Închide

Peste 1.300 de locuri de muncă la Cluj. Investitorii din parcurile industriale şi firmele de IT caută oameni

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 26, 2019 0 3231

 

Peste 1.300 de locuri de muncă sunt înregistrate în judeţul Cluj, conform datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Printre angajatorii care anunţă un număr mare de posturi disponibile se numără investitorii din parcul industrial Tetarom III de la Jucu: Bosch şi De’Longhi.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile 27.063 locuri de muncă. În judeţul Cluj sunt înregistrate 301 oferte, cu 1332 locuri de muncă. Printre angajatori, se remarcă ocupanţii parcului industrial de la Jucu. Bosch caută 150 de persoane pentru funcţia de tehnician operator la roboţi industriali, iar pentru aceste posturi nu e necesară experienţa de lucru. Grupul german se extinde şi în Cluj-Napoca: aici, compania are în şantier noul centru de inginerie, care va funcţiona pe o parte din fosta platformă a fabricii Flacăra. De’Longhi, vecinii Bosch din Tetarom III, au disponibile 100 de posturi de „montator electromecanic” – nici pentru acestea nu e nevoie de experienţă, iar ca nivel de educaţie este suficient ciclul gimnazial.

Conform datelor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, la mare căutare sunt şoferii: există 213 de posturi pentru şoferi autocamion de mare tonaj. Se caută şi telefonişti – 60. În continuare, firmele de IT au nevoie de oameni: sunt înregistrate oficial 50 de posturi de programatori şi 31 pentru programatori-ajutor. Printre angajatori se numără companii ca Riverbed, Arobs, Endava, Recognos sau Softvision. Companiile cu sedii la Cluj caută oameni şi pentru birourile din alte oraşe: Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Oradea.

La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: agent de securitate (1.803), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.335), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.170), lucrător comercial (1.995), confecţioner-asamblor articole din textile (814), operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice (704), manipulant mărfuri (602), șofer autocamion/mașină de mare tonaj (509), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie (500), vânzător (465). Din cele 27.063 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 1.241 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate, programator, manager, medic, contabil etc), 15.345 pentru persoanele cu studii liceale, postliceale, profesionale, restul locurilor de muncă fiind destinate persoanelor cu studii primare/gimnaziale sau fără studii.

Conform Indexului Locurilor de Muncă publicat recent de OLX, topul categoriilor cu cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori în perioada iulie – decembrie 2018 e condus de şoferi şi continuă cu ”Ingineri – Meseriaşi – Constructori”, cu peste 32.500 de anunţuri, „Personal hotelier – restaurant”, cu peste 19.800 de anunţuri. La mare căutare au fost şi candidaţii pentru categoriile de joburi din secţiunile „Casieri – Lucrători comerciali” şi “Muncă în străinătate”, ce au cumulat un număr semnificativ de anunţuri de angajare: peste 18.000, respectiv 17.000 de joburi vacante.În clasamentul categoriilor cu cei mai mulţi aplicanţi, pe locul doi, după şoferi, se află categoria “Muncă în străinătate”, care a adunat peste 700.000 de aplicaţii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.