Închide

”Pepeniștea” de lângă Gherla, dărăpănată de decenii, a reînviat, vedeta e pepenele roșu

Din județ by Actual de Cluj - aug. 28, 2023 0 182

Un drum care iese din Mintiu Gherlii în șoseaua Gherla-Dej este denumit de ani de zile „Pepeniște”. Prin anii ’70, aici era plin de pepeni. În timp, s-a renunțat la cultură și a rămas doar denumirea. Dar de câțiva ani, fructele zemoase au reapărut pe câmp. Totul se datorează unor harnici localnici, unul din Gherla și unul din Mintiu.

La marginea satului Mintiu Gherlii, o zonă cu pământ foarte bun, prundos, nisipos, dar și cu clima potrivită, este perfect pentru cultura pepenilor. Apele Someșului Mic au contribut din plin la aceasta, prin reversările repetate. În vremea C.A.P.-urilor, prin anii ’60, aici erau culturi de pepene galben și roșu, cu o producție foarte bună, spune prof. Mihai Meșter, un pasionat de istoria locală.

Zona a căpătat repede numele pe care îl are și azi, „Pepeniște”.

După căderea comunismului, terenurile respective au intrat în paragină, iar în timp, au devenit bune doar pentru cositul fânului. Apoi, oamenii au desțelenit suprafețele, iar câțiva au avut ideea strălucită de a încerca să cultive din nou pepeni, galbeni și roșii.

„În urmă cu trei ani am reușit să reînviem denumirea acestui loc, Pepeniștea”, spune Alin Fericean, unul dintre cei care se ocupă de cultură, împreună cu cumnatul său, Cristian Pădure, pentru publicația gherlainfo.ro.

„Puteam să începem de mai demult. Părinții noștri s-au ocupat înainte cu legumele, care erau mai sigure, pentru că pepenii depind mult de vreme. La început nu ne-am gândit să cultivăm pentru vânzare, dar treaba a început să meargă bine. Acum cultivăm pepene galben și roșu pe o suprafață de 3,5 hectare. În anii trecuți am avut noroc de vreme potrivită, a fost căldură când a trebuit. Anul acesta încă e bine, deși ploile nu prea ne-au ajutat. Dar avem producție bună, pepenii s-au făcut frumoși și dulci”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare