Închide

Cum se trăiește în Clujul adevărat, într-un cartier aflat la 10 minute de mers cu bicicleta de centru. Primarul Boc e invitat în Dâmbul Rotund ca să-și schimbe părerea despre calitatea vieții din Cluj pe care o tot laudă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 08, 2021 12 6185

O jurnalistă aflată în concediu de maternitate i-a scris primarului Emil Boc cum se trăiește cu adevărat în orașul pe care îl promovează ca fiind pe primul loc în țară la calitatea vieții, după ce a venit pandemia și a fost nevoită să-și reorieteze activitățile lângă locuința aflată în cartierul Dâmbul Rotund-zona Gării. I-a reproșat că s-a tansformat într-un agent electoral al Clujului și preferă să se ocupe doar de propagandă, nu și de cartierele orașului sau de nevoile reale ale oamenilor.

Dacă fostul ministru al educației Daniel Funeriu l-a lăudat recent pe primarul Boc pentru nivelul Clujului, arătând că a umblat două zile prin oraș cu adidași albi și că aceștia i-au rămas intacți, Bianca Felseghi, jurnalista în cauză, are altă versiune: ” am un câine. Alb. Îl șterg frecvent pe labe, pentru că pandemie și pentru că bebeluș în casă. Dar dacă vremea e umedă afară, când ne întoarcem de la plimbare blana lui de pe burtă e acoperită de o pojghiță uleioasă neagră, care nu poate fi spălată decât cu șampon, în vană.”

Ea semnalează că zona gării-Dâmbul Rotund s-a degradat extrem de mult în oraș, că nu sunt parcuri, nici de copii, nici de câini, e jeg, gunoi, nu sunt coșuri de gunoi, e praf și pare că administrația e preocupată să taie doar autorizații de construire pentru blocuri și nu mai e interesată cum trăiesc oamenii. „Un caz tipic de oraș cu ruj pe buze și țurțuri la fund”, a arătat Felseghi.

„Am vrut, inițial, să scriu „Stimate domnule primar”, în sensul de administrator al domeniului public, dar pentru mine dvs. nu sunteți de ceva timp primar, ci mai degrabă un agent publicitar.
Iată, deschis, de ce vă scriu:
Până nu demult, adică până în urmă cu vreo 6 luni, am muncit. Aveam un birou în buricul târgului, cum se zice, kilometrul zero al Clujului și de acolo totul părea aproape fără cusur. Mă încerca o anume aroganță făcând zilnic revista presei și am decretat, nu de puține ori, că la ora actuală Clujul era cel mai bun loc de trăit din România.
Terasele erau mișto, oamenii care le populau erau cool, serviciile erau diverse, gheretele de food și coffee to go se înmulțeau, ici niște donots, ca în America, ‘colo niște french fries cu topinguri la cornet ca-n Belgia, dincolo niște înghețată artizanală ca în Italia – viața era extrem de animată și faină în centrul orașului Cluj-Napoca.
Nu numai presa locală umflă acest balon de orgoliu, care e Cluj-Napoca, dar și câte un influencer și instagramer mai acana, și chiar și noi, clujenii simpli, care o facem conștient, că doar n-o să ne dăm cu firma în cap singuri.
Pe urmă, anul trecut, s-a întâmplat ceva care a ridicat un colț al acestei cortine colorate și atent periate de scame. S-a dat lockdown-ul.
Ei bine, odată cu asta, cei mai mulți dintre noi a trebuit să ne reorientăm activitățile pe lângă casele noastre, pe lângă cartierele-dormitor ale Clujului. Și a fost ca și când toată butaforia trăiristă și festivalieră de până acum, s-a risipit. Noi, niște bieți Truman, am realizat că show-ul era premeditat și, în plus, s-a și anulat.
Revelația mea, ușor burgheză, vine cam târziu și sunt conștientă că mulți alți clujeni trăiesc deja demult cu nedumerirea și frustrarea că realitatea de la televizor nu se pupă cu ceea ce văd în jur, mai ales în zonele periferice ale orașuluii.
Eu locuiesc, spre exemplu, în Dâmbul Rotund. E un cartier situat la un drum de 10 minute cu bicicleta de Centru sau de 20 de minute de Mihai Viteazu’, dacă vrei să faci picior frumos. Practic, însă, e cam la distanță de 10 ani de tot ce s-a întâmplat în Cluj-Napoca în ultima vreme. E cam pe unde se afla Mănășturul în anii 2000.
Probabil că ați auzit deja de multe ori clișeul că abia atunci când ajungi să împingi un cărucior pe străzile orașului începi să deschizi ochii la cât de aglomerat, poluat, prăfos, nedisciplinat și ignorat este acesta. Ei bine, vă mai spun eu o dată acest ‘’clișeu’’. De când sunt în concediu de maternitate și de când e pandemie, Clujul este ca un escape room. O capcană.
N-o să vorbesc, iar, de trotuarele impracticabile și de faptul că, din pricina celor care parchează fără niciun discernământ și fără să fie penalizați de nimeni, sunt nevoită deseori să pândesc mașinile din trafic și să ies cu căruciorul direct pe acostamentul străzilor, doar ca să pot înainta.
Dar o să vorbesc de strada Corneliu Coposu, care e o arteră deloc neglijabilă și care, vecină fiind cu mine, a devenit în ultimul an o autostradă în toată regula. Chiar asta e senzația, că locuiesc lângă autostradă. Tirurile curg în coloane, uneori cu viteze amețitoare și ridicând nori de praf și noxe. Dimineața, la EBS Radio, ni se spune candid, că e vremea potrivită să aerisim încăperile, dar eu, dacă deschid geamul, culeg mai apoi praf negru de pe mobilă. Am ajuns să mă bucur că port nenorocita aia de mască, pe față, deși și așa mirosul de noxe e pregnant în aer. Însă pe copilul adormit din cărucior nu am cum să îl protejez.
O să mai vorbesc de faptul că în zona în care locuiesc nu există niciun parc. Niciunul. Există, în schimb, cel puțin 10 proiecte imobiliare în derulare, în zona Gării, blocuri de la 4 etaje în sus, ale căror șantiere împrăștie praf și iarăși praf, fiindcă se lucrează la capacitate maximă. Uitați-vă la felul în care se dezvoltă urbanistic zona Autogării. Uitați-vă cum arată Piața Abator, străzile Maramureșului și bulevardul Muncii, Piața 1 Mai-Carbochim-Porțelanului. Acolo deja Occidentul din Centru e departe. Arată ca-n imaginile acelea cu Rusia profundă: noroi, tranșee și blocuri nou-nouțe cu oglinzi, mărginite de un Someș infect, pe care curg pet-uri.
Dar să revin mai aproape de casă. Ca să înțelegeți cât de mult s-a deteriorat zona Gării-Dâmbul Rotund în ultimul an vă mai spun că am un câine. Alb. Îl șterg frecvent pe labe, pentru că pandemie și pentru că bebeluș în casă. Dar dacă vremea e umedă afară, când ne întoarcem de la plimbare blana lui de pe burtă e acoperită de o pojghiță uleioasă neagră, care nu poate fi spălată decât cu șampon, în vană. Străzile pe care mergem au la margini pelicule de mizerie, praf, cu ulei și cine știe ce altele. Nimeni nu le spală. Am mai văzut, ce-i drept, uneori un nene c-o mașinuță împingând praful pe Partizanilor încoace și încolo, într-un exercițiu de inutilitate. Traficul greu din zonă face ca aceste intervenții să fie picături într-un ocean saharian.
Și dacă tot am dat-o pe rime, ținutul de animale de companie în pandemie s-a dovedit pentru mulți dintre noi un colac de salvare, fiindcă ne-a oferit pretexte credibile de ieșit în aer liber. Iar la partea asta, mărturisesc, eram mulțumiți, fiindcă spre deosebire de alte orașe, la Cluj se puseseră la punct parcurile acelea mari și îngrădite pentru căței.
Dar și de acelea ați uitat, voi, cei din administrația publică. Acum sunt copitate și pline de noroi, răhățite din neglijența stăpânilor fără obraz, coșurile de gunoi rupte sau prea pline. Gunoiul. Această saga fără sfârșit despre menajer și reciclat. Toata lumea se plânge că nici colectarea, nici reciclatul nu merg. Domnu’ Tise ne explică de fiecare dată că noi suntem grei de cap și nu înțelegem că rampa ecologică și programul de colectare județene sunt funcționale. E ca în “Hainele cele noi ale împăratului”, există, dar nu le vede nimeni. Între timp, avem câteva coșuri de gunoi inteligente de luat ochii în Centru și am primit un desfășurător colorat cu zilele de colectare. O dată pe lună, vinerea, scot sticla la poarta. Dup-aia, seara, bag sacul înapoi în beci, poate, cine știe?! Data viitoare…
Acum aproape doi ani am înregistrat și eu o sesizare online. Ceream să se monteze un bec, care să lumineze după amiezele scurte de iarnă din parcul de câini de la Gară, vis a vis de Parcul Feroviarilor, fiindcă din noiembrie până în februarie stăteam pe întuneric, ca orbii, la lumina lanternelor de la telefon. Am primit, la un moment dat, un răspuns că cererea mea va fi analizată. Și cam atât. Dar e bine că folosim tehnologia în administrație. Încă o bulină albă pentru Cluj.
Și apropo de Feroviarilor. Știu că e pe cale să intre într-un program de reabilitare. Până atunci, e cel mai apropiat spațiu verde de locul în care locuiesc. Uneori plimb copilul și câinele acolo. Găsim șobolani morți prin iarbă în 3 din 5 ieșiri.
O să închei așa, la fel de brusc cum am început: când eram studentă ne-ați predat un curs de drept constituțional. Am primit un examen de tip grilă și am luat nota 8.50. M-am dus la mărire, fiindcă aveam pretenția că am înțeles materia mai bine decât de-un 8.50, dar nota mea a rămas neschimbată. Și atunci mi-am zis: uite, măi, un profesor exigent, care știe să pretindă mai mult. Am rămas de atunci cu impresia asta, că sunteți un tip greu de mulțumit.
Dar Clujul se pare însă că vă mulțumește așa cum e. În ce-l privește ați abandonat lupta de ceva timp. La ultimele alegeri nu v-am votat. E drept că nu am putut pune ștampila nici pe vreun contracandidat de-al dv, fiindcă oferta a fost… sub nivelul unor Timișoara, Oradea sau Brașov. De cele mai multe ori am pur si simplu o senzație de jenă când aud vorbindu-se despre Cluj în termeni laudativi, când aud despre metrou și alte proiecte din categoria „next level” din administrație, dar noi încă ne batem cu asfaltul, cu praful, cu poluarea, cu lipsa centurii ocolitoare. E, cum se zice pe la noi, un caz tipic de oraș cu ruj pe buze și țurțuri la fund”, a scris Bianca Felseghi.

12 comentarii

 1. Excelent! Felicitari, pentru initiativa, pentru obiectivitatea si curajul de a spune lucrurile pe nume! Daca am avea mai multi concitatidini ca dumneavoastra, altfel ar sta lucrile! Complimente!

 2. D-na Bianca,jos palaria pentru remarcile facute👍Ce este mai trist,este faptul ca acest asa zis”domn”primar nu il prea intereseaza ce spun oamenii de la firu ierbii cum se spune. Aceste probleme de care vorbe-ati d-voastra se vad in tot orasu,eu fiind un amarat de taximetrist care parcurg zilnic cativa km pe toate strazile acestui oras de 5 stele(sa fim seriosi),2 maxim 3. De cum isi bate joc de taximetristi poate ati auzit. Da nici nu mai am chef sa vb despre asta,ca exact ca si d-voastra,am impresia ca vb ca televizoru(singuri). Nu te poti pune cu mafia,clar!! Bine ca noua ne cere tot felu de rahaturi,ba ceasuri noi,ba masini euro5 albe,si asta la 2 saptamani dupa termenu de depunere a dosarelor pt autorizare,ba una ba alta,si vin aia de la uber,bolt isi trag o folie pe geamuri si dai sa sune. Aia pot face transport persoane cu orice jaf,masini cumparate de la taximetristi,3500 din cluj,1500 din alte judete.D-le(nici nu-ti mai zic primar,da nici pe nume)cum e posibil sa vina din alte judete sa ne sfideze? Noi daca stam la VIVO,vine politia locala si ne amenteaza! Vaaaai vai,cate as mai avea de spus,dar m-i s-a facut un gust amar

 3. Dambul Rotund înseamnă și străzile de la parte de Nord a dealului neasfaltate cu majoritatea construcțiilor fara autorizație cu ghetouri vezi capăt la Constantin Brailoiu

 4. Frumos spus si din pacate adevarat. In dambu rotud, in iris sunt nesimtitii care contruiesc pe terenurile lor case, fara a contibui la mafia imobiliara din sudul orasului, normal ca nu prezinta interes in comparatie cu viniturile care cumpara in buna ziua si borhanci (de parca acolo ar fi ceva rai rezidential)

 5. Felicitari, Doamna. Veniti si in „Pipera Clujului” , cartierul Buna Ziua, sa vedeti dezastru… O vizita in fiecare cartier, pentru un reportaj, o data pe luna, ar fi binevenita. Dar nimanui nu-i pasa, pare ca singura atributie a Administratiei Boc este imbogatirea dezvoltatorilor imobiliari. Cat despre mercurialul spagii… Iar calitatea aerului e din ce in ce mai proasta! Apropo, de cand n-a mai tinut primarul reales audiente?

 6. Aveti perfecta dreptate d-na Felseghi!
  Orașul nu este administrat asa cum si-ar dori toți locuitorii. Ne lipsesc inca foarte multe pentru a ne putea considera un oraș cu adevărat civilizat. Si este, exact cum spuneti si dvs., diferenta foarte mare intre centrul orașului și unele cartiere ale orasului. Si pe mine ma amuza ideea unui metrou în Cluj, când, vorba dvs., trăim inca cu turturii la cur.
  Eu am un pic mai mult noroc ca dvs. pentru ca locuiesc in cartierul Grigirescu. Dar nici aici nu stăm pe roze. Doar un mic exemplu as putea da: complexul comercial Fortuna a fost închis in proportie de min 50% cu vreo 2-3 ani in urma, chipurile, ca să se amenajeze acolo un supermarket Lidl (cel putin asa se zvonea). Dar lucrarile bat oadul pe loc. Pe lângă aspectul inestetic pe care îl are acum acest complex comercial, locuitorii cartierului sunt lipsiți de spatii comerciale suficiente și de alte servicii.

 7. Aveti perfecta dreptate . Eu locuiesc pe str Coposu . Pe str Coposu urmeaza sa se construieasca cel putin 4 blocuri de min 6 etaje . Este si va fi dezastru . Acesti zei, Dumnezei care lucreaza la Primaria Cluj Napoca ma refer la cei de la urbanism au o alta viziune . Sunt interese deoarece autorizatiile cel putin in dambul rotund la ansamburile care sunt si vor fi condtruite se face ilegal si cu spaga multa . Sa va dau un exemplu . La inceputul strazii este un bloc de 13 etaje . Constructie aberanta intr un cartier de case . Evident nimeni nu a fost de acord . Dar se stie este construcorul si ce relatii are in primaria cluj . Raspunsul primariei . Da este cladire mai mare deoarece trebuie sa iasa in evidenta centrul cartierului Dambul rotund . Acesta a gfost raspunsul primariei , nenorocind zeci de familii care inca mai locuiesc in casele modeste da linga towerul de 13 etaje de pe str Coposu . Tendinta de a sufoca cartierul continua, cu cele cateva constructii mari care se vor face pe str Coposu . Nici eu nu am votat pe tovarasul Boc . Rusine , rusine sa va fie

 8. Bataie de joc ,mai ales pentru taximetristi ,de la care se cer tot felul de anormalitati ,ba culoare la masina ,ba geamuri transparente ,ba revizie la 6 luni ,ba masina mai noua de 10 ani si multe multe alte,de i-ti vine sa-ti iei campi !!

 9. Foarte adevarat, cu precizarea ca e absolut normal sa te ingrijesti ca edil de centrul unui oras fara insa a neglija cartierele.
  Oricum, daca strada pe care stati este asfaltata ar trebui sa va declarati norocoasa.:)
  Noi, de pilda, locuim pe o strada neafaltata pe care urci din strada Vladeasa. Un drum pe care nu-l revendica nimeni si pe care nu-l poate asfalta primaria intrucat nu a gasit o solutie legala sa faca asta, de vreo 10 ani. Am pus noi piatra ca sa putem circula cat de cat dar e o solutie de carpeala. Sunt peste 80 de astfel de strazi in Cluj, cu un regim juridic asemanator si nici o solutie unitara….
  Strada „se scurge” in strada Vladeasa, si distruge si asfaltul de acolo, iar un centru din apropiere, de harburi de masini stricate aduse din afara, si-a intans „parcul auto” pana pe strada neasfaltata de care va spuneam mai sus.
  In fine….toate strazile din jur, atat cele paralele cu Coposu (Partizanilor si Vladeasa) cat si cele ce urca spre deal (Spinoasa etc.) sunt impracticabile ca trotuare, piste de biciclete ce sa mai vorbim….

Scrie un comentariu

Articole similare