Închide

„Repair Café” și-a găsit un loc la Cluj: atelier de reparații și reciclare, lansat cu un proiect ecologic

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - apr. 12, 2016 0 1160

Ai lucruri stricate de aruncat? Mai uită-te o dată la ele și vezi dacă nu cumva se pot refolosi. O asociație recent înființată la Cluj și partenerii de proiect deschid un atelier de reparații ceva mai diferit: un spațiu social dedicat reciclării și reparării bunurilor defecte. Inițiatorii demersului anunţă că lansează și un proiect de reciclare creativă atipic: o mașină de spălat ecologică, care funcționează fară energie electrică, alimentată cu ajutorul unei biciclete care va furniza energia mecanică.

„Aruncăm cantități imense de lucruri. Chiar și lucrurile care nu au aproape nimic stricat și care ar putea căpăta o nouă viață după o mică reparație. Problema este fie că o mulțime de oameni au uitat că pot și ei repara lucruri, fie nu mai știu cum. A ști să repari lucruri este o abilitate pierdută prea ușor. Societatea nu arată întotdeauna multă apreciere pentru cei care mai au aceaste cunoștințe practice, chiar împotriva voinței lor, ei sunt de multe ori lăsat pe dinafară. Experiența lor nu este niciodată, sau aproape niciodată, folosită”, își motivează demersul reprezentanții asociației Cercul Social. Un test a avut deja loc: proiectul Repair Café a funcționt temporar în cadrul ediției de 2015 a Orasului Vizibil, despre care puteți citi mai multe AICI.  „După primirea mai mult decât favorabilă cu care concetățenii noștri au întâmpinat proiectul, echipa a căutat posibilități de a permanentiza existența unui spațiu social dedicat reciclării și reparării bunurilor defecte. Cu ajutorul unor inițiative creative și inovatoare apărute ca răspuns la provocările economiei concurențiale și globalizatoare, precum spațiul de co-working Cluj Makers, atelierul de producție, reparații și vânzari de biciclete Puremotion și Asociația CERCUL SOCIAL pentru dezvoltarea de modele reziliente și colaborative de economie circulară, Repair Café Cluj se relansează, de această dată ca spațiu permanent, în cadrul zilelor deschise oferite de Cluj Makers”, arată reprezentanții Repair Café Cluj. Astfel, aceștia îi invită pe potențialii beneficiari ai reparațiilor oferite în economia darului în a treia sâmbătă a fiecarei luni, începând din luna mai, la sediul Cluj Makers.

Ce e Repair Cafe și cine îl aduce la Cluj

Conceptul Repair Café a apărut în 2009 în Olanda, fiind formulat de Martine Postma, în acea vreme jurnalist și publicist în Amsterdam. În 2010, Martine a înființat Fundația Repair Café (Repaircafe.org). Această fundație oferă sprijin grupurilor locale din întreaga lume care doresc să înființeze propriul lor Repair Café. Fundația susține, drept urmare, și Repair Café Cluj. Cluj Makers este un spațiu în care oricine este binevenit să fabrice orice, la orice ora, din (aproape) orice material. „Scopul nostru principal este să le permitem membrilor noștri din orice domeniu sa prelucreze orice material și să împărtășească din cunoștințele și abilităților lor cu întreaga comunitate, sa cultive o abordare inginerească și un spirit de creativitate și DIY (do it yourself), precum și să reînvie forme artizanale și tradiționale de fabricație. Credem că știința, arta și cultura DIY sunt fundamentale pentru învestirea cu putere a individului, precum și pentru schimbarea colectivă. Misiunea noastră este promovarea și susținerea democratizării proiectării, ingineriei și proceselor de fabricație și de asemenea educația tinerelor generații. Experimente practice și ludice, precum construcția de roboți, aplicații, gageturi și obiecte inteligente reprezintă poarta noastră către o lume a imaginației în care ne utilizăm potențialul creativ, ne dezvoltăm stima de sine și abilitătile de a face posibil viitorul încă de azi”, spun reprezentanții Cluj Makers. Puremotion este un atelierde vânzare, reparare și reciclare de biciclete care promovează și respectă principiile de reducere, reutilizare, reparare, refuncționalizare și reciclare din domeniul lor de activitate. Companie activă social, nu este la prima participare în spațiul public cu acțiuni de educație și stimulare a comportamentului ecologic si sustenabil. Atelierul este situat în Cluj-Napoca, strada Moților nr. 34-36. Asociația Cercul Social, recent înființată de grupul informal Casa de Cultură Permanentă, este promotorul oficial al proiectului Repair Café în România, precum și a altor modele teoretice și practice de economie circulară cum sunt proiectarea fără deșeuri a proceselor de producție, campania Zero-Waste la nivelul municipiului  și modele economice localizate și integrate geografic.

Cadou: mașina de spălat ecologică

Parteneriatul dezvoltat de cele 3 organizații lansează un proiect de reciclare creativă si refuncționalizare a unor produse comune cum sunt mașina de spălat haine si bicicleta, în scopul sprijinirii activităților de simplitate voluntară și de reducere a amprentei ecologice ale Centrului Transilvan de Educație pentru o Viață Autosuficientă Provision, din satul Alunișu, comuna Sâncraiu, județului Cluj. Proiectul constă în designul și fabricarea primei mașini de spălat care funcționează fară energie electrică la nivelul județului nostru. Aceasta va fi construită prin repararea și refuncționalizarea unei mașini de spălat automate și a unei biciclete defecte care va furniza energia mecanică necesară funcționării mașinii de spălat devenite astfel ecologice. După teste și probe de funcționare, mașina de spălat va fi oferită cadou Centrului PROVISION, cu ocazia Zilei Internationale a Luptei Taranilor pentru Suveranitate Alimentară, pe data de 17 Aprilie 2016. Prezentarea produsului finit va avea loc la ora 16.00, la sediul CLUJ MAKERS din strada Traian, nr. 40-42, Cluj-Napoca, în prezența reprezentanților partenerilor implicați în realizarea acestuia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu