Închide

PNL Cluj ofertează UDMR-ul cu alte posturi în schimbul funcției de prefect. Surse: Liderii UDMR nu sunt dispuși să accepte trocul

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 14, 2021 1 990

Liderii PNL Cluj, Daniel Buda și Emil Boc, i-au cerut din nou sâmbătă, în cadrul ședinței Biroului Politic Național (BPN), lui Ludovic Orban funcția de prefect a județului, cedată la negocieri UDMR-ului.

Potrivit G4Media, liberalii clujeni au avertizat că, dacă prefectul rămâne la UDMR, există inclusiv pericolul reactivării curentului naționalist în Cluj.

„Emil Boc a reamintit în BPN eforturile pe care le-a făcut de când este primar pentru ameliorarea situației etnice și a subliniat că acum există potențialul să se revitalizeze sentimentele antimaghiare”, a declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul PNL.

Intervenții în aceeași notă ar fi avut și europarlamentarii Rareș Bogdan și președintele PNL Cluj Daniel Buda.

Contactat de G4Media.ro, Buda a spus că negocierile cu UDMR țin de bucătăria internă a partidului, dar că el este încrezător că se va ajunge la o soluție.

„Am cerut găsirea unor formule, astfel încât să putem găsi un numitor comun ca să avem prefectul. Toată lumea este deschisă la discuții. Mizăm pe buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului cu UDMR”, a declarat liderul PNL Cluj pentru G4Media.ro.

Discuțiile cu UDMR ar urma să se poarte la centru, dar maghiarii nu sunt dispuși să cedeze funcția de prefect

Conform Informațiilor Actual de Cluj, liderii UDMR nu sunt dispuși să cedeze prefectura Clujului, dat fiind că formațiunea maghiară a pierdut foarte multe puncte electorale în județ, în ultimii ani.

„Sunt discuții de negociere care se vor purta cu conducerea centrală a UDMR, însă mai mult ca sigur nimeni dintre noi nu găsește niciun avanataj în a renunța la funcția de prefect, oricât de bune și de prietenești sunt relațiile cu PNL”, a transmis un membru UDMR pentru Actual de Cluj.

Reamintim că în negocierile din cadrul coaliției de guvernare pentru funcțiile de prefecți,  UDMR a optat pentru prefectura Cluj, la prima tragere pe care a avut-o, asta după ce i s-a comunicat clar că nu va avea nicio șansă să primească Prefectura Bihor.

„Pentru UDMR a fost un obiectiv: dacă nu avem Bihorul, atunci luăm Clujul. Nu știu ce negocieri mai pot urma, dar în mod sigur UDMR nu trebuie să iesă în pierdere în această ecuație”, a comentat aceeași sursă pentru Actual de Cluj.

De cealaltă parte, liderul PNL, Daniel Buda, a afirmat că PNL Cluj nu renunță.

Intervenția președintelui PNL Cluj, Daniel Buda, în cadrul BPN:

„Organizația PNL CLUJ este organizația cu cel mai mare număr de voturi din țară, peste 66.000 de voturi. V-aș ruga să rețineți că miile de voturi rămase neutilizate la Cluj au generat, intrând în coșul comun la nivel național, mandate de parlamentari în alte județe. Spun asta pentru a se înțele cât de important este și numărul de voturi în economia oricăror tipuri de alegeri. Consider că este profund incorect și imoral față de organizația PNL Cluj, care are o astfel de performanță, să nu primească postul de prefect, un post de înaltă demnitate publică și relevanță în orice județ.

Stimați colegi, sunteți aici o bună parte dintre dumneavoastră președinți de organizații. Vă întreb, cum ne vom mai putea motiva membrii de partid să facă campanie electorală dacă și atunci când câștigi, se întâmplă astfel de lucruri. Vă spun eu, foarte greu.

Noi, aici la Cluj, avem o relația bună cu UDMR-ul. Suntem într-un echilibru rezonabil cu aceștia și în bună conviețuire cu ei de multă vreme. În același timp, stimați colegi, am fost și eu surprins de reacțiile venite din diferite medii ale societății clujene față de această posibilă numire. Nu vreau să dezvolt acest subiect astăzi, aici, deoarece vă spun sincer că îmi este frică să mă gândesc la anumite aspecte. În acest context, desigur că am luat legătura cu domnul Kelemen Hunor, am avut discuții cu domnia sa, atât eu cât și domnul Boc și, în urma consultării cu Alin Tișe, Dan Tarcea, Mircea Abrudean și cu alți colegi, am ofertat UDMR-ul cu alte posturi la nivel local și național, doar să ne revină postul de prefect la PNL, așa cum este normal și pentru menținerea unui echilibru instituțional. Sunt de multă vreme în politică, stimați colegi, și înțeleg uneori rațiunea unor compromisuri, dar să nu uităm că sunt unele compromisuri compromițătoare și altele care nu compromit. Dați-mi voie să vă spun că de această dată, în calitate de președinte de organizație, nu pot să fiu de acord cu acest compromis făcut. În concluzie, domnule președinte, vă cer în mod imperios să reevaluați această situație și să vă dați tot concursul în discuțiile cu domnul Kelemen Hunor, astfel încât această problemă să fie rezolvată, iar postul de prefect să revină la PNL Cluj. Știu că se poate face acest lucru, sunt foarte multe funcții care pot să fie ofertate la nivel național de aceea, v-aș ruga să vă dați concursul în această direcție”, le-a spus Buda colegilor săi liberali.

Un comentariu

  1. Atribuirea postului de prefect UDMR-ului nu s-a făcut în urma unor discuții în PNL cu liderii locali ai celei mai importante organizații PNL din Ardeal ??? Dacă liderii locali PNL nu au fost consultați înseamnă cu nu sunt chiar atât de importanți, iar Orban în consecință a hotărât de unul singur. Asta e lipsă de respect pentru organizația PNL Cluj din partea lui Orban. Asta ține de bucătăria lor internă este adevărat, dar arată și cum se fac jocurile politice în România și că pentru anumite interese se sacrifică totul inclusiv mândria națională . Nu mă refer la mândria națională a domnului Orban pentru că în acest caz și-a satisfăcut-o nu a sacrificat-o !!! Pur și simplu organizația PNL Cluj și liderii săi au fost puși în situația umilitoare de a negocia cu UDMR să le redea cea ce le-a aparținut și să cerșească de la Orban să le rezolve această problemă. Nu vor reuși ,decât eventual cu mari compromisuri care se vor răsfrânge asupra lor la viitoarele alegeri. Asta se întâmplă când românii nu vor să-și schimbe regimul alimentar și continuă să se mănânce între ei iar alții profită de orice ocazie .

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.