Închide

Primăria a pus la bătaie 8 hectare și 500.000 euro. Acum așteaptă ca Dragnea să facă noul parc din Gherogheni

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 01, 2015 0 496

Terenul din zona Cartodromului a fost predat Ministerului Dezvoltării Regionale, ca liber de sarcini, la prima ședință a Consiliul Local de anul acesta. De asemenea, administrația a rezervat în buget peste 500.000 de euro pentru a cofinanța parcul din zona Gherogheni pentru care există promisiuni de la ministrul Liviu Dragnea că va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI), în programul național destinat susținerii sportului.

La începutul lui 2015, ministrul Liviu Dragnea a anunțat că va susține construirea complexului sportiv din cartierul Gherogheni, mai ales că anul acesta Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. Primăria a fost dispusă să pună la bătaie terenul și o cofinanțare a cheltuielilor cu proiectare, sistematizarea terenlui, branșamente, utilități și întreținerea viitorului parc, iar investiția urmează să fie susțină de CNI.

Consilierii locali au votat deja pentru predarea a 8,1 hectare de teren, cu asumarea că sunt nerevendicate și libere de sarcini, către CNI. De asemenea a rezervat în bugetul local peste 2,4 milioane de lei pentru a cofinanța investiția în realizarea bazei sportive (din sumă, s-a plătit deja proiectul cu peste 149.000 lei). În referatul care însoțește proiectul votat, dar și în notele interne ale Direcției de Patrimoniu, Serviciu Juridic și ale Serviciului Revendicări, Fond Funciar se susține că terenul nu ar fi revendicat și că nu ar exista litigii în baza de date a primăriei. Așa că a fost predat liber de sarcini.

Acum câțiva ani, tot prin Compania Națională de Investiții, s-a început un proiect de amenajare a unui bazin de polo, în aceeași zonă, însă acesta a fost abandonat deoarece amplasamentul nu s-a pretat proiectului dorit de instituția centrală. Așa că primăria s-a reorientat și a contractat lucrări de proiectare pentru a transforma terenurile din zona Cartodromului într-o bază sportivă, parc de aventură în aer liber.

În proiectul plătit de primărie, Civitas Proiectare (cei care au câștigat contractul) au propus un amfiteatru dar şi terenuri de baschet, minifotbal, tennis de camp, volei de plajă, badminton, dar şi o pistă de alergare, un parc aventură, o zonă de escaladă-bloc, una de paintball sau un skate-park, un loc de joacă pentru copii, într-o zonă delimitată de stăzile Lucia Sturza Bulandra şi Soporului.

Amenajarea parcului, estimată la 3,5 milioane de euro

Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate în noiembrie 2013, realizarea parcului fiind evaluată la peste 22 de milioane de lei, din care construcțiile și montajul presupul peste 15,6 milioane de lei.

Proiectul primăriei a fost criticat de Registrul Urbaniștilor din România – filiala Nord-Vest pentru că nu a rezultat în urma unei dezbateri publice și cu respectarea exigențelor legate de procedurile de urbanism – fiind vorba despre o suprafață extrem de generoasă de teren, respectivul parc trebuia să aibă un Plan Urbanistic Zonal și nu un Plan Urbanistic de Detaliu, așa cum a preferat primăria. Mai ales că în documentaţia aprobată de primărie se prevăd construcții în respectiva zonă verde din cartierul Gherogheni.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.