Închide

„Pilot” din Capitala Culturii: noaptea autentică petrecută în Parcul Etnografic ar trebuie repetată în toate muzeele din Cluj

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - aug. 22, 2016 0 443

Muzeul Satului din Cluj și-a deschis în noptea de duminică spre luni porțile pentru un prin grup de „curioși” dornici să experimenteze un concept care funcționează la nivel internațional foarte bine: „dormitul” în instituții de cultură.  O Noapte în Muzeu a fost inițiativa Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii și face parte din campania de comunicare lansată în acest an de asociației, fiind vorba despre o premieră pentru municipiul Cluj-Napoca.

sursa: Asociatia Cluj-Napoca 2021

sursa: Asociatia Cluj-Napoca 2021

„Primul grup de vizitatori care a petrecut noaptea în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (Muzeul Satului) au părăsit  în această dimineață incinta muzeală cu amintiri prețioase. Cum a fost?
„O experiență unică, ar trebui repetată în acest muzeu și în alte muzee din Cluj-Napoca”, a fost răspunsul cel mai des auzit la această întrebare. Câțiva dintre participanții la proiectul-pilot spun că au venit pentru lecția de astronomie predată de reprezentanții Societății Astronomice Andromeda. Mai ales că a fost o lecție practică, înlesnită de utilizarea a două telescoape puse la dispoziție de aceștia. Alții au transmis că au venit pentru autenticitatea experienței, pentru că nu mai avut niciodată ocazia să doarmă într-o șură, direct pe paie. Au venit cu perne, cu pături, cu saci de dormit și au ațipit cu mult după miezul nopții într-o șură alături de prieteni noi”, a fost concluziile participanților la proiectul pilot inițiat de  Asociația Cluj-Napoca 2021.

„Ne bucurăm că am putut aduce la Cluj-Napoca un concept existent deja în marile orașe ale lumii. Mulțumim reprezentanților Muzeului Etnografic pentru deschidere, publicului pentru participare și ne dorim să ducem mai departe acest concept în alte muzee clujene”, a subliniat Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.

sursa: Asociatia Cluj-Napoca 2021

sursa: Asociatia Cluj-Napoca 2021

Ce s-a întâmplat noaptea în Muzeul Satului din Cluj (Parcul Etnografic Romulus Vuia) și ce urmează

Seara, participanții la proiectul pilot, au parcurs un circuit personalizat prin incinta Parcului Etnografic, alături de Cristian Micu, șeful lucrărilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Preț de mai bine de o oră și jumătate cei nouă participanți la program (una dintre persoane n-a mai putut ajunge) s-au lăsat fascinat de poveștile exponatelor din primul muzeu al satului din România și al șaselea al Europei. Au servit cina de la unul dintre puținii sponsori ai dosarului de candidatură al Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, dar și povești, fabule și legende din folclorul românesc spune de Sebastian Paic, Gheorghe Căpușan și Alex Damaschin.”O experiență frumoasă de reconstituire culturală care dă posibilitatea celor care n-au avut legătură cu satul să atingă sau să experimenteze o mică parte din ceea ce însemna viața la țară. De asemenea, ideea cu momentul astronomic a fost extrem de bine văzut pentru că a dat oportunitatea celor prezenți să vadă cerul din perspectiva oamenilor de știință, dar și din perspectiva populară”, a spus și Sebastian Paic, reprezentantul Asociației Culturale Zestrea, unul dintre cei care a întreținut grupul cu poveștile sale.

La dispoziția participanților au fost puse și două telescoape de către Sociatatea Astronomică Andromeda cu care s-au uitat la stele și planete.

„Un eveniment reușit pe care ne dorim să îl repetăm în viitor”, a fost concluzia istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Printre cele mai renumite muzee care au implementat proiecte prin care permit vizitatorilor să stea în muzee după închiderea programului sau chiar noapte sunt:  ,,Musée du Louvre” din Paris, ,,Museum of Modern Art” din New York, ,,Smithsonian” din Washington D.C., precum şi ,,American Museum of Natural History” din New Zork, locaţie în care a fost filmat cunoscutul film ,,A Night at the Museum”.
Până în prezent, proiectul ,,O noapte la muzeu” a fost implementat în România doar de către Muzeul de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa” din Bucureşti, Cluj-Napoca fiind cel de-al doilea municipiu din ţară care adoptă acest concept, deschizându-şi porţile pentru un grup de vizitatori, după închiderea programului obişnuit de vizitare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu