Închide

Percheziții azi în Cluj într-un dosar de amploare care a numărat în total 167 de percheziții în patru județe, pentru destructurarea unei grupări specializată în contrabandă și trafic de droguri

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 30, 2021 0 238

Percheziții azi în Cluj într-un dosar de amploare care a numărat în total 167 de percheziții în patru județe, pentru destructurarea unei grupări specializată în contrabandă și trafic de droguri.

Perchezițiile de azi au avut loc în Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată. ”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova”, arată anchetatorii. ”Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală”.

Gruparea era coordonată de un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigări pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilegală de vânzare a țigărilor.  ”Membrii grupării acționau din dispoziția liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deținerii și comercializării de țigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării”, spun anchetatorii. Aceștia adaugă că membrii grupării criminale ”au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceștia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activității infracționale derulate și a tragerii la răspundere penală a acestora”. De asemenea, organele de poliție asigurau protecția activității infracționale și prin furnizarea către membrii grupării de date și informații din cauzele în care aceștia erau cercetați.
Mulți dintre membrii care sprijineau gruparea infracțională și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigărillor, prin cooptarea în activitatea infracțională a altor persoane cu o situație materială precară care au acceptat să vândă țigări provenite din contrabandă pentru a-și asigura resursele financiare necesare traiului zilnic. Dovezile administrate în cauză au relevat existența unei alte grupări infracționale care derula activități tot pe linia comercializării de țigări provenite din contrabandă. Prejudiciul a fost calculat la aproape patru milioane de lei, adică aproape un milion de dolari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare