Închide

FOTO Urbanism de Cluj, în patru imagini din duminica Paștelui, la bisericile Clujului: La Catedrală, la Mănăstirea cu grădini, la biserica de cartier și la parterul de bloc din extensiile imobiliare

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 05, 2024 1 5375

La doi pași de mers pe jos, între vechile blocuri din Gheorgheni sau Grigorescu, în centru, la Catedrală, la marginea orașului, în grădinile mănăstirii sau la un parter de bloc din extensiile orașului – slujba din duminica de Paște arată la fel de diversificat pe cât îi permite urbanismul de Cluj.

În cartierul Gheorgheni, credincioșii din zonă stau la umbră pe trotuar sau au intrat în biserică – aici ai piață peste drum, magazine, farmacie, chiar și florărie și stație de autobuz la câteva minute de biserică.

Duminica de Paște:

Foto Actualdecluj.ro

 

Undeva la intersecția între Gheorgeni, Bună Ziua și Borhanci, aflată cândva la marginea orașului, mănăstirea greco-catolică a rămas oază de verde la poarta unei extensii imobiliare a Clujului care nu are niciun parc public. Măicuțele lasă porțile deschise peste zi și vecinii mănăstirii intră uneori la plimbări în cartierul populat cu zeci de blocuri în anii recenți.

Foto Actualdecluj.ro

În noile extensii imobiliare ale Clujului și-a făcut apariția o zonă inedită – cu trotuare și chiar mari spații lăsate verzi. Dacă locuiești aici trebuie să vii cu mașina. Nu ai stație de autobuz la îndemână, nici grădinițe publice și magazinele sunt ceva mai departe. Dar, o mare noutate pentru cartierele recente ale Clujului – ai parc. Biserica s-a instalat aproape de apartamente.

În Duminica de Paște. „Hristos a Înviat” se cântă la parter de bloc:

Foto Actualdecluj.ro

În centrul orașului, la Catedrala Mitropolitană:

Sursa foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului/ Facebook

Un comentariu

  1. Da, probabil ar trebui schimbat troparul sărbătorii pentru cei ce s-au lăcomit până şi la modestele spații dintre blocuri: Hristos a înviat din bloc, cu moartea pe moarte călcând, iar celor din apartamente, timpanele cu clopote spărgându-le.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.