Închide

Primăria a comandat studiul de fundamentare pentru viitorul aquapark promis în Cluj care va arăta cine trebuie să construiască acest obiectiv/Studiul costă aproape 60.000 de euro

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 12, 2025 0 273

AE Development din Constanța va face un nou studiu pentru aquapark-ul care urmează să se construiască în Cluj-Napoca, în locul complexului Ștrand Grigorescu. Este vorba despre studiul de fundamentare care va stabili formula optimă pentru construirea obiectivului, estimat la peste 77 de milioane de euro, de aceeași societate din Constanța, care tot face de ani de zile studii pentru Primărie cu privire la parcul acvatic. Aquaparkul a fost pus în 2025 de către primarul Emil Boc primul pe lista proiectelor pentru care anul acesta Primăria va lansa licitațiile de execuție.

 

Atât anul trecut cât și anul acesta, primarul Emil Boc a avansat posibilitatea ca aquaparkul ar putea fi făcut de un investotor privat în cadrul unui parteneriat cu Primăria. Însă a arătat că o decizie va fi  asumată în urma unui studiu de fundamentare a investiției.

Anul acesta, primarul a inclus pe lista celor 13 proiecte (bugetate cu peste 15,8 milioane lei) pentru care Primăria va porni licitațiile de execuție în 2025 și proiectul aquaparkului, primul pe lista respectivă prezentată la începutul anului.

În luna martie, Primăria a dat o comandă și a contractat, în cadrul unei achiziții directe de 269.900 lei, studiul de fundamentare pentru realizarea aquaparkului de la aceeași societate care s-a ocupat și de studiul de fezabilitate, AE Development din Constanța. Proiectanții au o istorie de câțiva ani în a elabora, pe sute de mii de lei și prezenta public pentru Primărie proiectul aqua parkului. Aceștia au fost cei care au făcut proiectul Parkquarium -aquaparkul propus în Parkul Est cu tobogane de 40 de metri

„Studiul de fundamentare ne va arăta dacă proiectul aquaparkului poate fi implementat de primărie, dacă trebuie implementat în regim de parteneriat public-privat sau alte forme de concesiune a realizării acestor lucrări. Specialiștii vor analiza în detaliu care sunt costurile, cât este de sustenabil, care sunt posibilitățile primăriei, care sunt posibilitățile de a face parteneriat public-privat. De acolo ne va veni soluția pe care ne vor recomanda specialiștii, după care noi vom discuta în Consiliul Local care este varianta de implementare. După ce aprobăm studiul de fundamentare, în martie sau în aprilie, trecem la licitație și la implementare. Cred că acest proiect poate fi realizat în maxim doi ani de zile, poate și mai repede să fie implementat”, declara primarul Emil Boc, în februarie 2025, la Napoca FM.

Potrivit studiului de fezabilitate însuși de Consiliul Local anul acesta, valoarea totală a investiției pentru realizarea aquaparkului este estimată la 387,5 milioane de lei/circa 77,9 milioane de euro. Din această sumă, lucrările de construcție și montaj (C+M) sunt estimate la 179.062.406,10 lei cu TVA (aproximativ 36 milioane de euro). Proiectul va fi finanțat din bugetul local și alte surse legale, având o durată de implementare oficială de 36 de luni – 3 ani, iar execuția propriu-zisă a lucrărilor va dura 28 de luni.

Viitorul aquapark urmează să fie construit pe o suprafață de peste 5 hectare de teren în locul Complexului Ștrand Grigorescu. Capacitatea de deservire a complexului va permite un flux de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior și 2.200 de persoane la exterior.

Realizarea unui aqua park în oraș este printre promisiunile dintotdeauna ale primarului Emil Boc, încă neonorate. Primăria a mai lansat un proiect similar tot la ștrandul Sun, în timpul în care Boc era premier iar primar era Sorin Apostu, însă a renunțat la acesta. Ulterior, în 2017, reîntors la Primăriei, Boc explica că aquaparkul de la ștrandul din Grigorescu este ținut în loc de costurile mult prea mari cu devierea rețelelor electrice iar apoi de regimul juridic al terenului (se anunța că proprietatea e revendicată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară). La ștrandul din Grigorescu, RADP (regia Consiliului Local transformată din 2024 în societatea comercială) exploatează un bazin olimpic rezultat prin transformarea unuia dintre bazinele strandului și acoperirea sa cu un balon presostatic, cu bani de la Primărie. În ultimii ani, zona din fața ștradului este folosită de Regie pentru depozitarea unor materiale de construcție necesare sau provenite de la lucrările la drumurile din Cluj-Napoca de care entitatea se ocupă pentru municipalitate.
Tot în zona Sun-Cora, omul de afaceri Dorin Bob de la Studium Green a demarat în 2020 un proiect urbanistic pentru construirea unui turn cu 40 de etaje, proiect acceptat de Primărie, însă contestat de USAMV, având în vedere litigii asupra terenului.

sursă foto: https://eclujeanul.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.