Închide

Premierul Ungariei și-a îndulcit discursul la adresa României

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 30, 2017 0 1410

Prezent la Cluj, la festivitățile de comemorare a 500 de ani de la reforma protestantă, premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a mulțumit să-și recite propriul discurs, evitând o întâlnire directă cu presa. Mesajul discursului său a fost, totuși, unul de împăciuire, dacă este să ne raportăm la declarațiile pe care le făcea la începutul lui septembrie, când amenința că Ungaria își va retrage sprijinul pentru aderarea țării noastre la OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Orban și-a exprimat atunci revolta pentru faptul că un liceu romano-catolic din Târgu Mureș nu fusese autorizat pentru a mai funcționa, chiar dacă reprezentanții Ministerului Educației au explicat că această școală se înființase prin încălcarea legii. De această dată, Viktor Orban a făcut apel la o mai bună colaborare cu guvernanții țării, apreciind că atât România cât și Ungarie trebuie să-și continue parteneriatul, nu doar pentru că au interese politice comune, ci și pentru că împreună pot evolua și se pot dezvolta mai eficient. Totodată, politicianul maghiar a ținut să amintească despre situația comunităților minoritare din Ucraina, care în prezent nu mai au dreptul să studieze în limba maternă. Orban a condamnat decizia statului ucrainian, apreciind că niciun politician nu ar trebui să-și permită să restricționeze oamenilor dreptul de a se exprima și a studia în limba lor, indiferent unde trăiesc aceștia.

Viktor Orban nu și-a programat nicio întâlnire cu vreun oficial al României. El s-a întâlnit doar cu liderii UDMR, împreună cu care a participat la ceremonia organizată de Eparhia Reformată din Ardeal. Dumunică este așteptat în comuna Florești, pentru a participa la slujba de sfințire a unei biserici reformate. Pentru construcția acestei biserici, autoritățile de la Budapesta au asigurat o cofinanțare de 160 de milioane de forinți. Luni, politicianul maghair se va deplasa la Oradea pentru a participa la deschiderea cursurilor învăţământului superior din cadrul Universităţii Partium, instituţie finanţată de autoritățile de la Budapesta.

  • author photo two

    Cosmina Fernoaga

    Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu