Închide

Povestea inaugurării la Școala Nr. 1 Gherla, cu un maistru prieten cu păhărelul și lucrări prost executate

Educaţie by Actual de Cluj - sept. 11, 2023 0 250

Câteva zeci de mii de elevi s-au format la Școala Nr. 1 din Gherla, în cei 60 de ani scurși de la înființare, în 1963. Școala are o poveste sinuoasă, cu începuturi marcate de lipsuri, dar cu ani plini de realizări, elevi de succes, profesori și învățători de înaltă ținută. Prezentul este însă la fel de trist ca începuturile.

Era începutul anilor ’60 când populația din Gherla creștea de la o zi la alta, la fel și numărul copiilor. În doar 10 ani, între 1956-1966, orașul a crescut cu 5.000 de suflete, de la 8.500, la peste 13.000. Cea mai mare influență în acest sens a avut-o Combinatul de Industrializare a Lemnului (azi fabrica Sortilemn), un adevărat magnet pentru forța de muncă din satele vecine.

La scurt timp, școlile din oraș au devenit supra-aglomerate, iar pentru rezolvare, s-a adoptat soluția forțată a cursurilor de după-amiază. Era nevoie de o școală nouă ca de aer. Aceasta ar fi trebuit construită în partea de nord a orașului, unde mai funcționa ca instituție de educație doar liceul „Petru Maior”.

Pentru noua construcție s-au avut inițial în vedere trei locații: la intersecția străzilor Mihai Eminescu cu Fermei (unde ulterior a funcționat Grădinița Nr. 3), intersecția Fermei/Sandor Petofi și ultima, cea mai nepotrivită, datorită aglomerației care s-ar fi creat, în curtea liceului Ana Ipătescu, lângă Canalul Morii, după cum consemnează profesorul Ioan Câmpean în lucrarea monografică „Școala Nr. 1 Gherla 1953-2013”, relatează gherlainfo.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu