Închide

FOTO. „Tunelul timpului” de pe Bulevardul Eroilor

Cultură by Kristina Reştea - nov. 11, 2018 0 832

 

„Ce e asta?”, întreabă un domn, în timp ce trece prin tunelul-instalaţie din lemn, cu fotografii, amenajat temporar pe Bulevardul Eroilor. „E ca să ne cunoaştem istoria. Sunt câte zece poze pentru fiecare zece ani”, îi explică, de sub pălărie, un alt domn, care parcursese deja o bună bucată din expoziţie. Expoziţia outdoor “10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini” este pregătită de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) şi poate fi văzută până la finalul lunii noiembrie.

Organizatorii amintesc câteva momente-cheie dintr-un secol plin: un final de război mondial și Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluție în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene. Alături de astfel de imagini, poţi să vezi momente importante din istoria Clujului: inaugurarea Universităţii, începerea construirii marilor cartiere ale oraşului, o coadă la Caritas… Dintr-o fotgrafie îţi zâmbeşte Ion Raţiu, într-o alta e condamnat Iuliu Maniu.

Sunt 100 de fotografii, luate pe parcursul a 100 de ani, din anul Marii Uniri încoace. După cum explică organizatorii, evenimentul se dorește a fi „o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos: momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața oraşului, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului”.

Expoziţia a fost vernisată la începutul săptămânii şi, de atunci, zilnic, clujenii care trec pe jumătatea pietonală a bulevardului fac un popas şi pe aici. Există chiar şi un catalog în care poţi să îţi notezi impresiile. Unii laudă iniţiativa, altcineva a trecut „Mulţumiri”, iar un alt trecător e de-a dreptul euforic: şi-a luat BAC-ul şi permisul de şofer şi a ţinut să îşi trecă aici reuşitele. Tot un fel de istorie…

 

Vă lăsăm aici câteva dintre cele 100 de imagini:

 

 

 

„Am dorit ca informaţia care însoțește fiecare imagine să obiectivizeze mesajul, dar ştim că expoziția pe care o propunem nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul”, spunea Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Organizaţia Nişte Oameni a susţinut realizarea proiectului, printr-o licitaţie caritabilă.

La aceeaşi ediţie a strângerii de fonduri organizate de Nişte Oameni s-au adunat bani şi pentru Casa Memorială Elisabeta Rizea:

România 100, în fapte. Clujenii contribuie la „fundaţia” casei memoriale Elisabeta Rizea, simbol al luptei anticomuniste

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.