Închide

Povești de pe Lacul Știucii de la Săcălaia: „Stăteam aici cu săptămânile, arătam de parcă eram Robinson Crusoe!”

Din județTop News by Actual de Cluj - aug. 29, 2022 0 164

Oaza de minune a naturii, Lacul Știucii de la Săcălaia, a fost și este un mic colț de rai. În zilele toride de vară, nu foarte mulți se aventurează în apa caldă, dar toți sunt clienți fideli.

De pe la sfârșitul lunii mai și până prin septembrie, dacă vremea e bună, pe șoseaua care șerpuiește pe lângă lac se aliniază cele câteva mașini cu amatori de făcut baie. Vin tineri și vârstnici, chiar familii cu copii mici, din satele învecinate – Săcălaia, Bonț, Sic, dar și de la 10 kilomteri, de la Gherla sau Cluj-Napoca. Cum în apropiere este o pensiune unde sunt cazați turiști străini, nu se mai miră nimeni când pe lac se vorbește în limbi necunoscute.

Între cei care vin aproape zilnic la baie la Lacul Știucii, un localnic își amintește cu nostalgie de vremurile trecute. Omul, ajuns acum la o vârstă respectabilă, nu ratează nici o zi pentru o baie bună. Pentru siguranță, are la îndemână mereu o plută mică.

„Prin anii ’80, nu mergea aproape nimeni în străinătate, în Grecia, în Dubai, sau pe cine știe ce insule exotice, cum se întâmplă acum. Lumea își făcea vacanțele aici. Veneam câțiva kilometri buni, pe jos, până la Lacul Știucii. Când eram student, veneam cu colegii cu cortul și rămâneam cu săptămânile. Ziua făceam baie și pescuiam, iar apoi, prăjeam peștele prins, plătică, biban, ce pica. Ăsta ne era și micul dejun, și amiaza, și cina. Seara mergeam prin sat și când aveam noroc, mai primeam de la oameni câte o sticlă cu lapte proaspăt. Apoi ne adunam la foc, cântam la chitară și stăteam la povești. Era foarte frumos. După câteva spătămâni, băieții aveam niște bărbi de parcă eram toți Robinson Crusoe!”

Citește reportajul pe gherlainfo.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu