Închide

Președintele CSM vine mâine la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 08, 2016 0 162

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii vine mâine la Cluj, la ședința de bilanț a Curții de Apel.

Președintele CSM Mircea Aron vine la Cluj alături de secretarul de stat în ministerul Justiției Florin Moțiu, dar și de membrii CSM Nicolae Horaţius Dumbravă, Adrian Bordea, Marius Badea Tudose și Alexandru Şerban. La prezentarea bilanțului de mâine de la Cluj vin și conducătorii instanțelor de judecată din raza Curții de Apel Cluj – Sălaj, Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Aron e președintele CSM de la începutul acestui an, când a fost singurul candidat la funcție în alegerile din ianuarie. E membru al CSM din 2011.

Scurt istoric al Curții de Apel Cluj, așa cum apare pe site-ul oficial al instanței:

Curtea de Apel Cluj a fost înfiinţată în baza legii ungare nr. XXV din anul 1890, odată cu curţile de apel din Oradea Mare, Târgu Mureş şi Timişoara. Avea iniţial în raza ei de activitate şapte tribunale, anume cele din Alba Iulia, Bistriţa, Cluj, Dej, Deva, Sibiu şi Turda. După unirea Transilvaniei cu România, Curtea de Apel Cluj a funcţionat până în 1924 pe baza dispoziţiilor normative ale Consiliului Dirigent, iar din 1924, în baza legii din 25 iunie 1924 privind Organizare Judecătorească a Regatului Român. În baza acestei legi Curtea de Apel Cluj cuprindea în sfera sa de competenţă tribunalele din 6 judeţe: judeţul Alba (interbelic), judeţul Cluj (interbelic), judeţul Hunedoara (interbelic), judeţul Năsăud, judeţul Someş, şi judeţul Turda.
În perioada 1940-1944, în urma Dictatului de la Viena, Curtea de Apel Cluj a funcţionat la Sibiu, iar la Cluj a fost instituită Curtea de Apel Regală Ungară, până în anul 1944.
După cel de-al doilea război mondial, în anul 1945, Curtea de Apel a revenit la Cluj şi a continuat să funcţioneze până la reforma justiţiei din 19 iunie 1952, prin care curţile de apel au fost desfiinţate. Concomitent a fost organizat Tribunalul Regional Cluj. Curtea de Apel Cluj a fost reînfiinţată în baza legii nr. 92 din anul 1992.
Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate acesteia funcţionează, în prezent, în baza Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Raza de activitate a Curţii de Apel Cluj cuprinde 4 judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj, acoperind 22.197 km pătrați cu 1.842,7 mii locuitori.
În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal cu competenţă generală, iar în Cluj-Napoca funcţionează, pe lângă Tribunalul Cluj, şi Tribunalul Specializat Cluj, acesta din urmă având în competenţă soluţionarea litigiilor dintre profesionişti. În cadrul judeţelor sunt organizate judecătorii.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu