Închide

Piaţa muncii în Cluj: câţi salariaţi are judeţul, câţi şomeri şi care e nivelul salariilor (Statistică)

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 27, 2018 0 629

Clujul are peste 250.000 de salariaţi, dar şi aproape 5.000 de şomeri, conform celor mai recente date transmise de Direcţia Regională de Statistică Cluj.

Mai precis, efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii septembrie 2018 a fost de 253.881 persoane, cu 13443 persoane mai mult decât în luna septembrie 2017. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna septembrie 2018 a fost de 5118 lei şi cel net de 3105 lei. Câştigul salarial mediu net din luna septembrie 2018 a fost cu 17,1%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017.  Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii septembrie 2018, a fost de 4994 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,4%, cu 0,8 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna septembrie din anul 2017. Din numărul total al şomerilor 50,1% sunt femei şi 70,5% reprezintă muncitori.

Clujul se numără printre judeţele care au cele mai multe locuri de muncă încă disponibile. Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 28.811 locuri de muncă, în data de 26 noiembrie 2018.
Cele mai multe posturi disponibile anunţate oficial sunt în Bucureşti – 5.782, Prahova – 2.851, Arad – 2.127, Timiş – 1.412 şi Cluj – 1.112.

Angajatorii se plâng de criza de muncitori

În contextul în care administratorii de firme din Cluj se plâng tot mai mult de criza de muncitori, iar ofertele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă includ tot mai multe astfel de posturi, la Cluj s-a desfăşurat chiar luna trecută un târg de meserii. „Avem o problemă cu lipsa de personal calificat. Ea se simte şi în Franţa şi în Germania, dar e amplificată în România. Sunt mai multe cauze, iar una ţine chiar de imaginea industriei. Apoi, mai sunt problema educaţiei şi a migraţiei. După căderea comunismului, a urmat o nepăsare şi prăbuşirea industriei, dar după ’90, sectorul s-a reactivat, acum sunt fabrici în care se lucrează în mediu curat, cu maşini de ultimă generaţie. Muncitorii pot lucra într-un mediu decent, iar salariile le depăşesc pe cele din mall, să zicem. Un sudor poate câştiga mai mult decât un contabil”, spune Pascal Fesneau, care este şi administrator al unei firme franco-germane din judeţul Cluj, Pfeiffer Vacuum România.

 

Cât de greu e pentru o familie să aibă „un trai minim decent”?

O familie de patru persoane are nevoie de 6.752 lei pentru cheltuieli lunare, pentru a asigura „un trai minim decent”, conform calculelor specialiștilor care au realizat studiul publicat de Friedrich Ebert Stiftung (FES) România. Cercetarea realizată de Syndex România și Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții arată cât de departe sunt salariile din România faţă de costurile pentru un nivel de trai decent, după cum subliniază reprezentanţii sindicatelor. Studiul are în vedere cinci orașe mari ale României: Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara.

 

Care sunt cheltuielile lunare pentru un trai minim decent în marile oraşe din România?

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare