Închide

Președintele CSM la Cluj despre de ce scad dosarele din instanță: „e un fenomen sociologic, relațiile sociale se așează”

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 09, 2016 0 208

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Stan, are o explicație la Cluj pentru care, pentru al doilea an după Revoluție, numărul dosarelor de la instanțele de judecată din Cluj scade.

Mircea Aron a venit la Cluj ca să vadă bilanțul Curții de Apel Cluj, ce include toate instanțele din subordinea acesteia – din Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj. Concluzia raportului e că, pentru al doilea an consecutiv, numărul dosarelor nou-înregistrate la instanțe și respectiv stocul de dosare de soluționat scade – o performanță, având în vedere că judecătorii s-au plâns constant de încărcătura de cauze aflate în judecată. Aron spune că explicația e una „sociologică”: „relațiile sociale se așează, cele de după 1990 abia acum sunt așezate. Au fost foarte multe legi, nu au fost tocmai coerente, au generat de multe ori multe procese,
înainte tot terenul era la stat, mare parte a proprietății funciare, cu mici excepții, nu mai vorbesc de industrie, care era toată la stat, iar statul nu se judeca cu el. Cu timpul proprietatea privată s-a constituit și divizat, au apărut mult mai mulți factori și subiecți în justiție. dac, ne gândim doar câte societăți comerciale sunt în țară, plus câte au dispărut, asta a creat și tensiuni. S-au dat terenurile, n-au fost mulțumiți cum au fost grănițuite, s-au judecat între ei ori cu consiliile locale. Asta înseamnă că se cristalizează relațiile sociale, de exemplu în Germania care are număr asemănătăr de judecători, la 80 milioane populație au 20.000 de judecători, raportat la populație e la fel ca aici, dar acolo în ședință sunt două dosare”.

Citește și:

Raport al Curții de Apel Cluj: numărul e cel mai mare din țară, dar dosarele scad, operativitatea crește

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare