Închide

FOTO/ VIDEO Polivalenta aduce orașului primul spațiu public nou creat în ultimii ani din bugetul local

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 27, 2014 10 685

La o lună și jumătate de încheierea termenului anunțat de primăriei pentru finaliazarea polivalentei, proietanții de la Dico și Țigănaș au trecut în revistă câteva minusuri și plusuri ale obiectivului.

Sala de sport cu peste 7000 de locuri care urmează să fie inaugurată oficial peste trei luni este plămădită, la exterior din același „aluat” ca stadionul: tablă de oțel perforată și vopsită. Lumina este cea care va pune, în final, în valoare obiectivul, spun proiectanții de la Dico și Țigănaș. Mai mult, polivalenta va aduce Clujului primul spațiu public – o piață  creată și gândită de la zero, pe bani publici. 

FOTO: Mihai Hendea

FOTO: Mihai Hendea

Stadionul și polivalenta au fost gândite pe un amplasament nefericit, lângă parcul cental, în centrul orașului, locație criticată de specialiști sau care stârnește semne de indignare ale străinor care vizitează orașulul. Vor aduce, dacă vor fi folosite la adevăratul potențial, agitație, aglomerație, probleme de trafic, dacă nu vor fi bine manageriate iar autoritățile județele și locale nu vor folosi la maxim cele 700 de locuri de parcare care deserversc ansamblul.

sala 2

După cum explică proiectanții de la Dico și Țigănaș, după finalizarea polivalentei, orașul va câștiga un nou spațiu public și anume o piață orientată către Someș de unde se va face și intrarea în sala de sport. Despre felul în care arată, arhitectul Șerban Țigănaș spune că lumina va fi cea care o va pune în valoare, sala fiind amenajată pe același model și din același material ca stadionul. „Sala e înrudită cu stadionul, sunt gândite în ansamblu și e firesc să fie așa. Lucrurile vor deveni evidente când va fi finalizat spațiul exterior. Vom avea o piață publică nou creată, primul spațiu public major din Cluj, nou creat, nu doar reamenajat. Fațada sălii combină mai multe materiale, dar stratul exterior cel mai proeminent, dantelăria de dreptunghiuri tridimensionale este realizată din aceeași tablă de oțel perforată și vopsită ca la stadion. Este un element de înrudire dintre stadion și sală. Planul următor, translucid va face diferența, atât spre exterior, când e lumină înăuntru și se va percepe în afară, cât și din interior, unde pe timpul zilei lumina difuză, lăptoasă invadează interiorul pe tot conturul, contribuind la o ambianță unică, pe care mizăm”, a declarat pentru actualdecluj.ro arhitectul Șerban Țigănaș parte din echipa de proiectare.

sala 3

Acesta a adăugat că un alt element de noutate se leagă de signalistica obiectivului. „Constructorul a avut ideea de a invita tineri să lucreze la transpunerea signalecticii proiectate, adică mai precis să picteze diferite semne și informații pe elemente ale construcției. Eu cred că e o ocazie interesantă pentru tineri de a contribui la finisarea sălii. Lucrările exterioare nu s-au terminat, încă mai testăm anumite soluții de detaliu, dar ceea ce apare cred că putem spune că e încurajator. În ceea ce privește efectele fațadei sunt la nivelul așteptărilor sau chiar peste acestea, pentru că jocul luminilor, umbrelor și reflexiilor este mai complex și mai bogat în realitate decât în simulări. Există mai multe firme care contribuie la proiecte în zonă și noi am încercat să le coordonăm pentru a rezulta alăturări coerente cu străzile în curs de amenajare, cu noile sisteme de iluminat public care se amplaseză în zonă și altele”, a mai spus arhitectul.

