parcului Feroviarilor. Va fi gata în 2023

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 20, 2021 0 646

Contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a Parcului Feroviarilor a fost semnat în 20 septembrie de Primărie cu societatea Nord Conforest la valoarea de peste 43 de milioane lei, fără TVA. Lucrările urmează să înceapă în această toamnă și trebuie finalizate până la mijlocul anului 2023.

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj-Napoca prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Lucrările de modernizare includ pe lângă grădina de 5,3 hectare și reabilitarea arterei Parcul Feroviarilor, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș, dar și dotări.

În parc vor fi amenajate 2 lacuri artificiale, platforme de relaxare, se vor construi un pavilion și 2 amfiteatre, se va defini un circuit coerent de alei, se vor face corecții de vegetație, se va monta un sistem modern de iluminat, dar și unul de irigații etc. Se vor monta bănci din lemn cu metal și beton aparent, rasteluri pentru biciclete, se va crea un loc de joacă și unul pentru fitness în aer liber, se vor monta coșuri de gunoi, dar și cișmele de apă.

Strada Parcul Feroviarilor va fi reamenajată cu benzi pentru biciclete separate de vegetație joasă, trotuare cu jardiniere, borduri cu senzori de colectare a apelor pluviale ca pe strada Regele Ferdinand, plantații de tei argintiu pe ambele trotuare. Malurile Someșului, cel spre strada Traian și celălalt spre parc vor fi reamenajate natural cu alei din lespezi de piatră, amenajări peisagere și corecții de vegetație prin toaletări adecvate, mobilier urban, bolovani rotunjiți.

Cele două pasarele pietonale și velo se vor amenaja una spre strada Iuliu Coroianu, iar cealaltă spre strada Spitalului, urmând să creeze noi trasee de traversare a zonei spre Piața Gării.

Vezi și: Licitație de peste 8 milioane de euro pentru activarea Parcului Feroviarilor

Amenajarea Parcului Feroviarilor va oferi un nivel ridicat de biodiversitate, pentru că a fost gândită și o zonă umedă în vecinătatea Someșului. Proiectul mai prevede realizarea de alei pietonale, rastele pentru biciclete, instalații de iluminat general și arhitectural, amenajări specifice pentru locuri de joacă, zonă pentru fitness și alte tipuri de sporturi, o grădină și rigole naturale deschise, care vor deveni un biofiltru pentru apele pluviale care vor fi conduse spre zona umedă”, a declarat directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean la radiocluj.ro.

Finanțarea lucrărilor la Parcul Feroviarilor va fi făcută inițial din bugetul local, după care se va încerca atragerea de fonduri europene sau guvernamentale.

”Am așteptat adjudecarea, procedurile legale au fost respectate, finanțarea o vom avea de la bugetul local în primă parte și după ce se vor deschide liniile de finanțare europeană, inclusiv linia de la Fondul de mediu, pentru care am discutat deja cu dl. ministru Barna Tánczos, ne vom putea asigura și fonduri complementare”, a arătat și primarul Emil Boc, citat de aceeași sursă.

Licitația pentru revitalizarea și activarea parcului Feroviarilor a fost lansată anul trecut, a avut ca dată limită ziua de 18 decembrie, apoi s-a decalat pentru luna februarie. Contractul este estimat la peste 43.280.000 lei (peste 8,4 milioane euro). Criteriul de selecție a fost prețul ofertei (90%) și componenta de mediu (10%) (program de realizare a lucrărilor orientat pe reducerea consumului de energie, folosirea de energie regenerabilă, materiale și produse ecologice, consumuri reduse de apă, management pentru deșeurile de pe șantier).
Contractul a fost atribuit către Nord Conforest, însă rezultatul licitației a fost contestat de Garden Center Grup, la fel ca în cazul licitației pentru parcul Armătura. Ulterior firma contestatoare a renunțat la contestație, după cum a spus Boc, iar Primăria a bătut palma cu câștigătoarea desemnată inițial.

sursa foto: randări Asiza prin care se simulează cum va arăta parcul după proiectul de modernizare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare