Închide

Primăria a primit o singură ofertă pentru realizarea Centurii Metropolitane a Clujului, estimată la câteva miliarde de lei/Ofertanți sunt companii care lucrează la drumul expres DN1 Tureni-A3

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 20, 2023 0 546

O singură ofertă s-a depus la licitația pentru realizarea Centurii Metropolitane din Cluj. Urmează perioada de evaluare, maxim 90 zile lucrătoare, arată primarul Emil Boc.

 

Oferta vine din partea Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden, potrivit unui anunț făcut de primar pe Facebook. În același anunț, primarul arată că e vorba despre un contract de peste 3,2 miliarde de lei, valoarea de licitație.

Licitația pentru contractul „PROIECTARE SI EXECUȚIE Drum TransRegio Feleac TR 35- Et I Centura Metropol TR 35 și Drumuri de Leg “ Faza I – Centura Metropol TR 35 şi Drumuri de leg, TR35 de la km 14+747 (nod 5 Florești ) până la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) si – TR35 de la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) până la 38+418 (Nod 18 -VOCE)” a fost lansată pe SEAP de Primăria Cluj în luna iulie, fiind publicată în 13 iulie. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost decalat de patru ori, Primăria arătând că s-a procedat așa după ce firmele au cerut mai mult timp pentru pregătirea ofertelor.

Termenul fixat de Primărie în luna septembrie pentru licitația de  4.001.789.015 lei fără TVA (potrivit SEAP) pentru lucrările de proiectare și execuție a Centurii Metropolitane, între nodul 5 și nodul 18, un parcurs de circa 24 de kilometri plus drumuri de legătură a fost devansat pentru luna octombrie, apoi pentru începutul lunii noiembrie și ulterior decalată pentru data de 20 noiembrie.

Noua licitație fixează ca termen pentru contractul de proiectare și execuție 48 de luni, adică 4 ani. Criteriul de adjudecare este același, cea mai bună ofertă, calitate-preț, contând atât prețul (40%) cât și experiența echipei care va gestiona proiectul (60%).

Deja Primăria a contractat firma Dinco Consulting Invest (deținută de Elena Corina Vulcu, soția unui fost director ANRMAP, Vulcu Codrin-Ioan) pentru suma de 266.000 de lei (peste 53.000 de euro) ca să se ocupe de evalaurea ofertelor de la licitația pentru Centura Metropolitană.

Primăria mai are o licitație în derulare pentru a achiziționa serviciile de supervizare a șantierului Centurii Metropolitane, un contract de 7,6 milioane de euro (peste 37,2 milioane lei fără TVA) – DETALII – Licitație de peste 7,6 milioane de euro pentru supervizarea lucrărilor la Centura Metropolitană a Clujului.

Deocamdată municipalitatea a atribuit un prim contract pentru o bucată de 2 kilometri din Centura Metropolitană a Clujului, segment care a intrat în proiectare și despre care primarul Emil Boc spunea că va intra în șantier undeva în primăvara lui 2024.

Cine sunt ofertanții – un consorțiu de firme din România, Bulgaria și Ucraina

CON-A este una din cele mai mari companii de construcții din România cu peste 1000 de angajați și proiecte evaluate la peste 1 miliard de euro.  Potrivit www.zf.ro, firma  a ajuns în 2022 la o cifră de afaceri de 140 de milioane de euro. Are numeroase contracte cu autoritățile publice din România. Firma de construcţii CON-A din Sibiu, deţinută de antreprenorul Mircea Bulboacă, arăta în septembrie că cel mai mare proiect pe care îl are în derulare în acest moment se află la Oradea unde edifică o investiție a firmei finlandeze de anvelope Nokian Tyres. CON A a mai realizat investiţii în domeniul medical (Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” Mioveni, extinderea Spitalului Judeţean Alba-Iulia, Centrul Medical Ares Cluj-Napoca, Centrul de cercetare şi producţie soluţii perfuzabile B. Braun din Sânandrei, Timiş), dar şi infrastructură sportivă (stadioanele din Sibiu, Craiova şi Târgu Jiu, Cluj Arena şi Sala Polivalentă din Cluj), business (Centrul de Afaceri Sibiu), turism (Hotel Ramada Sibiu), industrie (fabrici de componente în Sebeş, Jucu şi Blaj) şi comerţ  (Centrul Comercial Cora Constanţa). De asemenea, CON-A Operations este liderul asocierii de firme care în prezent  modernizează şi extinde terminalul Aeroportului Internaţional Sibiu, investiţie a cărei valoare actualizată este de aproximativ 55,3 milioane Euro (fără TVA), cu termen de finalizare 29 decembrie 2023. Va edifica și Noului Spital Judeţean de Urgenţă Sibiu, un contract de 428 de milioane de euro, potrivit www.news.ro.

 S.C. DIMEX 2000 COMPANY (BN) este controlată potrivit www.zf.ro de antreprenorii Ioan şi Neluţa Lucreţia Scurtu din localitatea Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud. Sociatatea se ocupă de construcţia şi întreţinerea drumurilor şi a podurilor, construcţii civile, industriale, reţele de apă şi canalizare, consolidări şi ziduri de sprijin, staţii de tratare şi epurare. Compania furnizează betoane industriale şi rutiere, mixturi asfaltice şi închiriează utilaje de construcţii. Are contracte câștigate publice în mai multe județe.

Dimex este liderul asocierii (din care face parte și CON-A Operation) care lucrează pe șantierul drumului expres Turda-Tureni, un contract de 110 milioane de euro încheiat cu CNAIR. Lucrările la cei cinci kilometri de șosea rapidă și la drumurile de legătură au termen contractual de finalizare în 2025.

Hydrostroy AD este o fostă companie de stat bulgărească înființată în anul 1962 sub numele de Vodstroy – Varna de Direcția Generală de Gospodărire a Apelor din subordinea Consiliului de Miniștri. În 1970, a fost rebotezată SU Water Construction iar după 1990 a fost privatizată. În 2016, Hydrostroy AD a cumpărat firma Vodstroy 98 AD, actuala VDH AD, luată și ea în asociere de cumătrul lui Ionel Arsene (celebrul baron PSD de Neamț), Gheorghe Vlasie. Hydrostroy a făcut parte din mai multe asocieri alături, care au câștigat împreună un contract de peste 113 milioane lei pentru construcția centurii Galațiului.

Concelex este  un grup de construcţii din Bucureşti controlat de omul de afaceri Daniel Piţurlea. Acesta a construit stadioanele Steaua și Rapid din București, are contracte publice  cu CNI dar și cu Primării de sector din București (pentru reabilitări termice) sau cu unități medicale din țară. Compania este implicată și în proiecte rezidențiale în București. În 2022 a avut o cifră de afaceri de peste 526 de milioane de lei și aproape 700 de angajați. Firma a derulat contacte și pentru Compania de Apă Someș din subordinea CJ Cluj.

Automagistral-Pivden este o companie din Ucraina cu experien­ţă în construirea de autostrăzi, men­tenanţa lor şi alte proiecte rutiere. În 2020, şi-a creat o divizie de construcţii de poduri, iar pe parcursul anului trecut a restaurat peste 40 de astfel de obiective şi a lucrat la întreţinerea a peste 6.500 de kilometri de drumuri, de pe tot teritoriul Ucrainei, având însă lucrări şi în Republica Moldova. Compania, cu sediul în Odesa, se ocupă şi de producţia de asfalt.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu