Închide

Post Colectiv, ziua 2: 700 au ieșit în stradă la Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 05, 2015 1 346

A doua zi de proteste la Cluj e programată să înceapă peste o jumătate de oră, în piața Unirii. Primii protestatari și-au făcut deja apariția (foto, la ora 18.29).

actualdecluj.ro vă ține la curent cu toate amănuntele de la protestul de azi, la fel ca ieri.

UPDATE:


 

Câteva sute de clujeni au ieșit și în această seară în stradă, pentru a doua zi consecutiv, după tragedia din clubul bucureșean Colectiv, cu zeci de morți arși de vii ori la spital. Protestul din această seară a fost mai mic în dimensiuni – aproximativ 700 de persoane față de 3.000 ieri – dar mai mare în amplitudine și durată: trei ore și un traseu dublu față de ieri.
Protestatarii s-au adunat în această seară din nou în piața Unirii cu aceleași pancarte și lozinci ca ieri, dar mai puțini ca număr. „Aici sunt -2 grade. În fața televizorului câte sunt?” arăta una dintre pancartele puse în fața soclului lui Matei Corvin.


Grupul s-a urnit din piață pe pietonala Eroilor după 40 de minute de scandări, timp în care au aprins și candele în fața statuii lui Matei Corvin, unde de mai multe zile au fost lăsate și mesaje de încurajare ori de condoleanțe după tragedia din clubul Colectiv.


În drumul lor pe pietonala Eroilor protestatarii au trecut pe lângă un stand al Cercetașilor României, care colectează donații pentru ajutorarea victimelor din club – obiectivul lor e să strângă 3.100 de euro la acest mic stand plus direct în contul bancar, pentru a putea cumpăra plasturi din piele sintetică pentru victimele tragediei. Rezultatele sunt îmbucurătoare, după cum spune coordonatorul, Cristian Moldovan (28 ani). Azi au reușit să colecteze nu mai puțin de 4.692 lei și 30 de bani. De ce chiar 30 de bani? „A fost foarte heartwarming când a venit un tânăr pe care-l știm și care stă pe străzi și n-are ce mânca, și a aruncat niște monede în cutie și a plecat”, spune el.

De pe Eroilor, grupul de protestatari a continuat marșul în piața Avram Iancu, de unde a marșat pe Calea Dorobanților – spre deosebire de prima zi, când au cotit-o la stânga spre catedrala ortodoxă. Ajunși într-o zonă de blocuri, aceștia au scandat tradiționalele-deja lozinci de la protestele masive din ultimii ani „Dacă vă pasă, nu stați în casă!”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!” ori „Haideți cu noi!”.

Coloana de manifestanți a ajuns în sensul giratoriu din Mărăști, de unde a continuat marșul în sens opus, spre centrul orașului – spre Prefectură, apoi Primăria Cluj-Napoca, spre Casa de Cultură a Studenților și înapoi în piața Unirii. Au ținut și două momente de reculegere în genunchi – unul în fața magazinului Lidl din Mărăști și un al doilea în fața Primăriei Cluj-Napoca – în memoria victimelor din clubul Colectiv, dar și a victimelor din explozia fabricii de pâine din Brașov, tragedie întâmplată chiar în timpul marșului de la Cluj.

Candelele aprinse la debutul serii de protest încă ardeau când grupul – ușor mai mic în dimensiuni față de momentul de început – s-a întors în piața Unirii. În total, aproape trei ore.

Un ultim moment de reculegere, un „Deșteaptă-te române!” intonat din toți rărunchii și promisiunea reîntoarcerii mâine seară în același loc și pentru aceleași motive. Și un dialog memorabil între doi prieteni din marea de manifestanți:

„George, vii și mâine după-masă?”.

„Poate că”.

„”Da”, mă, nu „Poate că!””.

Să mai spunem că în piața Unirii au fost prezenți în această seară și câteva zeci de tineri care manifestau în cadrul unui protest global al grupului Anonymus: cu măști ale cunoscutului Guy Fawkes pe față, tinerii spun că se raliază protestului din piață, chiar dacă ar fi fost oricum prezenți aici în această seară. Proteste ale Anonymus au loc, azi, în multe orașe din lume.

Vezi cum a fost în prima zi de protest:

“Singura soluție, încă o revoluție!”, “O dorință sinceră, România liberă!”Post Colectiv: protest în centrul Clujului

Scrie un comentariu

Articole similare