Închide

FOTO Preotul care a desenat 150 de flori în curtea bisericii pentru a se respecta distanțarea socială: „Fiecare floare e diferită, așa cum fiecare om e special în felul său.Biserica e o instituție vie, dincolo de ziduri!”

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - mai 18, 2020 0 3074

Biserica Ortodoxa „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Florești, Cluj, a surprins sâmbătă, după o serie de imagini postate pe facebook în care apare curtea bisericii plină de flori multicolore.

E o măsură luată, spune preotul Ovidiu Marțiș, în primul rând din necesitate, aceea a distanțării sociale care vizează starea de alertă în care ne aflăm. Din mijlocul fiecărei flori până la mijlocul celeilalte de lângă este o distanță de 1 metru și jumătate.
Duminică, 17 mai, s-au ținut primele slujbe religioase în România după aproape două luni cu prezența credincioșilor. La Biserica din Florești fiecare persoană și-a ales o floare unde a ascultat slujba. Au fost peste 150 de persoane la slujba oficiată în curte, așa cum prevede legea.

Cineva ne-a făcut matrița, apoi am găsit voluntari din comunitate și timp de 4 zile, braț la braț cu ei am făcut acest proiect. Mai întâi s-a pus culoarea de bază, apoi un artist, un pictor, a mers la fiecare floare și a stilizat-o. Nu veți găsi din cele 150,  câte sunt, două la fel. Fiecare e diferită, așa cum fiecare om e special în felul său,în sufletul său. Asta ne-am și dorit.  Așa cum spunea Constantin Noica, noi trebuie să trăim ca albinele pe pământ, nu ca muștele.  Ideea de bază a fost să respectăm regulamentul stării de alertă cu distanțarea de un metru jumate. Am respectat această lege cu strictețe. Și toate celelalte măsuri. Toată lumea a purtat măști, fără excepție.Aveam oricum proiectul de a betona curtea și avem această situație cu pandemia și probabil că vom avea o perioadă îndelungată în care să facem slujbe în curtea bisericii. Și din acest motiv ne-am mobilizat.Florile simbolizează Raiul. Iar fiecare floare a fost însuflețită de credincioși. Forma s-a îmbinat cu  fondul„, a mai spus preotul.

În privința măsurilor de igienă, parintele spune că „respectăm toate măsurile. Sunt dezinfectanți și toată lumea a purtat mască, fără nici o excepție. Mă bucur că mass-media a preluat și partea frumoasă, dar sunt conștient că dacă aș fi împărtășit zece oameni cu aceeași linguriță, răul ar fi ajuns peste tot. Suntem și înțelepți și găsim mijloace să fie toată lumea în siguranță. Una dintre măsuri este ca împărtășania să se facă în interior, cu fiecare familie în parte. După fiecare familie, noi igienizăm tot ce înseamnă ustensile. Trăim niște vremuri cum n-am mai trăit. Ultimele două luni am fost singur. Singur. E o singurătate în sensul dezamăgirii. Te întorceai către credincioși și nu erau nicăieri. E atât de greu să faci Sfânta liturghie, o slujbă a comuniunii încât a fost cea mai mare durere a noastră. Avem pârghiile internetului, dar nici pe departe nu întruchipează o realitate vie pe care o trăiești în apropierea bisericii, a altarului.

A trebuit să învățăm câte ceva și noi și credincioșii. Pentru mine ziua de duminică (17 mai), a cincea duminică după praznicul Paștelor, pentru mine și pentru colegii mei a fost ziua de Paști. Ne-am privit în ochi, noi și credincioșii.  Cu mult dor oamenii s-au întors. Asta arată apartenență, dragoste, sunt lucruri care nu pot lipsi dintr-o comunitate. Încă o dată în plus, se confirmă că biserica nu poate să dispară, e o instituție vie, dincolo de ziduri.”

Fotografii de Nicu Cherciu

foto: Nicu Cherciu

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.