Închide

Podul peste Canalul Morii, criticat de clujeni, e provizoriu/ „S-a montat cu toate avizele, inclusiv de la Mediu, pentru continuarea proiectului bazinului și sălii de sport/ Numai așa pot constructorii să aducă cele 8 grinzi de beton care sunt foarte lungi și care trebuie montate în spatele sediului ISJ Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 29, 2024 1 3208

Un nou pod montat pe Canalul Morii a stârnit indignare pe rețelele de socializare atrăgând critici înspre activitatea Primăriei, care, deși a reiterat dorința de a reintroduce în oraș și moderniza acest curs de apă, în realitate, acceptă tot felul de enormități ca podul montat pe strada Argeș, în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean.

Primăria, la solicitarea Actualdecluj.ro, a arătat că nu a autorizat acest pod, avizele ținând de alte instituții dar și că „lucrurile sunt mai complicate”. Instituția a arătat insă ca va emite un punct de vedere după ce va verifica situația. Clujenii au criticat podul și au mers mai departe ridiculizând faptul că Primăria permite astfel de construcții pe un curs de apă din oraș. „Da că nu știți care sunt ultimele tendințe în construcții de poduri, administrația local, care sugrumă Clujul de vreo 20 de ani, ne arată un proiect de ultimă oră intitulat ”bătaie de joc pe banii vostrii”, au spus aceștia în mediul online.

 

De fapt, explică directorul Clubului Școlar Viitorul, Alin Giurgiu, podul este unul provizoriu și s-a amenajat după o etapă de 8 luni de zile în care s-au obținut avizele necesare de la Mediu și de la Apele Române, el fiind necesat pentru continuarea proiectului bazinului de înot și sălii de sport din spatele Inspectoratului Școlar Județean, parte din proiectul pornit acum mulți ani, la comun de cele două instituții din subordinea Ministerului Educației.

„Se face proiectul. Am avut o finanațare, nu atât cât ne-ar trebui. Acum s-a făct acest pod provizoriu. A trebuit 8 luni de zile să luăm toate avizele de la Mediu și de la Ape pentru acest pod. Acesta este necesar pentru aducerea celor 8 grinzi de 36 de metri, turnate deja la Aiud și necesare pentru continuarea proiectului sălii de sport, bazinului de înot și parcării subterane din spatele actualului sediu al Inspectoratului :colar. Vor fi aduse câte două pe noapte în luna martie. Eu am început acest proiect acum mulți ani, problema lui a fost lipsa de finanțare. Când au început lucrările de construcție și au fost bani, a venit cineva de la Muzeul de Istorie care a găsit niște pietre mai speciale și ne-a ținut doi ani de zile cu descărcarea argeologică. În perioada respectivă chiar aveam bani în cont. Apoi, pentru că nu am cheltuit nimic timp de doi ani, normal că Ministerul ne-a retras banii și i-au dat la alții care au făcut lucruri. După aceea 2017-2021 eu nu am mai fost director. Directoarea care a preluat instituția nu s-a mai interesat de proiect. În 2021 l-am reluat. Partea cea mai grea a proiectului este montarea acestot grinzi în spate. Pentru că atunci când s-a început acest proiect pentru sediul ISJ și bazinul cu sala de sport, era inițial vorba că se începe din spate. Se tremină bazinul și se vine spre canalul Morii ca să se poată lucra mai bine. Cei de la ISJ au avut altă gândire și fiind mai aproape de sursa de bani, și-au rezolvat proiectul lor pentru sediul inspectoratului. Acum avem această problemă cu cele 8 grinzi care sunt foarte lungi și trebuie introduse în spate. Trebuie aduse de la AIdu și puse într-un fel, că macaraua nu are spațiu să le întoarcă. Aceasta este cea mai grea treabă. După ce se montează grinzile. Cum ar fi un acoperiș între bazin și sala de sport, după aceea nu vor mai fi probleme că va fi necesată. TCI de un an de zile pentru că nu am avut avizul de mediu a fost nevoit să le țină la Aiud. Acum vor fi montate”, a explicat Alin Giurgiu pentru Actualdecluj.ro.

Directorul Clubului Sportiv Școlar Viitorul, Alin Giurgiu, a mai arătat că proiectul bazinului de înot și al sălii de sport din spatele sediului Inspectoratului Școlar Județean Cluj ar putea fi gata în 3 ani de zile dacă Ministerul ar acorda o finanțare multianuală pentru proiect, în următorii doi ani de zile, la nivelul celei primite în 2024.

„Dacă aș ști când se va termina aș fi oracol. Anul acesta avem o finanțaare de 3 milioane. Ne-ar mai trebui 7-8 milioane. Dacă ne mai dau sume similare în următorii 2 ani, atunci am reuși în 3 ani să îl terminăm. TCI lucrează, sunt deschiși, nici ei nu pot avansa banii de la ei și să îi recupereze ulterior. Primăria nu se poate implica pentru că noi nu depindem de ea. Totul cu acest proiect s-a împotmolit la bani”, a mai spus directorul Clubului Școlar Sportiv „Viitorul”.

 

Noul sediu al ISJ trebuia inaugurat încă din 2016 însă acesta a fost finalizat și inaugurat în 7 februarie 2019. Proiectul a început în 2009, însă vestigiile arheologice și un scandal cu Biserica Reformată au ținut constructorii pe loc. S-a început în 2012, dar contractorul, Construdava, a intrat în faliment înainte să ridice complet imobilul. Contractul care trebuia finalizat în 2016 a fost reziliat, iar în 2017 s-a desemnat un nou constructor: TCI. Investiţia pentru amenajarea sediului ISJ Cluj a fost de 10 milioane lei, adică 2 milioane de euro, a fost suportată integral de Ministerul Educaţiei, după cum a scris în 2019 zcj.ro.

Anul trecut, pentru continuarea poiectului din spatele, cel pentru Clubul Sportiv Școlar Viitorul (bazinul de înot și sala de sport), s-a încheiat un contract „de lucrări de execuţie în continuare la Lucrări rămase de executat la Sală de sport multifuncţională, bazin de înot, branșamente, racorduri și amenajări exterioare pentru C.S.S.,,Viitorul” Cluj Napoca. Stadiul actual al execuţiei pentru lucrările mai sus menţionate: Sală de sport multifuncţională, bazin de înot C.S.S. Viitorul Cluj-Napoca, 18% lucrări executate”, contractul fiind modificat în cursul perioadei de valabilitate, în conformitate cu legea –  art. 221 din Legea nr. 98/2016 cu modificarile si completarile ulterioare.Contractul cu TCI s-a încheiat în 18 aprilie 2022, la valoarea de peste 4,5 milioane de euro (peste 22 de milioane lei).

(simulari proiect ISJ – Bazin de Inot/Sala de Sport – strada Argeș – Interproiect)

Un comentariu

  1. Nu cred ca e corect cum se discuta Dorește cineva sa nu se termine lucrările,e ceva rău sa avem încă o baza sportiva in Cluj/N In loc sa sprijinim inițiative benefice ne găsim mulți dintre noi sa împiedicam inițiative benefice Podul este provizori doar pt organizare șantier După executarea lucrărilor se v-a demola și se va aduce la forma initiala

Scrie un comentariu

Articole similare