Închide

Perie smart de toaletă, realizată prin imprimare 3D, inventată la Cluj de un doctorand de la UTCN

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 24, 2024 0 165

Un doctorand al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Eugen Guțiu, a inventat prima perie smart de toaletă care este realizată prin imprimare 3D, arată cluj24.ro.

”Este vorba despre o perie smart pentru toaletă, pe care am numit-o Vulcan, care este din silicon, ușor de curățat și de dezinfectat, cu lichid sau cu lumină UV. Am lucrat 3 ani până am realizat un prototip funcțional, care poate fi dus pentru producție în piață.Toate piesele sunt imprimate 3D și sunt din plastic biodegradabil și rășină”, a precizat Eugen Guțiu, citat de aceeași sursă.

”Când intrăm în baie, peria se activează, se pregătește pentru a fi folosită, prin pornirea ciclului de dezinfecție, cu lumină UV și cu lichid, iar după folosirea în toaletă, se introduce înapoi în soclu, și începe dezinfecția cu lichid, iar după 40 de secunde are loc dezinfecția cu lumina UV.

Tot acest ciclu se repetă de fiecare dată când scoatem și introducem peria în dispozitiv. Acesta este dotat cu un senzor inteligent care detectează peria, astfel că nu pornește dacă, accidental, cineva introduce mâna”, a explicat doctorandul UTCN. Potrivit acestuia, marele avantaj al periei din silicon moale este faptul că bacteriile nu au unde să se ascundă, nefiind cu peri clasici.

”Această invenție poate fi folosită în industria hotelieră, în spitale, unde este nevoie de igienă mult mai mare, centre de îngrijire vârstici, școli și grădinițe, dar poate fi folosită și acasă.Acumulatorii durează aproximativ o lună de zile în mediu casnic”, a mai spus Eugen Guțiu.

Vulcan este în curs de brevetare la OSIM, dar mai multe bucăți au fost, deja, vândute.Costurile de realizare a prototipului s-au ridicat la 8.000-9.000 de euro, iar o astfel de perie smart poate fi cumpărată cu 1.500 de lei.

Doctorandul de la UTCN a mai inventat un generator electric portabil de încărcare (de 5 Volți) pentru apă curgătoare, botezat Lostrița, tot cu piese produse prin tipărire 3D.

YouTube video

”Avem în partea din față un generator cu elice, iar în spate 4 acumulatori care stochează energia. Lostrița se pune pur și simplu în apă curgătoare, se fixează de ceva, elicea se învârte și produce curent cu care se poate încărca un telefon mobil sau se poate alimenta un radio portabil, o tabletă cu USB”, arăta Eugen Guțiu pentru cluj24.ro.

foto: TVR Cluj/Facebook și cluj24.ro/VM

Nici un comentariu

Scrie un comentariu