Închide

Preot din Cluj: „Vaccinați-vă copiii, terminați cu teoriile conspiraționiste și cu alte bazaconii. Renunțați și la Dr. Google, fiindcă nu vă ajută”

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - iul. 20, 2020 9 30948

Preotul Bogdan Chiorean, medic de profesie, trage un semnal de alarmă în privința propagandei anti-vacciniste care se răspândește în spațiul public alături de teoriile conspiraționiste care vizează epidemia de Sars-Cov2.

*În Cluj a crescut în ultimele luni și numărul îmbolnăvirilor de rujeolă la peste 70. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din o mie de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Să precizăm că epidemia de rujeolă a fost anunțată oficial în 2017 iar de atunci nu a fost declarată închisă.

*Preotul Bogdan Chiorean, care conduce și centrul de Paliație Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca, spune că: Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați să atragă oprobiul publicului. Haideți să terminăm cu prostiile și să ne informăm mai bine.”

Direcția de Sănătate Publică a atras atenția în ultimele luni asupra necesității vaccinării copiilor pentru a preveni rujeola. Cazurile au crescut în ultimele luni,  iar unele pot duce la complicații sau chiar la deces.  „Marea majoritate sunt copii sub vârsta de vaccinare de 9 luni, datorită unor refuzuri de vaccinare sau a contextului epidemiologic, în care părinții se tem să meargă la medicii de familie”, a atras atenția DSP Cluj. În plus, pe facebook circulă în continuare fel și fel de teorii care susțin că vaccinurile provoacă „reacții adverse grave, precum autismul.”

Niște prostii„, crede preotul Bogdan Chiorean. Aflat la centrul paliativ Sfântul Nectarie încă de la deschidere (2012), preotul spune că odată cu mișcarea anti-Covid crește și numărul celor care sunt împotriva vaccinării. „E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști. Despre vaccin, păi măcar cele pentru bolile copilăriei să fie făcute, căci sunt cazuri care pot duce la complicații severe sau chiar la deces. Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobiul public. Pe lângă vaccinul pentru rujeolă, de exemplu, eu vorbesc fiindcă sunt într-un centru oncologic de vaccinul împotriva infecției HPV care provoacă cancerul de col-uterin. E unul dintre puținele vaccinuri care pot să prevină o formă de cancer. Pe cei care nu cred, i-aș invita la noi în centru să vadă la ce poate duce pe termen lung această teorie anti-vaccinare”, spune preotul.

El adaugă:

„Libertatea e neprețuită. Ai libertate totală, poți citi ce îți dorești, dar haideți să fim atenți cum filtrăm anumite informații. Eu am avut și cunoștințe care au atitudinea asta cu vaccinul. De multe ori într-o familie este un caz cu un copil bolnav, iar părinții caută fel și fel de motive, uneori axându-se  pe vaccin. Sunt decizii neinformate. Mai demult oamenii mergeau la medici ca la preoți: <<faceți cum știți că-i mai bine!>>, spuneau. Acum  mulți se duc după ce citesc două-trei fraze pe Dr. Google și au impresia că sunt mari specialiști. Iar poliția aceasta conspiraționistă le oferă și un aer de superioritate, ei crezând că dețin informații pe care alții nu le cunosc. Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare noțiuni de imunologie, fiziologie să-și dea cu părerea. Eu am o teorie:  dacă mă duc la mecanic cu mașina, nu îi zic ce să-mi facă la ea, că nu mă pricep. Dacă eram atât de deștept, o reparam acasă. Sunt multe legături pe care le găsești, dacă ești setat pe asta. Poți găsi legături și conspirații la tot pasul. Este un banc. Bulă e întrebat la școală care este legătura dintre electricitate și apă și răspunde: păi de fiecare dată când intru în baie, sună un telefon. Vedeți? Legături poți găsi oriunde, așa cum face și Bulă.”

Dar ce se întâmplă atunci când spune un medic că vaccinul nu e bun, fiindcă au fost cazuri?, l-am mai întrebat.

„Da, au fost și sunt și acum. Asta e foarte grav și foarte trist. Cel mai potrivit este într-un caz de acest fel să i se retragă dreptul de liberă practică. Trăim vremuri tulburi și ne afundăm într-un abis al conspirațiilor. Așa e și cu Covidul, că am văzut că mulți nu cred nici în asta. E halucinant. Am văzut că sunt mulți specialiști și în fizică cuantică, teorii monologice, cum merg undele, în Bill Gates și 5G care duce la Covid și la o mare conspirație mondială care vrea să ne conducă pe toți. Așa ceva nici nu merită comentat. Să avem discernământ și vom trece peste toată această perioadă. Cu calm.

Citiși și:

FOTO Preotul care a desenat 150 de flori în curtea bisericii pentru a se respecta distanțarea socială: „Fiecare floare e diferită, așa cum fiecare om e special în felul său.Biserica e o instituție vie, dincolo de ziduri!”

Biserica „altfel” de lângă Cluj: funcționează într-o hală industrială, organizează teatru de păpuși pentru copii și spectacole de magie, iar preotul e manager într-o multinațională

Paliație pe timp de pandemie. „Îi chemăm pe cei din familie când se apropie finalul. Își iau rămas bun și rămâne liniștea”

9 comentarii

 1. Niste prostii sa vanda…. Am facut de 3 ori vaccinul contra tuberculoza, la fiecare 7 ani. Si eu si colegul meu de scoala si vecin. Vecinul a facut tuberculoza asa ca m-am dus la medic pt investigatii si test de anticorpi de sange: NU AM ANTICORPI!! ba mai mult, doctorul mi-a atras atentia ca rata de activare e destul de mica si trebuie refacut la fiecare 5-7 ani. Va rog sa imi aratati umarul ca ati fost vaccinat la fiecare5-7 ani si ca s-a activat vaccinul – altfel ramaneti un ipocrit. Va rog sa imi aratati ca ati facut la fiecare 10 ani rapel de vaccin rujeolic. Va rog sa imi aratati cu teste de sange ca aveti anticorpi la hepatita B – eu nu am.
  Stiti cat m-au costat toate astea? mii de lei. Degeaba. Daca iau un telefon si nu functioneaza, primesc banii inapoi – mie cine imi acopera toate astea??
  Si mai ales cum isi permit oamenii saraci? ca la copila mea nu am gasit nici vaccin contra tuberculoza, in 2011, nici cel de polio oral – ce costa cativa euro si avea nevoie de 3 doze, a trebuit sa dau 50 euro pe doza de infarix unde e nevoie de 5 doze!!, cand a fost varsta de vaccinat rujeola doctorita de familie nu avea vaccinul de cateva saptamani etc.
  Mai eficient ar fi ca toata tara sa aiba scolile si macar comunele mari racordate la canalizare pt apa si toaleta, pt ca de aici vin cele mai mari probleme ale sanatatii romaniei: minimum de igiena. Judetul Cluj sta cel mai bine la ratele de imbolbaviri fix din cauza asta!

  Nu e niciun google in analize facute…. in analiza e scris negru pe alb.

 2. Un preot mason care o să se ducă direct in iad cu toți cei care îi obligă să se vaccineze sa se vaccineze el nu să tragă toată turma după el sa vedem ce răspuns o să îi de-a lui Hristos la judecata

 3. N-a fost intrun spital sa vada ce reactii adverse fac copii, e plin.
  De ce mai fac copii rujeola dupa zeci de ani de vaccin? si tuberculoza?
  O sa ajungem un coctail chimic de la toate antibioticele din alimente : pui vaca porc , a, se pun chimice si in branza si in legumele la borcan si in conserva si luam pastile de toate felurile, manam din vase de plastic.
  Ma mir ca mai avem structura celulara si nu din plastic.
  Cat a luat presa pentru propaganda? dar vip-urile? dar toti ceilalti?

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.