Închide

Noua „responsabilitate” din zona centrală a Clujului, găsită cu prilejul unui proiect imobiliar pe strada Avram Iancu

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mart. 09, 2016 0 1878

O clădire cu cinci niveluri supraterane și 28 de apartamente, pe strada Avram Iancu, în imediata vecinătate a intrării în Cimitirul Central. Aceasta este propunerea cu care a venit în comisia de urbanism un investitor privat, care vrea să construiască această clădire pe un teren de 1.000 mp de pe una dintre aglomeratele străzi centrale ale Clujului. Pe această arteră se află nu doar cimitirul, ci și alte instituții generatoare de trafic – școli, o facultate, birouri – și este de asemenea una dintre străzile care în diverse strategii ar găzdui unui viitor parking, de care are mare nevoie centrul istoric. Arhitecţii din comisie spun că un proiect de calitate pe această parcelă e necesar. Primar la al treilea mandat al orașului și în prag de nouă campanie electorală, edilul Emil Boc nu a ratat ocazia să pozeze în „gardianul” intereselor Orașului. Asta deşi în ultimii ani, inclusiv în timpul mandatelor sale, Clujul a experimentat nu puţine situaţii de haos în urbanism. Primarul a cerut acum proiectanilor să-şi înveţe beneficiarii să nu se lăcomească şi să nu propună orice în zona centrală. Asta pentru că au o responsabilitate profesională şi o anumită „prestanţă” în oraş.

Proiectul propus pe strada A. Iancu la nr. 28, amplasat pe o parcelă de colț, a primit aviz din partea Comisiei de Monumente și a revenit în prezentarea ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de miercuri. Conform propunerii, imobilul dorit de societatea Evo Center ar avea două niveluri de subsol, parter, mezanin și trei etaje. „Proiectul a mai fost în comisie și problema era că are un Procent de Ocupare a Terenului și un Coeficient de Utilizare a Terenului imense pentru locuire”, a făcut introducerea arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU. Proiectul cu 28 de apartamente, care între timp a primit și aviz din partea Comisiei de Monumente, respectă reglementările impuse de noul Plan Urbanistic General, a susținut arhitectul Cristian Bănuț, de la Arhimar, biroul responsabil de documentație: 30% din suprafața desfășurată a viitoarei clădiri va fi destinată spațiilor comerciale și unui restaurant, la mezanin sunt prevăzute birouri, iar etajele sunt rezervate pentru apartamente. „Actualul PUG e mult prea relaxat cu ceea ce dă voie să se facă în centrul istoric. În zona centrală poți să proiectezi sălbatic”, a concluzionat Iancu, aflat la masa de ședință alături de colegul de comisie Eugen Pănescu, unul dintre elaboratorii noului PUG. Nici normele de spații verzi nu ar fi mulțumitoare, după părerea aceluiaşi Adrian Iancu.

Primarul Emil Boc, cel care conduce ședințele de urbanism, a intervenit însă cu altă temă. „Ce facem cu circulațiile?”, a întrebat primarul. „Acolo e cimitirul, sunt școli, avem trei licee în zonă. Suntem în zona ultracentrală, trebuie să faceți ceva cu decență! Cer o amânare ca să mă consult cu Consiliul Local pe proiecte sensibile. Să vină aici comisia de circulaţie, să facă o simulare! Ce se îmtâmplă în zonă dacă dintr-o dată acolo mai vin 50 de maşini? Oraşul trebuie să fie responsabil cu zona ultracentrală. Opriţi jocul de a face orice în zona centrală!”, s-a „inflamat” în discurs primarul. „Fiţi decenţi! Ajutaţi-mă şi voi, proiectanţii!”, a continuat edilul. Nici faptul că sunt prevăzute 40 de locuri de parcare în subsol, nici existenţa unui aviz de la comisia de Circulaţie nu l-au convins pe primar, în cadrul şedinţei.

„Acest teren e foarte valoros. Departe de noi gândul să facem o clădire foarte mare. Avem lângă noi două calcane pe care trebuie să le acoperim. În acest sens ni s-au trasat reguli clare (de la Monumente), pe care noi le respectăm”, a intervenit şi arhitectul Claudiu Botea în explicarea proiectului. Aşadar, conform indicaţiilor, clădirea ar trebui să aibă acest regim de înălţime. În faţa acestui argument, primarul a propus altă soluţie: să se facă apartamente cu suprafeţe mai mari. Deci mai puţine. „Nu putem sufoca oraşul. Vă respect profesional, tocmai de aceea vă propun să facem un parteneriat pentru a explica publicului că nu putem face orice”, i s-a adresat primarul asociatului Arhimar, unul dintre birourile de proiectare care au semnat în ultimii ani multe proiecte importante în oraş.

Arhitecţii din comisie nu s-au opus proiectului, dar au intervenit cu unele precizări. Cu prilejul discutării proiectului de pe strada A. Iancu, arhitectul Eugen Pănescu, membru în CTATU, a propus reinstaurarea unei reguli la urbanism: să se ceară din nou microsimulări de trafic, pentru a se studia efectele pe care le-ar produce noi proiecte în astfel de zone. „Ocuparea acelui colţ cu un proiect bun e necesară”, a completat Pănescu. „Colţul acela e perfect construibil. O construcţie de calitate acolo aduce beneficii urbane”, a adăugat şi arhitectul Şerban Ţigănaş, al cărui birou a semnat un alt proiect pe strada Avram Iancu (nr.20), în anii recenţi. Ţigănaş a atras şi el atenţia asupra câtorva elemente: rezolvarea aspectelor de trafic e importantă, la fel şi rezolvarea evacuării deşeurilor (de la restaurant).

Cu aceste observaţii şi concluzia că va fi nevoie de o simulare de trafic, proiectul nu a primit deocamdată un aviz favorabil.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.