Închide

Primăria a răspuns criticilor clujenilor legate de starea reală a cartierului Dâmbul Rotund-zona Gării, despre care oamenii au spus că e departe de calitatea vieții lăudată de Emil Boc în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 29, 2021 1 736

Oficialii Primăriei au început din 25 martie să prezinte o serie de grafice care arată faptul că Primăria investește și în cartiere, nu doar în centrul orașului. Aceasta după ce anul acesta o jurnalistă aflată în concediu de maternitate i-a scris primarului Emil Boc cum se trăiește cu adevărat în orașul pe care îl promovează ca fiind pe primul loc în țară la calitatea vieții, după ce a venit pandemia și a fost nevoită să-și reorienteze activitățile lângă locuința aflată în cartierul Dâmbul Rotund-zona Gării.

I-a reproșat că s-a tansformat într-un agent electoral al Clujului și preferă să se ocupe doar de propagandă, nu și de cartierele orașului sau de nevoile reale ale oamenilor.

Primarul Emil Boc ținut să spună că va crește calitatea vieții în fiecare cartier din Cluj-Napoca. În ceea ce privește zona Iris, administrația pregătește proiecte cu bani europeni sau cu fonduri de la bugetul local. În plus, a mai spus Boc, există obiective de interes public fixate și în proiectele imobiliare aprobate de Primărie în respectiva zonă. Cu bani europeni se va moderniza parcul Armătura (licitația de execuție în derulare), Piața Liebknecht – Parcul Iris și străzile adiacente (urmează să fie gata studiul de fezabilitate în vară) plus că se va mai începe un proiect dedicat reamenajării malurilor Someșului – de la Parcul Armătura şi până la podul Fabricii şi pârâul Chinteni (tronson Someş – str. Oaşului) (aflat la faza de achiție a studiului de fezabilitate).

Cu bani de la bugetul local, administrația va moderniza arterele Gheorghe Sion, Cucului, Privighetorii, Ionel Teodoreanu. De asemenea, în cartierele Iris și Dâmbul Rotund se vor executa lucrări de întreținere pe mai multe străzi, sunt prevăzute lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public, dar și în domeniul siguranței circulației și spațiilor verzi ori în cel al educației prin diverse intervenții de modernizare, extindere și amenajare unități de învățământ.„În fiecare zonă unde există dezvoltări imobiliare ne îngrijim de două lucruri: să promovăm o dimensiune verde, nepoluantă a orașului prin studiile de trafic astfel încât să se facă străzile, bulevardele, trotuarele la dimensiunile corespunzătoare, iar pe de altă parte să avem la 20 de minute de mers pe jos toate facilitățile importante: creșă, grădiniță, parc, centru de cartier”, a mai spus Boc.

În ceea ce privește cartierul Dâmbul Rotund, Primăria susține din fonduri publice: amenajarea unui cămin pentru vârstnici pe Calea Baciului nr.18, amenajarea unei grădinițe pe str. Gării nr.4.
Urmează să fie modernizate străzile Gheorghe Sion, Cucului, Privighetorii, Ionel Teodoreanu, Badea Cârțan și să se deruleze lucrări de întreținere pe arterele Făgăraşului, Sibiului, Sălajului, Stănescu Popa, Olteniei, Morarilor, Zânelor, Fabricii de chibrituri, Lombului, Doinei, Piersicului, Teclu, Breaza, Codrului, Sanatoriului, Busuiocului.
La partea de parcuri și zone de agrement urmează intervenții de suplimentare cu bănci a locurilor de joacă, montarea de aparate fitness și de echipamente de joacă. În cartier urmează să se planteze și 575 de copaci, mai precis pe aliniamentele stradale dar și în alte zone – Str. Giordano Bruno – 3; Str. Partizanilor – 218; Str. Maramureșului – 1; Str. Ecaterina Teodoroiu – 17; Str. Dragoș Vodă – 37; Str Războieni – 56; Str. Breaza – 79; Str. Doinei – 30; Str.Teclu – 50; Str. Senină – 10; Str. Gării – 9; Str. Fabricii de Chibrituri – 27; Str. Corneliu Coposu – 23; zonă verde Dedeman – 15;
La capitolul colectare selectivă și salubritate urmează să se facă 3 platforme subterane pentru colectarea selectivă a gunoiului. La capitolul semaforizare/ intersecții și treceri de pietoni sunt propuse Giordano Bruno – autogară și Maramureșului 151. Iluminatul public va fi modernizat pe Corneliu Coposu, Calea Baciului, Maramureșului.
În ceea ce privește dezvoltările imobiliare care includ dotări publice sunt menționate: zona Dedeman va fi cedat un spaţiu de 2.000 mp şi o construcţie de 1.000 mp (spaţiu desfăşurat) pentru dotare publică; o grădiniţă privată nouă sau un pod auto peste Nadăş.

Dacă fostul ministru al educației Daniel Funeriu l-a lăudat recent pe primarul Boc pentru nivelul Clujului, arătând că a umblat două zile prin oraș cu adidași albi și că aceștia i-au rămas intacți, Bianca Felseghi, jurnalistă, aflată în concediu de maternitate are altă versiune: ” am un câine. Alb. Îl șterg frecvent pe labe, pentru că pandemie și pentru că bebeluș în casă. Dar dacă vremea e umedă afară, când ne întoarcem de la plimbare blana lui de pe burtă e acoperită de o pojghiță uleioasă neagră, care nu poate fi spălată decât cu șampon, în vană.”

Ea semnalează că zona gării-Dâmbul Rotund s-a degradat extrem de mult în oraș, că nu sunt parcuri, nici de copii, nici de câini, e jeg, gunoi, nu sunt coșuri de gunoi, e praf și pare că administrația e preocupată să taie doar autorizații de construire pentru blocuri și nu mai e interesată cum trăiesc oamenii. „Un caz tipic de oraș cu ruj pe buze și țurțuri la fund”, a arătat Felseghi.

Postarea s-a viralizat în mediul online și a primit extrem de multe aprecieri de la oamenii din Cluj care i-au dat dreptate clujencei și au arătat și ei că zona Dâmbul Rotund și Iris sunt exceptate de la proiectele Primăriei care preferă din 4 în 4 ani să schimbe doar bordurile în centrul orașului.

Detalii:

Cum se trăiește în Clujul adevărat, într-un cartier aflat la 10 minute de mers cu bicicleta de centru. Primarul Boc e invitat în Dâmbul Rotund ca să-și schimbe părerea despre calitatea vieții din Cluj pe care o tot laudă

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.