FOTO: Mihai Hendea

FOTO: Mihai Hendea

Ansamblul stadion-sală polivalentă a fost gândit de aceeași firmă de arhitectură, Dico&Țigănaș și s-a născut din ambițiile unor politicieni care au condus județul și primăria. Stadionul de 36 de milioane de euro l-a plătit Consiliul Județean. Polivalenta a plătit-o primăria până la 60% , aproximativ 10 milioane de euro. Șantierul a început în 2011, dar a fost sistat în 2012 și lucrările s-au reluat abia anul acesta, după ce primăria a relicitat restul de 40% cât mai era de executat, bătând palma cu același constructor tot pentru peste 10 milioane de euro. „Cu costurile unui astfel de șantier nu scapi de dureri de cap până se termină integral lucrările, mai ales pe final când apar presiuni imense ale termenelor de livrare pentru anumite materiale și dotări, limitându-se obțiunile. Dar asta e meseria”, a subliniat Țigănaș. Acesta atrăgea atenția că sala de la Cluj este mult mai ieftină decât o hală industrială a unui privat, aceasta fiind gândită pe structură similară, sau decât o sală de sport mai mică amenajată de primăria Craiova, iar acest aspect se va resimți după darea în exploatare a obiectivului.

sala 6

Sala urmează să fie gata în 15 septembrie, după care se va face recepția. Inaugurarea va avea loc în 31 octombrie cu un concert susținut de artistul pop James Blunt. 

 

Multifunctional Sports Hall Cluj-Napoca | DICO si TIGANAS from DICO si TIGANAS on Vimeo.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  10 comentarii

  1. minusuri:
   1 e prea mare. 7000 locuri se vor umple o data la 5 ani la finale de campionat. sau adunari tip USL.
   2 e prea mare fizic – se revarsa peeste alea stadion si splaiu independentei.piata de care T. vorbeste a aproape inexistenta
   3 parcari 700 sunt doar in teorie. la un meci ce-a de sub stadion e rezervata total pt echipe. raman vreo 400 locuri/eveniment asta la cateva mii de oameni.
   4 nu se potriveste cu zona verde. sparge legatura verde intre parcul babes – malul somesului – parc
   5 e prea scumpa. de ce aveam nevoie de ea cand cu jumate din bani se renova cea veche cu tot cu parcarile aferente zonei, si de restul banilor se puteau face multe in oras ( se mai cumparau tranvaie de ex ca acum se circula cu cele de 30 de ani )

   • Perfect de acord. Cand prostia edililor se intalneste cu lacomia arhitectilor e clar ce se intampla. Ii trece un fior de Gehry, Christopher Wren, Henry Sullivan, Le corbusier, Gaudi, Frank Lloyd Wright si zamislesc monstruozitati care nu au nici legatura cu realitatea. Cine dracu o sa umple vreodata cladirea aia. Ce se putea face cu banii aia. Pai de exemplu primaria ar fi putut in regie proprie sa creeze infrastructura pentru introducerea cablurilor in subteran si sa fie ea cea care ia bani pentru asta nu sa dea o pleasca prin incredintare directa. Boc in loc sa investeasca banii el ii cheltuie. Clujul nu are nicio sursa de venit viabila, si-a vandut spatiile, si-a instrainat terenurile si fute o caruta de bani pe proiecte care nu au nicio legatura cu realitatea !!!

    • Eu zic ca sala va fi plina chiar anul asta, la concertul lui James Blunt. De fapt se va umple de cel putin 2-3 ori pe an, in special la concerte. Posibil si la unele meciuri mai importante (daca U Mobitelco/BT ajunge in fazele finale ale play-offului sau U Jolidon in cupele europene, poate un meci de Cupa Davis, etc). Nu conteaza doar sa se umple, chiar si la 4000 de spectatori la evenimente sportive e deja un avans semnificativ fata de 2500 in actuala polivalenta. Multi vor merge initial de curiozitate la evenimente sportive, iar daca le place experienta noii sali, s-ar putea sa continue sa mearga. Actuala polivalenta nu putea fi folosita pentru concerte medii (gen James Blunt), capacitatea maxima era 3000 de locuri ceea ce insemna doar concerte ale unor artisti ceva mai putin in voga.

     • Eu pot sa pun pariu ca nu se vor vinde biletele la James Blunt si se vor completa locurile cu toti milogii de pe langa primar si prietenii lor !Daca ai construit o sala de 7000 de locuri cu speranata sa se umple cu 4000 e de cacat rau ! Pentru cheltuirea banilor publici exista niste standarde in care nu se vorbeste nicidecum de supradimensionare. Din experienta mea, doua trei evenimente pe an pentru o sala ca aia este total nerentabil economic. Daca mi-as conduce afacerea dupa aceleasi principii ca primaria as fi fost demult falimentar. Primaria nu isi poate permite sa futa banii urmatoarelor zece cicluri electorale sau cel putin nu ar trebui sa-si poata permite fara un proiect sustenabil. Dar din pacate la ce consilieri labagii sunt in CL astia ar fi in stare sa vand orasul daca le iese si lor de o saorma !

     • Revin si spun ca situatia ar fi fost cu totul alta daca sala ar fi fost construita din fonduri nerambursabile. Pentru asta insa ai nevoie de oameni in stare sa scrie proiect lucru aproape imposibil cu oameni care abia pot sa scrie ! Partidul insa nu are nevioie de scriitori cat de lipitori. Na ca mi-a iesit involuntar <> ! Got it ?

   • Domnu adi inapoiatu’, in primul rand lărn tu spik rumeiniăn, nu „ce-a” de la botu „tranvaiului”, ci limba academica. Pseudoargumentele tale sunt jalnice si cu note de frustrari/bufeuri personale, nici nu merita demontate. I-auzi..rupe zona verde.. really? Acolo era un maidan insalubru. S-a intamplat vreun dezastru cu mareele (si singurul) parc pana acum? L-a ciuntit careva din cauza stadionului sau a salii? Nu vor falimenta Clujul banii pt constructie, ca dovada ca stadionul nu-i gaura neagra, ba dimpotriva..surprise..singurul profitabil din Romania inca de cand s-a dat in folosinta. Pana si dumneata trebuie sa fi citit asta pe undeva. O ultima recomandare: ia mai plimba-te prin europa cu wizzu’..ca acum ai mai multe destinatii..sau cu gugălu, de ce nu, ca sa vezi sali si stadioane langa parcuri, in zone centrale, pe splaiuri samd. In rest, doar sictir. QED!

    • Fernando de la OTPDL Caransebes nu si-a luat medicamentele astazi iar prostia nu se combate cu argumente ! Cica stadionul e pe profit ! Serios ? Si in cati ani crezi ca o sa se amortizeze din profit ? Oare care sunt directiile in care trebuie sa actionezi pentru viitorul unui oras. Investitii amortizabile in peste 100 de ani ? Educatie ? Sanatate ?

     • Mai umil cu jignirile, caline, ca n-ai habar de literatura si nu te instruiesc eu acum cine a fost Pessoa, nici nu-ti culturalizez mintea unilaterala. Cat despre „obiectii”, sunt f vagi si nu cred ca esti atat de mare finantist sau expert contabil incat sa faci estimari de genul. Nu contesta nimeni necesitatea investitiilor in sanatate si in educatie (oricum utopice in tara asta splendida)..but that’s not the point. Evident ca ar fi fost mai viabila o finantare nerambursabila, bineinteles ca si-au batut joc edilii/alesii de toata povestea cu licitatia, amanarea, scurgerile neoficiale si comisioanele de la firmele de casa gen Con-A samd. Dar sa te apuci sa scuipi pe sala sau sa dai vina pe arhitecti fara sa ai habar care ti-s limitele de, vb ta, fernando de la caransebes, denota deja fudulia tipic romaneasca direct proportionala cu tembelismul. Deh..nimeni sa nu mai construiasca stadioane si sali, oare asa se gandeste si in Europa, unde investitiile in asa ceva sunt mult mai mari si amortizabile in mai mult timp? Si, in fond, orice investitie intr-o constructie nu se amortizeaza in 2-3 ani. Macar de-ai fi anarhist sau ceva megahippiot de stanga tatuat cu „salvati rosia montana”, ai fi mai coerent cu tine. Numai bine si desteapta-te, my mate!

      • WOW, acum chiar ma simt, ai atins punctul nevralgic. Iti multumesc pentru compliment, excelenta, esti intr-adevar convingator, bravo!!. De fapt, recunosc: sunt masochist si simt nevoia sa fiu gratulat de grobieni ca tine. 🙂 Multumesc si redactiei pentru democratia absoluta care deschide posibilitatea tuturor „putzoilor” sa injure si sa improaste necenzurat cu…

  Scrie un comentariu

  Articole similare