Închide

Câte locuinţe noi au apărut în Cluj într-o jumătate de an?

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 29, 2018 1 593

 

În prima jumătate a anului în judeţul Cluj s-au finalizat 3461 de locuinţe, cu 1209 în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cel puţin în Cluj-Napoca, „motorul” pieţei în regiune, cererea este încă la un nivel ridicat, astfel că oraşul rămâne cel mai scump din ţară la preţurile apartamentelor, devenind tot mai prohibitiv pentru mulţi dintre cei care ar vrea să îşi cumpere aici o locuinţă.

Cele mai recente date ale Direcţiei Regionale de Statistică arată că în trimestrul II 2018, în judeţul Cluj s-au finalizat 1869 locuinţe, cu 735 locuinţe mai mult decât în trimestrul II 2017. În mediul urban au fost finalizate 1155 locuinţe, iar în cel rural 714 locuinţe. Pentru un tablou mai complet, adăugăm la acestea şi cifrele aferente primului trimestru,  când în judeţul Cluj s-au finalizat 1592 locuinţe, cu 474 locuinţe mai mult decât în trimestrul I 2017. În mediul urban au fost finalizate 957 locuinţe, iar în cel rural 635 locuinţe. Doar în cursul lunii iulie 2018 au fost eliberate 224 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale.

Conform ofertelor din piaţă, preţul mediu cerut în Cluj-Napoca a ajuns, la început de toamnă, la 1.525 de euro/ mp util, dar sumele variază în funcţie de cartier şi de anul de construcţie al imobilului (1.556 euro/mp – media pentru apartamentele noi şi 1.483 euro/mp – media pentru apartamentele vechi). Conform statisticilor Compariimobiliare.ro, cele mai căutate apartamentele sunt cele cu două şi trei camere, iar zonele preferate de viitorii proprietari rămân cartierele tradiţionale: Gheorgheni, Mărăşti, Mănăştur sau Zorilor, aşa că acestea sunt şi cele mai scumpe.

Tot mai multă lume se întreabă când se sparge „bula imobiliară”, mai ales că în această primăvară oraşul a devenit singurul din ţară  care nu numai că a recuperat scăderea de preț din perioada crizei, ci a şi trecut de nivelul de acum zece ani. Clujul e dat ca exemplu de oraş care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză, conform agenţiei RE/MAX, acesta reprezentând un pol de investiţii imobiliare pe toate segmentele – rezidenţial, comercial, birouri. Achiziţiile sunt determinate de un cumul de factori, printre care atractivitatea oraşului, dezvoltarea economică avansată faţă de restul ţării, respectiv creşterea domeniului IT, precum şi interesul turistic pe care îl oferă, spun agenţii imobiliari.

Apar şi semne de încetinire a pieţei. În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele emise vineri de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Un comentariu

  1. e minunat sa ai un acoperis asupra capului si sa poti sa zici ,”ma duc acasa”. Poate pentru unii in fotografie se vede bine dar,la fata locului sunt doar betoane. Daca s-a construit ca in Floresti(se vede de altfel) nu exista spatiu verde si poate nici canalizare,e catastrofal. Referitor la pret,este si asta extrem piperat. Sa platesti peste 1500€ pe mp. ca sa stai intr-un ghetou este chiar o nebunie. Si daca te uiti pe deviz ,nu costa mai mult de 150€/mp. Afacerea se numeste teapa pe spatele nevoiasului naiv care spera sa aiba un acoperis asupra capului.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare