Închide

Premieră la Teatrul Național din Cluj-Napoca, penultima a acestei stagiuni

Cultură by Actual de Cluj - iul. 02, 2024 0 74

Premieră la Teatrul Național din Cluj-Napoca, penultima a acestei stagiuni.

E vorba de spectacolul ”Regele cerb” de Carlo Gozzi, ale cărui avanpremieră și premieră sunt programate oi și vineri, de la ora 19, în Sala mare a instituției de cultură.

Scrisă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și definită ca un „basm teatral”, piesa lui Gozzi spune o poveste despre căile deseori întortocheate care conduc către victoria binelui și a dreptății, într-o lume patronată de forțe arhaice și misterioase.

Prezentarea spectacolului:

Deramo (Cosmin Stănilă), rege al Serendippoului, își caută jumătatea printre tinerele ținutului pe care îl guvernează, fiind secondat de mașinăria vrăjitorului Durandarte (Matei Rotaru), care îi dezvăluie adevărul despre intențiile ascunse ale fiecăreia dintre ele. În cele din urmă, monarhul o alege pe cinstita Angela (Cecilia Lucanu-Donat), fiica lui Pantalone (Cătălin Codreanu), spre ciuda intrigantului ministru Tartaglia (Miron Maxim), care se folosește de un alt secret magic pentru a uzurpa identitatea regelui, captiv acum în trupul unui cerb. Aventurile care îl conduc pe erou către un final fericit dovedesc importanța păstrării inocenței în confruntarea cu răul.


”Regizorul Tudor Lucanu creează un spațiu esențializat, la confluența dintre lumea occidentală și cea orientală, în care Commedia dell’Arte și elemente rituale din teatrul singalez se amestecă într-o explozie de energie și umor, potențate de aparenta simplitate a decorului și a costumelor (create de Zsófia Gábor). Prin acest basm adresat întregii familii, spectatorul este atras într-un univers al posibilităților infinite, amintind simultan de jocurile copilăriei, de sărbătorile stradale de odinioară și de potențialul miraculos al artei teatrului”, arată instituția de cultură.

Carlo Gozzi (1720 – 1806) a fost un membru al aristocrației venețiene, preocupat de recuperarea și păstrarea tradiției în teatrul italienesc, fiind în special un apărător al Commediei dell’Arte, din care a preluat mecanisme și tipologii. Succesul i-a fost adus de basmele sale teatrale, în care aceste formule dramatice activează intriga fantastică, demonstrând în cele din urmă forța aproape mistică a iubirii în lupta dintre bine și rău.

Iată distribuția:

Distribuţia:
Cigolotti, povestitor în piața publică, va spune prologul reprezentației: Matei Rotaru
Deramo, rege în Serendippo, îndrăgostit de Angela: Cosmin Stănilă
Angela, fiica lui Pantalone: Cecilia Lucanu-Donat
Pantalone, al doilea ministru al lui Deramo: Cătălin Codreanu
Tartaglia, primul ministru și secretarul intim al lui Deramo, îndrăgostit de Angela: Miron Maxim
Clarice, fiica lui Tartaglia, îndrăgostită de Leandro: Romina Merei
Leandro, fiul lui Pantalone: Ruslan Bârlea
Brighella, slujitorul regelui: Radu Lărgeanu
Smeraldina, sora lui Brighella: Adriana Băilescu
Truffaldino, păsărar, îndrăgostit de Smeraldina: Matei Rotaru
Durandarte, magician: Matei Rotaru

Nici un comentariu

Scrie un comentariu