Închide

Prima acțiune în cel mai mare viitor parc al Clujului: „Doar așa îi putem educa pe cei mici în spiritul respectului pentru natură”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 11, 2022 0 215

Zona viitorul parcului Est este un imens coș de gunoi și un loc de depozitare pentru lucrurile de care orașul nu mai are nevoie. Este concluzia formulată de voluntarii care au curățat deșeurile la finalul săptămânii, într-o acțiune inițiată de consilieri locali USR. Cu intervenții minimale, clujenii s-ar putea bucura, încă de pe acum, de acest loc de plimbare și ieșit în natură, dacă s-ar instala o barieră care să stopeze tranzitul auto prin perimetrul parcului și dacă s-ar lua măsuri care să descurajeze abandonarea de deșeuri în viitor, arată cei care au inițiat acțiunea de ecologizare.
„Am reușit să facem curat de-a lungul șoselei și “la salcie”, însă pentru un impact pe termen lung sunt necesare acțiuni susținute pentru a colecta reziduurile strânse de-a lungul anilor și pentru a împiedica acumularea de noi deșeuri”, arată consilierul local Alexandra Oană, după acțiunea derulată în parteneriat cu Direcția de Ecologie Urbană împreună cu voluntari, în viitorul parc Est, în zona fostei pepiniere RADP.
Alexandra Oană a mai spus că, cu o serie de intervenții minimale din partea Primăriei, teritoriul viitorului Parc Est (cel mai mare parc inițiat de Primărie în Cluj-Napoca, după presiuni civice) ar putea fi folosit și în prezent de clujeni, având în vedere că amenajarea lui va mai dura câțiva ani.  Astfel, vor fi cerute bariere să stopeze tranzitul auto prin perimetrul parcului și măsuri care să descurajeze abandonarea de deșeuri în viitor.
Măsurile au fost solicitate și de societatea civilă din Cluj-Napoca, unul dintre cei care au militat pentru ecologizarea amplasamentului, pentru limitarea accesului auto și pentru măsuri concrete pentru stoparea depozitărilor ilegale de gunoi fiind Adrian Dohotaru de la asociația SOS Cluj.
„Vă reamintesc că Studiul de Fezabilitate pentru Parcul Est este în dezbatere publică până în 13 aprilie, urmând apoi ca acesta să ajungă la vot în Consiliul Local și ulterior să fie demarate procedurile de expropriere. Licitația pentru execuția proiectului va fi lansată, cel mai probabil, în 2023. Mulțumim tuturor celor care au participat, cu mic cu mare, la acțiunea de ieri, în special părinților care au venit însoțiți de copii. Doar așa îi putem educa pe cei mici în spiritul respectului pentru natură”, a mai afirmat Alexandra Oană.
(locul cu salcia, după acțiunea de ecologizare)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu