Închide

Planurile imobiliare ale unei primării de comună din Cluj se reorientează. Comunitatea are bani pentru drumuri și rețele din programul Anghel Saligny și își regândește cartierul rezidențial cu peste 100 de locuințe propus în localitate în 2018

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 19, 2023 1 1387

Un proiect rezidențial al Primăriei Luna, care și-a propus să înființeze în comună un cartier de locuințe, cartierul Avram Iancu, a fost dicutat la ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului  Județean din 18 mai. Intenția beneficiarului a fost să își recalibreze proiectul acestui cartier, mai ales că acum dispune de fonduri în programul Anghel Saligny pentru rețelele de drumuri și utilități aferente. Propunerile venite de la proiectanții de la biroul SS Construct Proiect au primit aviz favorabil, însă specialiștii din comisie au adus

 

Proiectul cartierului rezidențial Avram Iancu plănuit de autoritățile locale pe un teren de peste 11,3 hectare încă din 2018 în comuna Luna situată lângă Câmpia Turzii în județul Cluj urmează să fie reconfigurat.

Proiectul urbanistic a fost regândit de proiectanții de la SS Construct Proiect. Modificările au fost supuse atenției Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Județean la ședința din 18 mai. Arhitectul Paul Sârbu a arătat că vechiul Plan Urbanistic Zonal al cartierului, aprobat în 2018 de Consiliul Local al comunei Luna, prevedea în partea de nord-vest a proiectului o zonă destinată unor locuințe colective, un bazin olimpic o bază de agrement dar și o zonă cu 24 de parcele unde, din cauza declivității terenului, nu s-a putut construi.

Cartierul pornit de Primăria din Luna este gîndit pe modelul dezvoltărilor deja îmbrățișate de mai multe autorități locale din Cluj care au anunțat astfel de proiecte în care autoritățile intenționează să convingă tinerii să se mute în mediul rural, concesionându-le parcele pe care să își edifice case, în dezvoltări urbanistice în care acestea își asumă să facă drumurile și utlitățile.

Cea mai mică parcelă are 352 de metri pătrați, urmând ca în viitorul cartier să apară peste 100 de case. Cartierul se adresează militarilor de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, din Câmpia Turzii, dar și tinerilor din comuna Luna cărora Primăria urmează să le concesioneze teren pentru a-și construi locuințe. Cartierul urmează să fie dezvoltat, cu acces din drumul european E60.

Proiectantul a explicat în ședința din 18 mai că, având în vedere că nu a existat inters, nici fonduri, atât locuințele colective cât și dotările gândite pentru cartier, nu s-au materializat. Acum, a mai arătat arhitectul Paul Sârbu, Primăria din Luna a obținut fonduri prin programul Anghel Saligny și intenționează să facă drumurile și rețelele pentru viitorul cartier. Potrivit noii propuneri, proiectanții au prevăzut o zonă verde mai generoasă și translatarea parcelelor pentru case din est în nord-vestul dezvoltării (unde exista partea destinată locuințelor colective și bazinului olimpic).

Față în față cu proiectul, specialiștii din comisie s-au aratat nemulțumiți că prin noua propunere s-a renunțat la funcțiunile publice, dar și că proiectanții au prevăzut circulații în proximitatea zonei verzi noua instituită. Arhitectul Lazslo Tulogdy a arătat că o astfel de dezvoltare ar trebuie să aibă o școlă, o grădiniță sau chiar o creșă.

În schimb, proiectanții au arătat că, deocamdată, din lipsă de fonduri, Primăria are în plan să extindă școala aflată la 5 minute, în cazul în care se va impune acest lucru, ofată cu noul cartier. „Nu pot angaja profesori, dacă ar fi fost să facă o școală nouă în localitate”, a mai spus proiectantul.  Acesta a mai ad[ugat că și în cazul bazinului de înot, a existat un proiect, însă autoritățile locale nu au reușit să obțină fonduri pentru realizarea lui.

În final, comisia de urbanism a aprobat proiectul, cu menținea că proiectanții mai trebuie să facă o serie de corecții și de drumurile prevăzute în zona verde care urmează să deserveacă ansamblul rezidențial.

 

 

 

 

( PUZ-ul din 2018, cartier Avram Iancu – Luna)

.

(PUZ cartierAvram Iancu regânditi)

Bani în programul Anghel Saligny obținuți de comuna Luna

Luna

Modernizare drumuri de interes local în Comuna Luna, județul Cluj. 8.105.489,61

Luna

Rețea de alimentare cu apă, rețea de canalizare pentru obiectivul cartier Avram Iancu, Comuna Luna, județul Cluj 9.950.406,24

Un comentariu

  1. Sper ca nu poza prezentata arata planurile pentru noul cartier! Acelea sunt planuri pentru un ghetou, sau cartierul saracilor. Strazi cu o banda de circulatie, fara parcari, terenuri ocupate 70% de o constructie si curte de cativa metri patrati? Aceasta propunere este o bataie de joc, un afront la bunul simt.

Scrie un comentariu

Articole similare