Închide

Președintele Franței Emmanuel Macron a dormit la baza militară Mihail Kogălniceanu și a luat masa cu soldații francezi și belgieni ai Forței de Răspuns NATO

ActualitateAdministrațiePolitica by Actual de Cluj - iun. 15, 2022 0 184

Ajuns în România în seara de 14 iunie, președintele francez Emmanuel Macron s-a cazat la baza militară Mihail Kogălniceanu unde s-a întâlnit, într-un cadru informatl, cu soldații francezi și belgieni ai Forței de Răspuns NATO, a luat masa cu ei, meniul fiind unul autentic românesc, cu sarmale cu mămăligă și papanași. Emmanuel Macron a dormit peste noapte la baza militară.

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri, 15 iunie, într-o conferință de presă cu Klaus Iohannis că ”dorim ca dosarul privind aderarea României la Schengen să progreseze” și a susținut că Franța sprijină România în acest dosar.

Liderul de la Elysee a ajuns în 14 iunie, seara, pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, unde a fost întâmpinat de premierul României. Primul lucru pe care l-a făcut la sosirea în țara noastră a fost să-i viziteze pe soldații francezi și belgieni ai Forței de Răspuns NATO și să ia masa cu ei.

Macron a stat de vorbă cu soldații într-unul din hangarele de la baza Kogălniceanu și le-a ținut un discurs.

”Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent. La frontierele Uniunii noastre europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea forţelor noastre este fundamentală”, a scris Macron pe Twitter.

În ceea ce privește meniul prezidențial, detalii au fost publicate inclusiv de presa internațională: sarmale cu varză și mămăligă și papanași la desert.

Nu au fost făcute publice fotografii din timpul cinei.

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri, 15 iunie, într-o conferință de presă cu Klaus Iohannis că ”dorim ca dosarul privind aderarea României la Schengen să progreseze” și a susținut că Franța sprijină România în acest dosar.

Chestionat în mod repetat de ziariștii români cu privire la declarația sa anterioară, în care a spus că Rusia nu trebuie umilită, Macron a spus că poziția Franței e clară: ”A, spus din prima zi că Rusia e agresorul. Am condamnat ferm acest război și am luat măsuri. Dificultatea acum este că trebuie să fim lucizi și să admitem că nu suntem într-un război cu Rusia (…) Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală, eu încerc să fiu coerent cu ceea ce spun”.

În ceea ce privește poziția față de războiul din Ucraina, Macron a spus că ”pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vizitează România și Moldova în cadrul nei vizite oficiale, pentru a transmite solidaritatea țării sale cu aliații din Europa de Est în contextul războiului din Ucraina.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu