Închide

Pericol de inundație la Cluj după deversarea barajului Someșul Rece 1. Locuitorii din zonă au fost alertați prin mesaje pe telefonul mobil să evacueze urgent zona de inundabilitate

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 03, 2021 0 763

Pericol de inundație la Cluj după deversarea barajului Someșul Rece 1. Locuitorii din zonă au fost alertați prin mesaje pe telefonul mobil să evacueze urgent zona de inundabilitate.

”Pe parcursul nopții trecute a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș. Acesta adaugă că a fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă prefectul Tasnadi Szilard, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă. ”Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste trei metri cubi pe secundă. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 1, la peste un centimetru peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare”.

Biriș spune că în consecință a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către telefoanele mobile dintr-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din  Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă. ”Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță”, a adăugat el.

Mai jos harta:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.