Piaţa construcţiilor, în pandemie: cum se vede 2020? Ordinul Arhitecţilor considera necesara suspendarea activităţii pe şantiere
EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 25, 2020 1 2362
În vreme ce România e în stare de urgenţă în plină escaladă a pandemiei COVID-19, s-au impus restricţii de circulaţie şi mulţi angajaţi lucrează acum de acasă, în măsura în care natura profesiei o permite, rămân câteva categorii active. Unele santiere sunt încă deschise, utilajele de construcţie încă circulă, muncitorii sunt încă la treabă. Reprezentanţii a 9 din 10 companii din piață consideră că actuala situație va determina scăderea cifrei de afaceri a firmelor lor, arată un studiu publicat recent de compania clujeană de consultanţă IBC Focus, care monitorizează şantierele din România. Unul din trei respondenţi la chestionar crede că va creşte şomajul. Cu toate acestea, un sfert dintre participanţii la studiu spun că nu au observat nicio modificare pe şantierele unde sunt implicaţi, deşi epidemia începe să facă tot mai multe victime şi în România. Pe de altă parte, oficialii Ordinului Arhitecţilor din România au transmis că actuala situaţie ar impune închiderea şantierelor, considerând că cei care muncesc aici „sunt posibili vectori majori de răspândire a virusului și singura măsură efectiv posibilă este limitarea deplasării acestora, ceea ce echivalează cu suspendarea activității pe șantiere”. OAR propune si masuri de sprijin pentru cei din industria constructiilor. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a avertizat ca la sfarsitul lunii aprilie si in Romania s-ar putea inregistra mii de cazuri de persoane infectate pe zi, conform Digi24.ro.
IBC Focus a demarat un studiu privind pulsul pieței construcțiilor în contextul epidemiei cu Covid-19. Chestionarul a fost transmis specialiștilor activi din piață printre care: antreprenori, producători și furnizori de materiale, arhitecți și proiectanți și subantreprenori. „Știm că în prezent domeniul construcțiilor este afectat de această epidemie și de situația existentă la nivel mondial și, din acest motiv, ne-am dorit să oferim o imagine reală asupra impactului înregistrat, prin intermediul actorilor principali implicați direct. Chestionarul transmis în urmă cu doar câteva zile a adunat deja peste 180 de răspunsuri (la începutul săptămânii) după cum urmează: 22% din răspunsuri provin de la antreprenori, 21% de la arhitecți/proiectanți, 17% de la subantreprenori de specialitate și 40% de la producători sau furnizori de materiale”, spune Andrei Spătaru, CEO IBC Focus
Cum arată primele rezultate ale studiului?
9 din 10 companii din piață consideră că actuala situație va determina scăderea cifrei de afaceri a firmelor lor
88% dintre respondenți sunt de părere că cifra de afacere va înregistra scăderi în acest an, în timp ce 5,5% consideră că la final de an se vor înregistra creșteri și alți 5,5% sunt de părere că cifra va stagna.
1 din 3 firme estimează că va crește șomajul în industrie
Dacă până luna trecută cea mai mare provocare a firmelor de construcții era găsirea și recrutarea de muncitori, noua situație schimbă total jocul. O treime din firmele care au răspuns demersului IBC Focus consideră că va crește șomajul în industrie. Totuși, cei mai mulți (36%) consideră că restricțiile de mobilitate și măsurile de prevenție a răspândirii virusului pe șantiere va determina o scădere a productivității muncii. Conform răspunsurilor primite, sunt și firme care văd oportunitatea din criză, astfel 15% dintre respondenți spun că noua situație îi va ajuta să recruteze mai ușor oameni.
Se mai lucrează pe șantiere?
38% din cei chestionați afirmă că au observat o scădere a activității, în timp ce 35% spun că au observat o ușoară încetinire sau chiar stopare a activității pe șantierele unde activează. Totuși, 24% au afirmat că nu au observat nicio modificare a activității, în timp ce 2% vorbesc chiar despre o accelerare a lucrărilor. Răspunsurile specialiștilor sunt confirmate și de statisticile deținute de IBC Focus – firmă specializată în monitorizarea șantierelor din România. “Până la finalul săptămânii trecute, compania IBC Focus nu a observat nicio modificare semnificativă privind activitatea pe șantierele în lucru din țară. Situația e diferită în ceea ce privește evoluția proiectelor de construcții care încă nu au demarat. Aici investitorii par mult mai rezervați în a începe lucrări noi”, menţionează Andrei Spătaru.
Studiul privind Pulsul pieței construcțiilor în contextul epidemiei cu Covid-19 este în derulare. Dacă reprezentați o entitate activă în domeniul construcțiilor sau arhitectură și proiectare, puteți contribui la această analiză răspunzând la acest chestionar: https://bit.ly/3bojxmZ
Ordinul Arhitecţilor din România consideră necesară suspendarea activităţii pe şantiere
Ordinul Arhitecților din România a înaintat vineri, 20 martie, o adresă către Guvern, MLPDA, ISC și IGSU, privind suspendarea activității pe șantiere și punerea în conservare a lucrărilor de construire pe perioada întreruperii execuției.
Redăm, în cele ce urmează, poziţia OAR transmisă oficialilor:
„1. Considerăm că activitatea de construcții constituie un foarte puternic motor de dezvoltare economică în clipa de față, care angrenează un număr mare de lucrători și furnizori de materiale și produse pentru construcții. De cele mai multe ori, este vorba despre un număr mare de persoane care nu sunt rezidente în proximitatea șantierului, astfel aceste persoane se deplasează frecvent cu mijloace de transport în comun (tren, autocare, autobuze, microbuze) sau cu transport de grup asigurat de către firmele angajatoare, chiar la distanțe de câteva județe. Coordonatorii de lucrări, diriginții de șantier, responsabilii tehnici cu execuția sunt zilnic pe șantiere, uneori pe mai multe șantiere în aceeași zi. Toate aceste persoane sunt posibili vectori majori de răspândire a virusului și singura măsură efectiv posibilă este limitarea deplasării acestora, ceea ce echivalează cu suspendarea activității pe șantiere.
2. O suspendare a activității pe șantiere, voluntară sau impusă de măsurile administrației, necesită o serie de măsuri de sprijin economic pentru toate categoriile de participanți din domeniul construirii:
a. arhitecți și ingineri proiectanți, verificatori de proiecte – toți aceștia contribuie prin asistență tehnică de specialitate la derularea în bune condiții a lucrărilor de construire;
b. antreprenori în construcții, diriginți de șantier, furnizori și distribuitori de materiale și produse pentru construcții – sunt cei din linia întâi în execuția lucrărilor de construire; Toți participanții de mai sus sunt strict necesari pentru a realiza construcții, atât acum cât și după încheierea restricțiilor impuse.
3. Suspendarea activității pe șantiere aduce, pe lângă măsurile de securizare a accesului, necesar a fi sprijinite de stat în condițiile reducerii activității firmelor de pază, și necesitatea pregnantă de punere în conservare a lucrărilor de construire pe perioada întreruperii execuției. Pregătirea șantierelor pentru întreruperea activității este un proces care trebuie pregătit judicios și competent, pagubele ce pot urma unui tratament incorect sunt de natură să afecteze grav investițiile în cauză. În special șantierele care nu se pregătesc voluntar pentru oprirea lucrului sunt expuse riscului ca la instituirea unor restricții drastice să rămână în stadii periculoase. Se impun, astfel, comunicate ferme și instruirea tuturor operatorilor din domeniu pentru a se pregăti adecvat pentru suspendarea activității. Suntem cu toții afectați de închiderea șantierelor, fie deja produsă, fie ce va urma. Trebuie să ne pregătim terenul pentru o reluare a activității cât mai eficientă, care să redinamizeze sectorul construcțiilor, imediat ce se vor ridica restricțiile impuse de epidemia de COVID-19″
„Nu s-a primit inca un raspuns din partea autoritatilor si nu au aparut restrictii specifice. Se poate lucra inca. Este decizia dezvoltatorilor si a investitorilor, desigur cu respectarea ordonantelor in vigoare”, mentioneaza Daniela Maier, presedintele filialei Transilvania a OAR.
Vezi şi:
Măsuri economice pe timp de pandemie. Ce trebuie sa stie reprezentantii firmelor şi angajaţii
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
“Planul B” pentru proiectul de un miliard de euro al hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești din Cluj: o asociere cu giganții EdF și Itochu, care are afaceri cât un sfert din PIB-ul României
oct. 09, 2024 0
-
Premiul Nobel pentru Fizică 2024, câștigat de 2 cercetători pentru descoperirile care permit învățarea automată
oct. 09, 2024 0
ordinul arhitectilor nu ii reprezinta pe constructori, deci n-ar trebui sa se bage in ceea ce nu ii priveste. Cineva mai trebuie sa munceasca si in tara asta, luandu-si masurile preventive necesare. No poti stopa totul doar pentru ca asa vor cativa arhitecti, care nici macar nu sunt mandatati sa vorbeasca in numele intregii organizatii profesionale. Deci nu OAR cere, ci unul din conducere.