Pompierii după incendiul de ieri din Tetarom, de amploare atât de mare încât s-a cerut ajutor din județele vecine: ”Intervenția a fost una complexă și dificilă” pentru că a fost frig
ActualitateTop News by Mihai Prodan - dec. 21, 2022 0 250
Pompierii după incendiul de ieri din Tetarom, de amploare atât de mare încât s-a cerut ajutor din județele vecine: ”Intervenția a fost una complexă și dificilă, întrucât apelul de urgență a venit atunci când o mare parte din hală ardea generalizat”. În plus temperatura scăzută a pus probleme, inclusiv prin formarea de polei.
”Intervenția a fost una complexă și dificilă, întrucât apelul de urgență a venit atunci când o mare parte din hală ardea generalizat. În plus, temperaturile extrem de ridicate au deformat în primă instanță o parte din structura metalică a halei, care în cele din urmă s-a și prăbușit. Pompierii au acționat în permanență la temperaturi scăzute, sub -5 grade Celsius, iar lângă autospeciale și în jurul halei s-a format polei. În plus, în interiorul halei erau depozitate numeroase materiale inflamabile, ceea ce a favorizat arderea”, a arătat azi Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Amintim că aseară flăcările au cuprins o hală din parcul industrial Tetarom I, care a fost mistuită pe jumătate. La fața locului au intervenit nu mai puțin de zece autospeciale pentru stins incendii, iar pompierii au cerut ajutor din Alba și Sălaj. O suprafață de peste 1.300 de metri pătrați a fost cuprinsă de flăcări, cu pericol de extindere la alte secțiuni din hala ce se intindea pe o suprafață de peste 3.200 de metri pătrați, precum și la alte obiective aflate în apropiere. ”Apelul de urgență a venit în jurul orei 19:30, iar primele echipaje operative au sosit la locul incendiului după opt minute de la solicitare. Imediat ce au ajuns, pompierii au efectuat recunoașterea situației și având în vedere amploarea evenimentului, au solicitat sprijin de la alte subunități, inclusiv de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele învecinate, respectiv Alba și Sălaj”, a precizat ISU Cluj. Astfel, în prima etapă a intervenției au acționat patru autospeciale pentru stins incendii și două autoscări. Ulterior, forțele de intervenție au însumat zece autospeciale cu apă și spumă, trei autoscări, două ambulanțe SMURD și peste 70 de pompieri. Totodată, echipajele a fost sprijinite de trei autocisterne pentru transport apă din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Intervenția a durat peste cinci ore.
Noaptea trecută la fața locului au rămas pentru eventuale intervenții două autospeciale și o autoscară, aceasta din urmă doar pentru iluminat zona; la această oră la fața locului se află, de asemenea, o autospecială. A fost cea mai amplă intervenție pentru stins incendii din acest an în Cluj, de departe. ”Temperatura scăzută a pus o presiune suplimentară”, spune purtătorul de cuvânt Andrei Biriș pentru actualdecluj.ro. ”Echipamentele tehnice și de protecție, și tehnica de intervenție, se comportă diferit la această temperatură, tehnica nu mai funcționează la fel”.
Pompierii au acționat imediat pentru limitarea extinderii flăcărilor la imobilele învecinate și în celelalte secțiuni ale halei. Apoi, dispozitivul mărit de intervenție s-a axat pe lichidarea focarelor din interiorul halei. După mai bine de cinci ore de luptă cu flăcările, primele autospeciale s-au putut retrage la bază. Chiar și la ora publicării acestei știri, precizează ISU Cluj, o autospecială mai acționează la fața locului pentru stingerea focarelor ce ard mocnit și pentru supravegherea zonei.
Deocamdată nu a fost stabilită cauza probabilă de la care a izbucnit incendiul.
Citește și:
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Primăria vrea să construiască un nou pod provizoriu peste Someș și vrea să angajeze un proiectant care să îl „imagineze”/Va lega strada George Coșbuc de Bulevardul 1 Decembrie 1918
ian. 24, 2025 0
-
Descoperire importantă cu implicarea cercetătorilor clujeni: o zonă a creierului dedicată mirosului ajută oamenii să și audă
ian. 24, 2025 0