Închide

Prea Fericitul Daniel cheamă Biserica la caritate pentru salvarea generației tinere

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 06, 2015 0 458

Aproximativ 5000 de tineri din 17 țări participă la acest final de săptămână la întâlnirea tinerilor ortoxocși din Europa care are loc la Cluj-Napoca, sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului și cu susținere financiară din partea autorităților publice locale. Cu ocazia manifestării, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a promis implicarea mai intensă și mai vastă a bisericii pentru susținerea generației tinere, debusolată, fără dorința de a studia și munci, cu o singură preocuparea intelectuală și culturală, navigarea pe internet.
Biserica este deja provocată și se va mobiliza ca să ajute generația tânără, cea mai afectată de criza spirituală de la nivelul societății, nu doar a celei românești. Este promisiunea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române făcute la Cluj, în fața tinerilor și invitaților care participă la întânirea tinerilor ortodoxi din Europa.
„Dificultăţile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică – sărăcia materială, şomajul, deruta profesională, nesiguranţa zilei de mâine, deprimarea, cât şi de ordin moral – libertinaj, violenţă, droguri, alcoolism, trafic de fiinţe umane, sau de ordin spiritual religios – sectarismul, fanatismul şi prozelitismul religios. În faţa acestor probleme, Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste. Este necesară o lucrare pastoral misionară a Bisericii mai intensă şi mai vastă, de susţinere a tinerilor, elevi, studenţi, a tinerilor căsătoriţi, a tinerilor care lucrează mult deşi primesc bani puţini, a tinerilor şomeri care nu mai au un loc de muncă, oferindu-le tuturor acestora asistenţă spirituală, pastorală şi social caritabilă, atât celor din România, cât şi celor din afara graniţelor acesteia”, a subliniat PF Daniel, prezent la Cluj-Napoca.

11953329_885676998187793_9216097285129921508_o
Înaltul prelat consideră că Biserica, şcoala şi familia trebuie să conlucreze mai mult în vederea realizării unei educaţii integrale, ştiinţifice şi spirituale, profesionale şi morale, în special pentru creşterea copiilor şi a tinerilor în dreapta credinţă. „Suntem chemaţi, astăzi, să ajutăm tinerii săraci care sunt în situaţia de a abandona studiile, tinerii care sunt nevoiţi să emigreze în alte ţări pentru aflarea unui loc de muncă şi a unui trai mai bun. Să învăţăm să dăruim tinerilor şi copiilor orfani mai multă dragoste frăţească şi părintească, mai ales celor abandonaţi de familie şi societatea individualistă, să lucrăm împreună pentru intensificarea iubirii părinţilor faţă de copii şi a copiilor faţă de părinţi, precum şi a prieteniei şi iubirii curate şi a respectului dintre tineri păstrând dreapta credinţă”, a susținut patriarhul BOR.

„Sunt tot mai mulţi tineri a căror principală preocupare intelectuală sau culturală se reduce la navigarea pe internet”

Tinerii, nu doar cei din România, sunt igoranți și abornează superficial informațiile care privesc viața spirituală sau activitatea bisericii. Asfel, la nivel european, tot mai mulţi tineri bărbaţi nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naştere copiilor, motiv pentru care Europa este singurul continent care astăzi îmbătrâneşte.
„Când lumea aceasta materială, limitată şi trecătoare, este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectaţi. Într-o societate secularizată, unde credinţa şi valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, foarte mulţi tineri sunt debusolaţi, fără ideal, fără dorinţă de a studia, fără dorinţă de a munci, preferând să fie mereu ajutaţi financiar de către părinţi. Sunt tot mai mulţi tineri a căror principală preocupare intelectuală sau culturală se reduce la navigarea pe internet, iar din acest motiv mulţi devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media, care promovează senzaţionalul şi non-valorile”, mai spus patriarhul BOR.
Patriarhul BOR a participat, sâmbătă, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la conferinţa „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”, iar duminică a oficiat Liturghia solemnă la Catedrala Mitropolitană.
La ceremonia de deschidere a „Întâlnirii tinerilor ortodocşi din Europa”, desfăşurată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca în faţa a câtorva mii de tineri, au mai asistat mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, foştii miniştri Ioan Rus şi Aurelia Cristea, rectori ai universităţilor clujene.
„Le-am urat bun-venit în inima Transilvaniei, în capitala Ardealului, Cluj-Napoca, orașul Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Este un oraș în care Vestul întâlnește Estul și în care am învățat și învățăm în permanență arta de a trăi împreună. Fără modestie pot spune că putem fi un model de conviețuire pașnică, toleranță etnică, un model de a fi împreună”, a fost mesajul primarul Emil Boc pentru tinerii ortodocși.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare