Închide

Prefectul se răsucește și aprobă starea de urgență. S-au pierdut bani și timp din cauza unor jocuri politice murdare

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 29, 2018 0 878

Poluarea de la Pata Rât a început încă din vara anului trecut, dar prefectul Aurel Cherecheș (foto) împreună cu ceilalți lideri ai instituțiilor deconcentrate abilitate să evalueaze situația din zonă  s-au încăpățânat să-i refuze Consiliului Județean solicitarea privind declanșarea „stării de urgență”.  Procedura legală a „stării de urgență”  le-ar fi permis reprezentanților Consiliului Județean să beneficieze de sprijin din partea tuturor instituțiilor responsabile și să implementeze imediat măsuri care să împiedice levigatul să se împrăștie în vecinătățile rampei de la Pata Rât. După multe luni pierdute, amenzi, șicanări și acuzații politice, prefectul se sucește cu 180 de grade și răspunde favorabil cererii administrației județene. În ședința Comitetului pentru situații de urgență de ieri s-a aprobat fulgerător declanșarea procedurii stării de urgență, constituindu-se și o comisie de lucru, formată din reprezentanții tuturor instituțiilor responsabile.

„S-au pierdut bani, timp, iar efectele poluării în zonă se vor vedea în timp”

Comitetul județean pentru situații de urgență, prezidat de prefectul Aurel Cherecheș, aprecia în urmă cu câteva luni că nu se impune nicio „stare de urgență” în privința poluării de la Pata Rât și că administrația județeană n-are decât să apeleze la măsurile legale pe care le are la îndemână pentru a împiedica levigatul să inunde terenurile din zonă. A venit la Cluj inclusiv ministrul Mediului de la vremea respectivă, anunțând că-l va demite pe șeful Gărzii de Mediu pentru că nu i-a sancționat corespunzător pe reprezentanții Consiliului Județean, lucru care de altfel s-a și întâmplat. În locul fostului șef de la Garda de Mediu a fost numit un reprezentant al PSD-ALDE, adus tocmai din Bistrița.

Consiliul Județean s-a conformat deciziei de atunci a Comitetului pentru Situații de Urgență, a organizat procedură de licitație pentru a închiria o stație de epurare, a purtat negocieri pentru preluarea unui teren privat pentru amplasarea stației de levigat, însă toată procedura birocratică/tehnică s-a dovedit anvoiasă și deloc eficientă. Amenzile acordate instituției s-au înmulțit, însă, problema nu e nici acum soluționată. Așa se face că în ședința de ieri a Comitetului de Urgență, solicitarea Consiliului Județean privind declanșarea stării de urgență a fost în sfârșit aprobată. „Din păcate, se dovedește că oamenii aceștia s-au jucat de-a politica pe seama clujenilor, a sănătății noastre, a banilor noștri. Voi prezenta public nemernicia unora dintre directorii de deconcentrate care au acționat la comandă politică, împiedicându-ne să aplicăm măsuri urgente încă de acum șase luni. Cu toții trebuie să demisioneze pentru că nu au făcut decât să ne saboteze activitatea și să se joace cu sănătatea clujenilor. Voi face plângere împotriva șefului de la Garda de Mediu, pus politic în funcție ca să ne saboteze activitatea, voi demonstra toate acțiunile sale abuzive și ilegale”, a transmis președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. El a mai adăugat că era cât se poate de firesc ca administrația județeană să beneficieze de tot sprijinul pentru a remedia situația la Pata Rât, pentru că în definitiv, nu Consiliul Județean se face responsabil de maniera în care a fost gestionat depozitul de deșeuri atâția ani la rând. „Nouă ne-a revenit obligația să preluăm depozitul cum era și să-l închidem. Nu noi am fost cei care am produs acele cantități de levigat, nu noi am administrat deșeurile Clujului, dar cu toate acestea toate instituțiile s-au pornit cu amenzi împotriva Consiliului Județean. Foarte bine, dar măcar dacă ne-ar fi acordat posibilitatea legală să intervenim fără piedicile birocratice specifice. Acum, după 7 luni – când efectele poluării se văd și se vor vedea probabil mai bine în timp – acești nemernici vin și recunosc că se impunea într-adevăr stare de urgență. Păi nu vi se pare firesc să și demisioneze din funcții?” a comentat Tișe.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.