Închide

Peste 2000 de locuri de muncă disponibile la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 29, 2018 0 385

 

În Cluj sunt disponibile oficial peste 2.000 de locuri de muncă, în această perioadă, judeţul plasându-se pe locul 3 în clasamentul zonelor cu cele mai multe posturi anunţate către Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Printre cele mai căutate profesii în judeţ se numără operatori de centre de servicii, şoferi şi muncitori necalificaţi.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 31.894 locuri de muncă, în data de 28 septembrie 2018. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în Bucureşti – 4.619, Prahova – 3.085, Arad – 2.539, Cluj – 2.036, Dolj – 1.463, Iaşi – 1.453, Timiş – 1.425 şi Sibiu – 1.118.

 

 

La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (2.162), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.595), agent de securitate (1.520), lucrător comercial (1.457), manipulant mărfuri (1.322), şofer autocamion / maşină de mare tonaj (931), confecţioner-asamblor articole din textile (915), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (880), vânzător (827), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (731).

În Cluj, în lista Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cea mai căutată profesie a momentului e şofer de autocamion şi maşină de mare tonaj: sunt disponibile nu mai puţin de 219 posturi. Companiile care au cele mai multe posturi sunt Skip Trans -70 şi Trans SESE – 40. Se caută şi funcţionari informaţii clienţi (159 de posturi) – marele angajator fiind centrul de servicii Sykes, care are nevoie de oameni pentru biroul din Cluj, dar şi pentru cele din Braşov, Sibiu şi Oradea. Se caută, de asemenea, muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea piselor – sunt 95 de astfel de posturi disponibile, scoase pe piaţă de mai multe companii care au nevoie de câţiva angajaţi. Dintre aceste firme, Ecolor şi Sortilemn au disponibile în jur de 20 de posturi fiecare.

Judeţul Cluj avea, la sfârşitul lunii iulie, 254.036 de salariaţi, adică cu 14.057 persoane mai mult decât în luna iulie 2017, arată cele mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2018, a fost de 5196 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna iulie 2017.

Criza acută de personal e una dintre marile probleme cu care se confruntă firmele de pe piaţa locală, spuneau ieri mai mulţi investitori, cu ocazia lansării filialei locale a Camerei de Comerţ Româno-Germane. „Sunt câteva direcţii pe care trebuie lucrat, pentru îmbunătăţiri: îmbunătăţirea sistemului de educaţie (universitar, liceal, vocaţional), măsuri pentru stoparea migrării românilor spre occident, îmbunătăţirea standardului de trai în România. Trebuie să vorbim şi despre oportunitatea de a-i atrage înapoi pe românii plecaţi”, a menţionat Sebastian Metz, director general AHK.

De asemenea, merită amintit în acest context că majoritatea respondenților în cadrul unui proiect lansat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) declară că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. Asta se întâmplă pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi.

Citeşte şi:

Investitorii străini: România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.