Închide

Politician clujean despre piesea trupei Taxi: „să clarificăm ceea ce statul datorează bisericii și ceea ce biserica datorează statului”

ActualitatePoliticaSocialTop News by Actual de Cluj - apr. 12, 2016 5 1196

Singurul politician clujean care are o poziție oficială cu privire la scandalul iscat de proiectul muzical al trupei Taxi este deputatul PSD, Cornel Itu.  El a atras atenția că se dezbate, de fapt, o falsă problemă, atâta timp cât Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect care e în curs de finalizare. Itu a subliniat că majoritatea românilor susțin proiectele Bisericii Ortodoxe și că discuția ar trebui să se învârtă într-o cu totul altă direcție: „Noi nu am rezolvat relația stat-biserică. (…)Eu consider că rezolvarea presupune o revizuire a legislației finanțării cultelor, precum și o negociere reală cu bisericile, pe baze juridice și istorice. Să clarificăm ceea ce statul datorează Bisericii și ceea ce Biserica datorează statului”, a conchis Itu.  Acesta a menționat că respectă opiniile tuturor celor care nu agreează proiectele Bisericii Ortodoxe dar că se impune să fim cu toții realiști și să înțelegem că societatea românească nu are cum să funcționeze fără biserică: „Memoria mă obligă să menționez rolul vital pe care Biserica și clerul l-au avut de-a lungul timpului pentru istoria românilor. Peste doi ani celebrăm un veac de la Marea Unire, iar dacă astăzi continuăm să fim împreună, acest lucru se datorează într-o mare măsură bisericilor istorice, în principal Bisericii Ortodoxe”.

Redăm integral comunicatul transmis de deputatul Cornel Itu (foto jos – stânga:

Smerenia lemnului și a pietrei

Piesa despre smerenie a trupei Taxi – un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului – poate fi acceptată ca un argument al celor care nu susțin tipul acesta de edificii. Numai că democrația presupune dezbatere, chiar și atunci când vine vorba despre smerenie, religie sau despre spiritualitate. Polemica iscată în jurul acestui subiect ține, în principiu, de emoție. În realitate, fondul este altul. Catedrala Mânturii Neamului e un proiect aproape finalizat, iar subiectul principal ar trebui să fie, de fapt, bugetarea bisericilor. Este un lucru ce ține de istoria și de legislația României. Noi nu am rezolvat relația stat-biserică. Există o majoritate (se poate verifica prin orice studiu), care agreează astfel de proiecte ale Bisericii, ca atare discuțiile de acum nu sunt decât niște povești. Eu consider că rezolvarea presupune o revizuire a legislației finanțării cultelor, precum și o negociere reală cu bisericile, pe baze juridice și istorice. Să clarificăm ceea ce statul datorează Bisericii și ceea ce Biserica datorează statului. Memoria mă obligă să menționez rolul vital pe care Biserica și clerul l-au avut de-a lungul timpului pentru istoria românilor. Peste doi ani celebrăm un veac de la Marea Unire, iar dacă astăzi continuăm să fim împreună, acest lucru se datorează într-o mare măsură bisericilor istorice, în principal Bisericii Ortodoxe. Îndemnul meu este să rămânem realiști, să fim foarte atenți când pretinsa smerenie se apropie de fariseism. Între cărămidă și bucata de lemn, între mistrie și rindea, sau între dulgher și zidar nu există diferențe spirituale. Smerenia poate fi verificată în orice loc, e vorba de sufletul fiecărui individ. Până când vom avea curajul, noi politicienii, societatea civilă, cultele, să reglăm pe principii mai solide relația biserică-stat, haideți să lăsăm ca proiectul Catedralei să-și urmeze cursul, iar “iubirea noastră pentru lemn” să se îndrepte către toate bisericuțele din lemn, care chiar au nevoie de sprijin.

Cu respect pentru toate opiniile, un om aflat în căutarea smereniei,

Cornel Itu 

12969257_981766548525397_1622230356_n

5 comentarii

 1. „Majoritatea” care agreeaza astfel de proiecte ale Bisercii este Insasi Maria Sa Poporul Roman Profund Crestin care a produs o balada cu valoare universala: Mesterul Manole! Degeaba ar vrea unii sa-l dezbine si sa-l denatureze!

 2. ue psd
  borati care sprijina biserica pt voturile necajitilor.
  sa se separe dracului biserica de politica . numa noi is islamisti.
  politica e politica,
  biserica e biserie. rusine

Scrie un comentariu

 • Articole similare