Închide

Povești despre cea mai veche carte de bucate a Clujului, cu rețeta pentru faimoasa Varză a la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 16, 2019 0 545

Asociația Vechiul Cluj continuă cea de-a șasea serie de întâlniri sub titlul Povești despre Cluj vinerea viitoare la ora 18 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului.

Asociația îi are invitați pentru această întâlnire pe istoricii Tudor Sălăgean și Lukács József. Întâlnirea va fi dedicată lansării unei cărți de bucate, ”Cărticica meseriei de bucătar”, apărută la Cluj în anul 1695. Traducerea acesteia din limba maghiară în limba română a fost realizată de istoricul Lukács József în acest an.
Evenimentul se desfășoară în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Nu multe exemplare ale acestei cărți vechi de trei secole au supraviețuit vremurilor, cu toate că aceasta a fost un succes de casă pentru tipografie, care a vândut-o în sute de exemplare și a reeditat-o în numeroase ediții. Unul dintre puținele exemplare rămase e păstrat în Arhivele Naționale, unde a consultat-o recent actualdecluj.ro (foto).

Cea mai veche rețetă cunoscută a verzei a la Cluj datează din 1695, adică acum 320 de ani: atunci un faimos tipograf al Clujului, Mikos Misztotfalusi, publică în propria tipografie o cărticică de bucate ce a ajuns să fie atât de populară încât a fost reeditată de zece ori timp de decenii. Unul dintre atributele cărții, al cărei titlu e „Cărticica meșteșugului de bucătar”, era faptul că era compactă și deci practică: avea dimensiuni mici și putea fi transportată cu ușurință. Unul dintre semnele că a fost foarte populară e că, deși a fost reeditată în numeroase ocazii, foarte puține dintre exemplarele cărții mai sunt păstrate acum iar restul s-au uzat, se pare, prin îndelunga folosire. Unul dintre exemplarele primei ediții, cea din 1695, se află la Biblioteca Academiei Române din Cluj, acolo unde a consultat-o și reporterul actualdecluj.ro, pentru a vedea ce anume a făcut ca această cărticică să pună definitiv în conștiința publică rețeta verzei clujene. Citește și:

Cea mai veche rețetă a verzei a la Cluj are 320 ani

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare