Închide

Peste 800 de proiecte industriale la nivel național. Bihorul e lider detașat la număr de investiții, Clujul vine pe loc secund

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 02, 2022 0 267

Peste 800 de proiecte în domeniul industrial erau în diverse stadii de dezvoltare sau proiectare la nivel național în februarie, arată datele consultanților de la IBC Focus. Clujul e în clasament, dar vecinii de la granița de vest sunt lideri detașați. În județul Cluj, anul a început cu scădere a producției industriale, dar creștere a cifrei de afaceri.

Mai precis, în ultima lună de iarnă au fost monitorizate 832 proiecte pe acest segement, potrivit Infohale.ro, platformă proprie a IBC Focus.

Cumulat, suprafața acestora este de 3,06 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 4,58 miliarde de lei

Cele mai multe investiții au fost concentrate în Bihor – județul reușește să cumuleze un total de 87 proiecte, „demonstrând că zona de Nord-Vest a țării prezintă în continuare interes pentru dezvoltatori”. Cu un număr însemnat de proiecte sunt în lucru și în județele Cluj (47 investiții) și Ilfov (45 investiții).

La polul opus se poziționează județe precum Caraș-Severin, cu 4 proiecte, dar și Teleorman sau Botoșani, cu 5 proiecte monitorizate în februarie. Iată cum se prezintă situația în toată țara:

La categoria suprafețelor alocate pentru proiectele industriale, județul Iași preia conducerea în clasament cu un total de peste 600 mii mp. Suprafețe considerabile observăm și în județele Ilfov (peste 336 mii mp) și Covasna (peste 301 mii mp). În Cluj suprafața totală este de 147.239 mp.

„Nevoia de spații de depozitare suplimentare continuă să fie o prioritate și în 2022, iar aproape jumătate dintre investițiile monitorizate în februarie sunt de acest tip. Vorbim despre un total de 410 astfel de proiecte identificate la nivel național”, arată consultanții. Există 265 de proiecte de spații de producție, dar și atelierelor de reciclare (123 investiții) și proiectelor de tip zoo/bio tehnie (112 investiții). Un interes puțin mai scăzut au prezentat în februarie spălătoriile auto, unde datele indică doar 77 proiecte.

Proiectele private rămân predominante în piață, reprezentând peste 86% din totalul investițiilor identificate în februarie. Mai exact, vorbim despre un total de 721 investiții private și 111 publice.

Cel mai frecvent, dezvoltatorii optează pentru proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp: în februarie au fost identificate 387 investiții medii, 313 de mici dimensiuni și 132 mari.

Majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Este vorba despre 7 proiecte în intenție, 7 în proiectare, 576 în autorizare și 76 înainte de construcție. De asemenea, au fost identificate și 74 proiecte în construcție, 15 în amenajare și 73 finalizate.

Potrivit datelor Direcției Regionale de Statistică, în luna ianuarie 2022 producţia industrială a scăzut cu 8,7% faţă de aceeaşi lună din anul 2021. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în luna ianuarie 2022 a fost cu 25,6% mai mare faţă de luna ianuarie 2021.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare