Închide

Peste 5.400 de locuinţe noi în Cluj-Napoca şi vecinătăţi, într-un an. Floreştiul, locul doi în topul celor mai populare suburbii

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 13, 2018 1 421

 

 

 

Cluj-Napoca e cea mai mare piață rezidențială din România, cu excepția regiunii București – Ilfov,  arată datele companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România. În cifre: pe parcursul anului trecut, dezvoltatorii imobiliari au livrat 5.403 locuinţe în Cluj-Napoca şi în localităţile limitrofe, ceea ce plasează capitala Transilvaniei în clasamentul naţional, exceptând zona Bucureşti-Ilfov. Asta în condiţiile în care cererea e încă mare în oraş: numărul imobilelor vândute (pe toate segmentele pieţei) în întreg județul Cluj într-o singură lună (în iulie) a ajuns la aproape 2.000, relevă o statistică a Agenției Naționale de Cadastru. Dacă ne uităm strict la sectorul de apartamente şi doar în municipiu, în Cluj-Napoca s-au realizat anul trecut 5.641 de tranzacţii, conform ghidului imobiliar realizat pe baza datelor de la primărie.

La fel ca în anii anteriori, cea mai mare pondere a locuințelor finalizate în 2017 în cele mai mari piețe rezidențiale din România, incluzând și regiunea București – Ilfov, au fost amplasate în localitățile limitrofe marilor orașe – aproximativ 54%. Cluj-Napoca e peste Bucureşti, în ceea ce privește prețurile medii ale apartamentelor, dar cel mai mare oraș al țării rămâne, evident, pe primul loc în ceea ce privește livrările de locuințe. Conform raportului întocmit de către compania de consultanță, pe baza informațiilor Institutului Național de Statistică, piaţa din Timişoara s-a îmbogăţit cu 3.484 locuinţe livrate anul trecut, iar în Constanţa dezvoltatorii au livrat peste 3.000 de locuinţe. „Localităţile limitrofe marilor oraşe regionale continuă să atragă cea mai mare pondere a finalizărilor de locuinţe noi deoarece oferă terenuri pentru construcţii în parametri rezonabili de preţ şi un grad redus de birocraţie în autorizarea lucrărilor de construire, comparativ cu marile oraşe unde autorităţile locale sunt mai puţin prietenoase, iar vânzătorii de terenuri au de multe ori aşteptări nerealiste privind preşul terenurilor propuse spre vânzare”, a declarat Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România. Potrivit acestuia, preţurile nerealiste sunt o consecinţă a faptului că în oraşe precum Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca se aplică proporţia 80%-20% când vine vorba de concentrarea terenurilor bune în portofoliile unui grup restrâns de proprietari.

„În situaţia în care cererea cu oferta pentru terenuri centrale sau semicentrale se vor întâlni, vom asista la o majorare a segmentului middle market şi în marile oraşe din România şi la o evoluţie calitativă a conceptelor ce stau la baza proiectelor de la periferia marilor oraşe”,a explicat Voica.

Cele mai mari suburbii după numărul de locuinţe livrate în 2017 au fost Bragadiru (Bucureşti), cu mai multe locuinţe finalizate comparativ cu Braşov, Floreşti (Cluj-Napoca), localitate în care în ultimii 11 ani s-au finalizat aproape 18.000 de locuinţe, mai mult ca în oricare dintre marile oraşe analizate, cu excepţia Bucureştiului, şi Năvodari (Constanţa), Dumbrăviţa (Timişoara) şi Cisnădie (Sibiu), care au trecut în premieră în 2017 de pragul de 1.000 de livrări.

Potrivit unui raport de început de an a filialei Transilvania a Coldwell Banker, cel mai scump oraş din ţară şi vecinătăţile sale ar urma să primească şi în 2018 o „infuzie” de 4.400 de locuinţe.

 

Vezi şi:

Raport imobiliar: Floreștiul, introdus în topul celor mai active „orașe” din România

 

 

Preţul mediu pentru apartamentele tranzacţionate în 2017 în Cluj-Napoca a fost de 1.211 euro/mp, în creştere semnificativă faţă de anul precedent, când media era de 1000 de euro. Asta potrivit cifrelor oficiale, publicate printr-un proiect realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, bazat pe informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu. Valoarea totaă a tranzacţiilor imobiliare a fost de 594 milioane de euro, de trei ori mai mare decât în urmă cu patru ani, atunci când s-a realizat pentru prima dată acest ghid.

 

Un comentariu

  1. si totusi, de ce primarul Sulea insista cu satul Floresti? de ce nu-l ridica la rang de oras? satul Floresti depaseste ca numar de locuitori multe orase ale tarii.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.