Închide

Expoziție retrospectivă Haller József la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, vernisajul e programat pentru diseară

Cultură by Actual de Cluj - iul. 03, 2024 0 74

Expoziție retrospectivă Haller József la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, vernisajul e programat pentru diseară.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca organizează, în perioada 3-21 iulie, expoziția retrospectivă Haller József. Vernisajul va avea loc  diseară la ora 18 în sălile de expoziții temporare ale Palatului Bánffy unde funcționează muzeul. La vernisaj vorbesc Lucian Nastasă-Kovács, managerul muzeului, și curatorii expoziției – Haller József, fiul artistului și muzeograful Portik Blénessy Ágota.

Haller József s-a născut în 1935 și a decedat în 2017. S-a născut la Satu Mare și a absolvit Școala Medie de Arte din Cluj. Între anii 1949–1953 a fost student la secția de sculptură a Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu”, avându-i ca maeștri pe Ion Irimescu, Vetró Artúr și Kós András. După terminarea studiilor, a lucrat ca scenograf la Teatrul pentru copii și tineret Ariel din Târgu Mureș timp de 40 de ani, până la pensionarea sa din 1999. ”Acest artist extrem de versatil și-a lăsat amprenta în mai multe genuri. Deși sculptor de formație, este cunoscut mai ales pentru pastelurile și desenele sale expresive în tuș, dar a apreciat și monotipia și pictura în ulei”, spun curatorii. ”Resping sugestia că sunt sculptor, pictor sau scenograf. Sunt un artist vizual și sunt interesat de tot ceea ce poate fi exprimat prin formă, linie sau culoare”, spunea artistul.

Expoziția de la Cluj oferă o selecție vastă din această operă bogată, inclusiv schițe de scenografie și de păpuși, care până acum au fost rareori expuse. Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 4-21 iulie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10 și 17.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu