Închide

Presa grecească: Cum a devenit România Silicon Valley-ul Europei de Est graţie și lui Ceauşescu / Florin Talpeș: Informatica din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada comunistă

Economie by Actual de Cluj - iun. 16, 2021 0 245

Din perioada comunistă şi până în zilele noastre, din universitățile din România ies în fiecare an 10.000 de tineri programatori, care de obicei pleacă în străinătate. Acum programul „RePatriot”, care finanțează orice startup care se înfiinţează în țară, le oferă un stimulent pentru a se întoarce în patria lor, scrie publicația grecească Protagon, citată de G4media.ro.

UiPath, o companie specializată în automatizări și inteligență artificială, a fost listată pe Wall Street în aprilie, sub sloganul „un robot pentru fiecare” și acum valorează aproximativ 40 de miliarde de dolari (33 de miliarde de euro).

Bitdefender este un gigant al securității cibernetice. Elrond, cu sistemele sale bazate pe tehnologia blockchain, a atras investiții de 3 miliarde de euro și nu-şi ascunde obiectivul ca numărul utilizatorilor săi să depășească un miliard.
Toate aceste companii care excelează în domeniul înaltei tehnologii îşi au sediul în Silicon Valley-ul Europei, care, în mod paradoxal, se află în România.

Însă cel mai şocant este că acest lucru se datorează, într-o oarecare măsură, trecutului comunist al țării care numără 19,4 milioane de oameni.

„Oricât de ciudat ar părea astăzi, informatica din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în perioada comunistă și cea a lui Ceaușescu”, i-a spus Florin Talpeş, CEO-ul Bitdefender, lui Mirel Bran de la Le Monde.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu