Închide

Premieră mâine la teatrul de păpuși din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - nov. 09, 2018 0 95

Premieră mâine la teatrul de păpuși din Cluj.

E vorba de „Ciobănașul cu ochi de stele”, premieră la secția maghiară a instituției, după o poveste populară, în regia și scenariul lui Szabó Attila.

„A fost odată un rege care dădea porunci destul de nechibzuite. Tot atunci trăia și un ciobănaș care pur și simplu nu îndeplinea aceste porunci. Iar în momente de acest gen, situația trebuie confruntată. Dar oare cum o putem confrunta? Putem oare să privim în ochii celui care tocmai deoache fără să amețim? Se pot oare stinge acei ochi, se pot oare întuneca acei ochi de stele? Căci nu-i poate stinge nici stupiditatea, nu-i poate închide teama, nu clipesc în fața ursului, nici a aricilor uriași, a coaselor ascuțit. Numai privirea fetei craiului umbrește un pic ochii aceia, cât pentru o clipă, dar numai și numai pentru ca după aceea să se uite unul la altul cu o privire și mai curată. Lumea e bună câtă vreme căile vieții sunt ghidate de astfel de ochi de stele”, sună prezentarea spectacolului.
De asemenea, artiştii Teatrului de Păpuşi „Puck” vor prezenta duminică de la orele 11 și 12.30 spectacolul „Ţara lui Împreună”, de Ovidiu Pecican, în regia lui Cristian Nedea. Scenariul este realizat după un text original de Ovidiu Pecican și îşi propune să redea întru-un cadru idilic frumuseţea şi valorile tradiţionale româneşti. Se fac trimiteri la momentul istoric al Unirii din 1918, cu elemente specifice baladelor populare şi istorice. „Am transpus sărbătoarea noastră din acest an, Centenarul Unirii, într-o metaforă în care provinciile româneşti sunt nişte fete frumoase care sunt răpite de împăraţii din jur. Cred că e o metaforă care îi va amuza şi îi va bucura pe copii. Nu are nicio tentă duşmănoasă, ci pune în valoare virtuţile de frumuseţe şi de curaj ale poporului nostru. Teatrul de păpuşi poate reflecta o conştiinţă civică, poate să aibă semnificaţii ample”, explică Pecican. „Am apelat la un filon muzical repartizat cumva pe cele trei regiuni etnografice mari ale României. Am luat nişte repere pe care, ca să le putem livra unui public care trăieşte astăzi şi are acces la Internet şi televizor, le-am rebranduit şi remixat, cu ajutorul lui Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpaţi. Muzica sună senzaţional şi actorii se simt foarte bine cântând, aşa că sunt lucruri de văzut şi de auzit”, adaugă și regizorul Nedea.

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu