Închide

Piatra plimbăreață: care e monumentul din Cluj care și-a schimbat locul de 6 ori în 100 de ani

Istorie by Actual de Cluj - mai 22, 2016 1 1725

Un monument din Cluj-Napoca și-a schimbat locul de șase ori într-o sută de ani.
E vorba de statuia Lupa Capitolina, pe care o găsiți acum la mijlocul semipietonalei Eroilor, dăruită Clujului în 1921 de municipalitatea din Roma.

La început monumentul a fost amplasat în piața Unirii, în fața statuii lui Matei Corvin (foto), din 28 septembrie 1921 (1).

În timpul Diktatului de la Viena statuia a fost dusă în Sibiu timp de patru ani (2), iar după al doilea război mondial a revenit la Cluj, dar nu în locul original și oricum doar după 20 de ani, în 1967, în fața clădirii centrale a universității „Babeș-Bolyai”, de pe strada Mihail Kogălniceanu (3).

12 ani mai târziu aceasta a fost mutată din nou, în capătul dinspre piața Unirii al bulevardul Eroilor (4), ca să facă loc grupului statuar Școala Ardeleană.

În 1994 aceasta a fost mutată din nou, ca să facă loc Monumentului Memorandiștilor, astfel că Lupoaica a fost dusă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei (5), unde a fost restaurată și apoi mutată la jumătatea bulevardului Eroilor (6), unde se află și acum. În total, șase mutări și șapte locuri din 1921 până în 2016.

Alte „monumente plimbărețe” la Cluj:

  • Bustul împărătesei Elisabeta a fost mutat de pe versantul Cetățuii într-un depozit de la Muzeul de Artă iar acum se află într-o curte privată de pe bulevardul 21 Decembrie 1989
  • Statuia Fecioarei Maria a Ciumei a fost mutată de pe actuala stradă a Universității în spatele bisericii „Sf. Petru” din Mărăști
  • Statuia ciobanului Donath de pe un versant al pădurii Hoia, din Grigorescu, a fost mutată după multe cazne la intrarea în secția în aer liber a parcului etnografic.
  • Statuia „Sf. Gheorghe ucigând balaurul”  a fost mutată din fosta piață Sf. Gheorghe, actuala piață „Lucian Blaga”, pe locul unde se află acum, pe strada Mihail Kogălniceanu.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare