Închide

Clujul l-ar putea oferi pe cel de-al doilea premier al țării. Ce spune el?

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 05, 2015 0 408

Liderul PSD, Liviu Dragnea a precizat că nu se pune problema ca George Maior să fie propus pentru funcția de premier al României, având în vedere că acesta reprezintă acum România în SUA, în calitatea sa de ambasador. În schimb, numele sociologului clujean Vasile Dâncu este tot mai vehiculat în acest sens. De altfel, nici Dragnea și nici Vasile Dâncu nu au anulat această ipoteză. Sigur, sunt și voci care spun că PSD nu face decât un joc politic, și că vehicularea numelui lui Dâncu ar fi doar o strategie de a abate atenția și furia protestatarilor. În câteva zile, însă, acest lucru se clarifică, având în vedere că președintele României, Klaus Iohannis a început deja consultările cu fiecare partid în parte. Dacă Vasile Dâncu va fi nominalizat de PSD, Clujul se va putea lăuda că l-a oferit pe cel de-al doilea premier al României.

PNL n-are soluții. PSD e încă la putere.

Cartea jucată de PNL pe tema alegerilor anticipate e cât se poate de falsă, având în vedere că partidul nu are nicio certitudine că prin alegeri ar putea câștiga o majoritate parlamentară. Și, oricum, la alegeri anticipate se poate ajunge numai dacă Parlamentul va respinge prin vot, de două ori consecutiv, propunerea de premier pe care președintele are obligația s-o facă la cererea partidelor. Or, PSD – alături de UNPR și ALDE – deține încă majoritate în Parlament, ca atare e aproape imposibil de crezut că varianta de premier pe care Liviu Dragnea o va înainta președintelui Iohannis poate să cadă.

Ce spune Vasile Dâncu?

În cadrul alegerilor intrene ale PSD Cluj, Liviu Dragnea i-a cerut lui Vasile Dâncu să se reapropie de partid, subliniind că țara are nevoie de el. Dragnea a lăsat să se înțeleagă că Dâncu va avea un rol important și încă de pe atunci s-a vehiculat ipoteza că el, sociologul – domn profesor, cum e alintat de cunoscuți – îi va lua locul lui Victor Ponta în funcția de premier al României. Pentru că i s-a cerut să-și exprim punctul de vedere, Dâncu a postat un mesaj pe contul său de facebook. Îl redăm integral:

UN GAND

Mi-aș fi dorit să pot răspunde fiecăruia dintre jurnaliștii și prietenii care m-au contactat ieri şi astăzi pentru a verifica gradul de adevăr al unui zvon legat de nominalizarea mea. Nu am reușit, dar doresc să împărtășesc cu toții viziunea mea sinceră.

În aceste momente triste pe care le traversează societatea românească, este lipsit de decență, chiar imoral, să vorbim despre oameni sau funcții. Trupurile tinerilor care au murit din cauza iresponsabilității noastre, a tuturor, sunt calde încă, iar ceilalți 130 de tineri se luptă în fiecare clipă să nu treacă granița vieții spre dincolo. Eu sunt răvășit de această tragedie pentru că oricare dintre tinerii de la Colectiv ar fi putut fi studenții mei.
Trebuie să ne fie clar: tinerii care au ieșit, marți și miercuri, în stradă nu cer un tătuc, ei vor o soluție. Toate generațiile postrevoluționare au visat la un tătuc care le va rezolva toate problemele și s-au înșelat.

Nu sunt deloc fericit să constat că avertismentul meu, prin intermediul primului număr din SINTEZA, de acum doi ani, nu a stârnit atunci ecoul cuvenit, iar situaţia politică a degenerat într-o nouă criză importantă.

Acum soluția nu mai poate să fi reprezentată de un om, indiferent cine ar fi acela, soluția este una politică, adică una care trebuie căutată de politicienii de azi. În democrație, politica trebuie să caute soluții, chiar dacă la un moment dat, ea însăși este responsabilă pentru stricăciunile din societate. Uneori aceste soluții trebuie să excludă chiar interesele politice legitime ale partidelor sau reprezentanților lor.

Soluția pe care trebuie cu toții să privim trebuie să fie una orientată spre viitor, nu spre trecut sau generată doar de emoția prezentului. Nu este vorba despre o soluție pompieristică, ci de una pe termen lung. Toate restantele din coșul politicii trebuie luate acum și puse într-un proiect de țară. Descentralizarea și modernizarea administrației în sensul unei dezvoltări durabile a societății, o nouă gândire a educației și sănătății oamenilor, a protecției cetățenilor din perspectiva securității lor, dar și redarea încrederii oamenilor în stat sunt punctele-cheie ale acestui proiect. Problemele din fiecare domeniu sunt cunoscute, soluțiile raționale au fost ocolite, amânate, negate. Și din această cauză oamenii au ajuns să iasă în stradă pentru a cere o viață mai sigură și respect.

Acum este momentul ca partidele să renunțe la egoismul specific și să caute SOLUȚIA PENTRU ROMÂNIA, PROIECTUL DE ȚARĂ. Președintele României trebuie să fie catalizatorul acestui proiect, Domnia Sa trebuie să solicite partidelor politice nu doar nume de premieri – pentru că o simplă schimbare de guvern nu va reuși să facă mare lucru – ci să asigure consensul național asupra faptului că trebuie resetat sistemul politic. Clasa politică trebuie să accepte că nu se mai poate merge la fel ca în ultimii 25 de ani și că are obligația să găsească soluții, inclusiv soluții care nu mai includ interesul politic imediat. Oricare ar fi echipa care va prelua responsabilitatea guvernării în perioada imediat următoare, aceasta nu va reuși decât cel mult să orienteze România spre o direcție corectă, să deschidă procese sociale și politice care să seteze, sperăm cu toții, un traseu ireversibil.

Cred că partidele politice au datoria de a merge la Președintele Klaus Iohannis pentru a discuta priorități și proiecte, nu soluții de a rămâne cu orice preț într-o poziție favorabilă. Explicit: cred că acum este momentul în care trebuie să se seteze liniile de proiect pentru 2016 și cele pentru viitorii zece sau douăzeci de ani. Mai clar: este necesar ca partidele să renunțe la hegemonia politică măcar pentru un an de zile; să se concentreze mai mult la proiectele necesare asigurării vieții și demnității cetățenilor, la reconstrucția necesară a societății românești.

Resetarea politicii înseamnă, ca prim pas, ieșirea dintr-o competiția politică dusă cu ajutorul instrumentelor guvernamentale. Orice echipă va veni are nevoie de credit și consens. Nimeni nu va putea lucra la o repornire a României în condiții de război politic. O asemenea echipă nu ar putea lucra dacă nu ar avea în spate voința unei majorități solide: dar această majoritate trebuie să aibă în vedere România și viitorul ei, nu propriile interese. Cele 45 de zile pe care le are la dispoziție Președintele pentru a numi un nou șef al Guvernului trebuie folosite, nu pentru certuri sau târguri, ci pentru obținerea unui consens real, consens în care politicienii din toate partidele să arate că au înțeles mesajul disperării oamenilor.

Asta cred eu!

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare